Μετά τα μηνύματα Μακρόν και Μέρκελ για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω αναβίωσης των εθνικισμών, ο πρωθυπουργός μίλησε στο φόρουμ της ειρήνης.

Προειδοποίηση κατά της ακροδεξιάς και του εθνικισμού απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος των εχθροπραξιών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «ακροδεξιοί και εθνικιστές έχουν το δικό τους σχέδιο που είναι σαφές και διαχρονικό», αποσκοπώντας στην διαίρεση της κοινωνίας, την καλλιέργεια φόβου και την δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων μέσω της στοχοποίησης κοινωνικών ομάδων.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το παράδειγμα του μεσοπολέμου, αναφέροντας πως Αδόλφος Χίτλερ και Μπενίτο Μουσολίνι «απευθύνθηκαν σε κοινωνίες καθημαγμένες, στις οποίες κυριαρχούσε ο φόβος και η απόγνωση».

Επιχείρησε ωστόσο να δώσει και κοινωνική διάσταση στην ομιλία του, λέγοντας πως η Ευρώπη ανοικοδομήθηκε μετά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους με θεμέλια την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία της εργασίας.

Αντίθετα, προσέθεσε, μια Ευρώπη όπου το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών βαθαίνει, οι νέοι δεν έχουν μέλλον και οι τεχνοκράτες έχουν προβάδισμα σε βάρος των αιρετών «είναι μια Ευρώπη που θα αποτύχει».

Ο Αλέξης Τσίπρας δώρισε το έργο «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στην Βιβλιοθήκη της Ειρήνης που εγκαινιάστηκε στο Παρίσι, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και από τα πρώτα αντιπολεμικά έργα.

«Αυτό το έργο είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ», τόνισε καθώς, όπως είπε, περιγράφει γιατί πρέπει να παλεύουμε καθημερινά ενάντια στον πόλεμο και να μην εκλαμβάνουμε την ειρήνη ως δεδομένη.

skai.gr