Σαν σήμερα (Κυριακή, 02/08)

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

215η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 06:27

Δύση Ήλιου: 20:34

 

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά (Τσιγγάνων)
Η Κόστα Ρίκα τιμά την προστάτιδα Αγία της, την Παρθένο των Αγγέλων.
Στις 2 Αυγούστου 1635, μία γυναίκα βρήκε ένα μαύρο αγαλματάκι της Παναγίας στην Κόστα Ρίκα. Όταν προσπάθησε να το πάρει μαζί της, αυτό εμφανίσθηκε άλλες δύο φορές στο ίδιο σημείο. Οι ντόπιοι το θεώρησαν θαύμα κι έχτισαν μεγαλοπρεπή ναό προς τιμήν της στην περιοχή. Έκτοτε, η Παρθένος των Αγγέλων ή η Μαύρη Παρθένος, όπως ονομάζεται, είναι η προστάτιδα Αγία της Κόστα Ρίκα.
Ημέρα της Δημοκρατίας στην Βόρεια Μακεδονία.
Ημέρα Μνήμης στην Πολωνία, για την Γενοκτονία των Ρομά και Σιντί (Οι Ρομά της Κεντρικής Ευρώπης) από τους Ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ημέρα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Σλοβενία.
Ημέρα του Αζέρικου Κινηματογράφου στο Αζερμπαϊτζάν.
Ημέρα των Αερομεταφερόμενων Στρατευμάτων στη Ρωσία.
Εθνική Ημέρα Παγωτού Σάντουιτς στις Η.Π.Α.

 

Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Εύρεση και ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του αγίου πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου.
Μάρτυρος Φωκά.
Νεομάρτυρος Θεοδώρου, του εν Δαρδανελλίοις.
Οσίων Ιουστινιανού Β’ του ευσεβούς βασιλέως και Βασιλείου του δια Χριστόν σαλού.
Οσίας Φωτεινής, της εν Κύπρω.

 

Καθολική Εκκλησία
Αγίου Ευσεβίου.
Πάπα Στέφανου Α’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεγονότα
338 π.Χ. Η Μάχη της Χαιρώνειας
Η Μάχη της Χαιρώνειας: Ο Φίλιππος Β’ ο Μακεδών νικά τις ενωμένες δυνάμεις Αθηναίων και Θηβαίων και καθίσταται κυρίαρχος του τότε ελληνικού χώρου.

216 π.Χ. Ο Αννίβας προ των πυλών
Η μάχη των Καννών: Ο στρατηγός των Καρχηδονίων, Αννίβας, συντρίβει τις ρωμαϊκές λεγεώνες. 50.000 Ρωμαίοι πέφτουν στο πεδίο της μάχης. «Hannibal ante portas» αναφωνούν οι Ρωμαίοι.

46 π.Χ. Ιούλιος Καίσαρας
Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον βασιλιά του Πόντου Φαρνάκη Γ’ και αναφωνεί «Veni,Vidi, Vici» («Ήλθον, είδον, ενίκησα») για την ευκολία της επικράτησής του.

1903 Επαναστατούν οι βουλγαρόφωνοι πληθυσμοί στη Μακεδονία, ανήμερα της γιορτής του προφήτη Ηλία (Παλαιό Ημερολόγιο). Η επανάσταση, την οποία έχει σχεδιάσει η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (VMRO), καταπνίγεται από τα τουρκικά στρατεύματα. Το γεγονός αυτό γίνεται αφορμή για να ξεκινήσει ο Μακεδονικός Αγώνας. Στην ιστορία θα μείνει ως η «Επανάσταση του Ίλιντεν» (Ίλιντεν = Ημέρα του Αη Λιά).

1913 Ο Φρεντερίκ Μπουασονά υψώνει την ελβετική σημαία.
Ο Χρήστος Κάκαλος, ο Φρεντερίκ Μπουασονά και ο Ντανιέλ Μπο-Μποβί πατούν για πρώτη φορά στον Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου (2.917 μ.).

1990 Ο ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν
Το Ιράκ εισβάλει και καταλαμβάνει το Κουβέιτ. (Α’ Πόλεμος του Κόλπου)

 

Γεννήσεις
1829 Θεόδωρος Αρεταίος
Θεόδωρος Αρεταίος, έλληνας ιατρός, καθηγητής της Χειρουργικής (1864-1893), Πρύτανης (1879-1880) και μέγας ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο). (Θαν. 24/3/1893)

1938 Δήμος Μούτσης
Δήμος Μούτσης, έλληνας συνθέτης.

1942 Ιζαμπέλ Αλιέντε
Ιζαμπέλ Αλιέντε, χιλιανή συγγραφέας.

 

Θάνατοι
1970 Γιάννης Ντεσσές
Γιάννης Ντεσσές, διάσημος ελληνοαιγύπτιος μόδιστρος τις δεκαετίες ’40, ’50 και ’60. Οι δημιουργίες του ήταν κυρίως πτυχωτές τουαλέτες, κατασκευασμένες από μουσελίνα και σιφόν, επηρεασμένες από τα αρχαία ελληνικά και αιγυπτιακά ενδύματα. (Γεν. 6/8/1904)

2000 Αριστόβουλος Μάνεσης
Αριστόβουλος Μάνεσης, διακεκριμένος έλληνας συνταγματολόγος και ακαδημαϊκός. (Γεν. 1922)

2016 Αχμέτ Ζίγουελ
Αχμέτ Ζίγουελ, αμερικανός χημικός, αιγυπτιακής καταγωγής, τιμημένος με βραβείο Νόμπελ το 1999 για τις εργασίες του πάνω στην φεμτοχημεία. Θεωρείται ο πατέρας της φεμτοχημείας, του κλάδου της χημείας που μελετά τις χημικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται σε κλίμακα χρόνου της τάξης φεμτοδευτερολέπτων (1 fs = 10−15 s). Υπήρξε ο πρώτος άραβας που τιμήθηκε με Νόμπελ σε επιστημονικό πεδίο. (Γεν. 26/2/1946)

sansimera.gr