Σωτήρης Χιωτάκης: «Σπουδαία ημέρα για τους υδρογονάνθρακες στην Αιτ/νία» (Ηχητικό)

Το χρονοδιάγραμμα καθώς και το περίγραμμα των ερευνών για εξεύρεση υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στην Αιτωλοακαρνανία, μετά και την κατάθεση για κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης, περιέγραψε μιλώντας στην εκπομπή «ΠΡΟΣΩΠΩΝ… ΕΡΓΑ» του Σωκράτη Τσόμπου στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» o υπεύθυνος τύπου της Energean Oil Σωτήρης Χιωτάκης.

xiotakis

Όπως, εξήγησε ο κ. Χιωτάκης, διαχειριστής στη διενέργεια της αεροβαρυτικής και γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι η Ισπανική εταιρεία Repsol, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως πετρελαϊκές εταιρείες η οποία εξαγόρασε το 60% των παραχωρήσεων των ερευνών υδρογονανθράκων στην περιοχή, από την Energean Oil.

 

Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο

 

Πότε ξεκινούν οι έρευνες και ποια είναι τα χρονικά στάδια;

Η ερευνητική περίοδος έχει διάρκεια επτά χρόνια και ενεργοποιείται μετά την κύρωση της σύμβασης από την Βουλή. Στην διάρκεια της πρώτης τριετούς φάσης, Repsol και Energean θα παραλάβουν από το ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των υφιστάμενων δεδομένων από παλαιότερες έρευνες (συνολικά 6 γεωτρήσεις και περίπου 1.000 χιλιόμετρα δεδομένα από σεισμικές έρευνες), ενώ συνεργεία θα συλλέξουν σε εξορμήσεις στην ύπαιθρο (field trips) πετρώματα προς μελέτη. Παράλληλα, θα εκτελεσθεί αεροβαρυτική έρευνα, όπως και τον Αύγουστο του 2015 στη περιοχή των Ιωαννίνων, κατά την οποία από αέρος θα καταγραφεί μέσω ειδικού εξοπλισμού σε αεροσκάφος το ανάγλυφο του εδάφους.
Η επεξεργασία και ερμηνεία όλων των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν, θα βοηθήσουν στην επιλογή των περιοχών όπου θα διεξαχθούν οι σεισμικές έρευνες (σε γραμμές 400 χιλιομέτρων, άνοιγμα οπών 10-15 μέτρων βάθους και πρόκληση ηχητικής δόνησης για την αναγνώριση δομών στο υπέδαφος), οι οποίες, εφόσον δεν υπάρξουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις (λ.χ. στα Ιωάννινα, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην παράδοση παλαιοτέρων δεδομένων) προγραμματίζεται να εκτελεστούν  το 2019. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία και ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων ώστε, εφόσον οι ενδείξεις είναι θετικές, να επιλεγεί η περιοχή για την ερευνητική γεώτρηση, περίπου ενάμιση χρόνο μετά τις σεισμικές έρευνες. Εφόσον όλα πάνε καλά και υπάρξει ανακάλυψη εκμεταλλευσιμου κοιτάσματος, η έναρξη της παραγωγής τοποθετείται περίπου στο 2022.
Μόνο στη διάρκεια της ερευνητικής περιόδου, οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 30 εκατ. ενώ θα πολλαπλασιασθούν σε περίπτωση ανακάλυψης και δημιουργίας εγκαταστάσεων σε κάποια περιοχή.

