Τουρκία: NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανοιχτά του Καστελόριζου

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της οργισμένης ανακοίνωσης του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου περί οριοθέτησης Α.Ο.Ζ., ήρθε και η «δέσμευση» περιοχής ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο για τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά.

Εκτός από την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για οριοθέτηση Α.Ο.Ζ., η Άγκυρα προχωρά και σε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά, στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Οι συντεταγμένες της NAVTEX για την τουρκική άσκηση είναι οι ακόλουθες:

Είχε προηγηθεί η οργισμένη ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου εξωτερικών, που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριζε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος δεν έχουν… θαλάσσια σύνορα, ενώ διατύπωνε και ευθείες απειλές.

«Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο.

Επιπλέον σημειώνει πως «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».

Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

newsit.gr