 

Διάλογος με την τοπική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας

Όπως και σε όλες τις περιοχές που έχει ως τώρα δραστηριοποιηθεί η Energean (Πρίνος, Κατάκολο, Ιωάννινα) θα υπάρχουν τακτές ενημερώσεις ανάλογα με την πρόοδο του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο. Λ.χ. στα Ιωάννινα, η αρχή είχε γίνει με την πραγματοποίηση μιας κεντρικής ενημερωτικής εκδήλωσης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία είχαν συμμετάσχει το σύνολο των τοπικών αρχών, εκπρόσωποι φορέων, επιμελητηρίων κλπ και κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε αναλυτική συζήτηση για όλες τις παραμέτρους του έργου. Από εκεί και πέρα, θα υπάρχουν επιμέρους ενημερώσεις στις διάφορες φάσεις, ενώ διαβούλευση και γνωμοδότηση της Περιφέρειας προβλέπεται για την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, η οποία θα εκπονηθεί εφόσον η περιοχή τεθεί σε καθεστώς εκμετάλλευσης, εφόσον έχει ανακαλυφθεί κάποιο κοίτασμα.
Σημειωτέον  ότι για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας το Φεβρουάριο 2016, έχοντας ενημερωθεί για τις πτυχές του έργου.

 

Σε περιοχές του Νομού  θα γίνουν οι έρευνες;

Υπό έρευνα είναι σχεδόν το σύνολο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή οι εξορμήσεις τεχνικών κλιμακίων στην ύπαιθρο καθώς και η αεροβαρυτική έρευνα θα καλύψουν όσο γίνεται μεγαλύτερη έκταση. Ωστόσο, για τον προσδιορισμό των περιοχών των πρώτων επίγειων εργασιών (οι σεισμικές έρευνες σε γραμμές 400 χιλιομέτρων) θα απαιτηθεί, όπως αναφέρθηκε, η ερμηνεία και επεξεργασία των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν, οπότε είναι πρόωρο να δοθεί κάποια εκτίμηση.

 

Το όφελος για την τοπική οικονομία και οι εργαζόμενοι

Η εμπειρία από την παραγωγική δραστηριότητα του Πρίνου Καβάλας, στην οποία απασχολούνται πάνω από 400 εργαζόμενοι, αλλά και από τα όσα ισχύουν διεθνώς στον κλάδο, είναι ότι για κάθε μία άμεση θέση εργασίας αναλογεί η δημιουργία περίπου τριών έμμεσων θέσεων. Η εταιρεία έχει εκτιμήσει ότι για τη διενέργεια της σεισμικής έρευνας θα απαιτηθεί η παρουσία περίπου 200 εργαζομένων για επτά με οκτώ μήνες οι οποίοι, πέραν από τους απολύτως εξειδικευμένους επιστήμονες, θα αποτελούν ντόπιο δυναμικό. Εφόσον στη συνέχεια υπάρξει ανακάλυψη, η απασχόληση θα αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, ενώ ο ακριβής προσδιορισμός του αριθμού των απασχολουμένων θα εξαρτηθεί από διάφορες παραμέτρους (δυναμικότητα, τοποθεσία, απαιτούμενες εγκαταστάσεις κλπ).
Σε πρώτη φάση, πάντως, με δεδομένη την κινητικότητα των ανθρώπων της Repsol και της Energean στην περιοχή, είναι σαφές ότι θα δημιουργηθεί ένας κύκλος εργασιών γύρω από τις ενοικιάσεις δωματίων, την προμήθεια καυσίμων, την σίτιση κλπ. Στη διάρκεια εκτέλεσης των σεισμικών ερευνών, θα απαιτηθεί η συνδρομή τεχνικών εταιρειών, χειριστών μηχανημάτων, εργατών, υπηρεσιών φύλαξης, μεταφορέων/οδηγών αλλά και τοπογραφικών γραφείων, παράλληλα με τις προηγούμενες δραστηριότητες, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω λόγω του αυξημένου αριθμού των επιχειρούντων στην περιοχή. Στο project θα απασχοληθούν ακόμη γεωλόγοι, μηχανικοί και συναφείς ειδικότητες. Η Energean έχει δώσει μεγάλο βάρος στην απασχόληση ντόπιου εργατικού δυναμικού στον Πρίνο και αυτό το μοντέλο έχει επιτύχει απόλυτα (άριστη γνώση της περιοχής, 100% υπευθυνότητα από τον εργαζόμενο στον τόπο του κ.α.).