Λευκάδα: Ακροδεξιό παραλήρημα το κήρυγμα του Μητροπολίτη Κονίτσης σήμερα στην Φανερωμένη

11101840_10204828128407077_8697524263934141544_o

 Τις αντιδράσεις πολιτών αλλά και σύσσωμης σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας που παρακολούθησε τον σημερινό εορτασμό προς τιμήν της Πολιούχου του νησιού, Παναγίας Φανερωμένης, προκάλεσε το κήρυγμα του Μητροπολίτη, Δρυϊνουπόλεως , Πωγωνιανής και Κονίτσης , κ. Ανδρέα το οποίο καμία σχέση δεν είχε με θρησκευτικό λόγο. Μίλησε κατά της σύγκλισης των εκκλησιών κατηγορώντας ακόμη και τον ίδιο τον Πατριάρχη για τη στάση του σε αυτό το θέμα,  έθεσε με ακραίο και απαράδεκτο τρόπο θέμα Βορείου Ηπείρου, μίλησε απαξιωτικά για τους καθολικούς και τον Πάπα ενώ δεν ξέφυγαν ούτε οι ομοφυλόφιλοι από τα πυρά του.  Η ομιλία του η οποία είχε και κατευθυνόμενα χειροκροτήματα στο τέλος, προκάλεσε την αντίδραση και των περισσοτέρων από τους πιστούς που την άκουσαν. Αργότερα δε στο γεύμα που παρέθεσε ο Ηγούμενος της Μονής Φανερωμένης , κ. Νικηφόρος, στους καλεσμένους τόσο ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, όσο και ο δήμαρχος, Κώστας Δρακονταειδής , στο χαιρετισμό τους άφησα αιχμές τονίζοντας ότι δεν έχουν θέση μηνύματα διχαστικά απ’ όπου και αν προέρχονται. Αργότερα δήλωσαν στο lefkadapress για το συμβάν:

Θόδωρος Γαλιατσάτος, Περιφερειάρχης

Είναι μια σημαντική ημέρα για την Λευκάδα και το νοιώσαμε έντονα βρισκόμενοι εδώ στον Ιερό αυτό χώρο. Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε κάθε Λευκαδίτισσα και Λευκαδίτη, καλή δύναμη για τις δυσκολίες της εποχής και υψηλές αντοχές. Θέλω επίσης να ευχηθώ αλληλεγγύη , αλληλοβοήθεια και αγάπη, όπως είναι η εντολή του Αγίου Πνεύματος, που σήμερα γιορτάζεται. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι όλα θα ήταν εξαίρετα εάν δεν υπήρχε, δυστυχώς, η τοποθέτηση μέσα από το κήρυγμά του , του Μητροπολίτη, Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, η οποία ξένισε όποιον την άκουσε και την οποία μπορώ να την χαρακτηρίσω αβίαστα ως ένα ακροδεξιό παραλήρημα με αντιθρησκευτικά χαρακτηριστικά. Ήταν ένα μήνυμα που έστειλε αντίθετο στην αγάπη, την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια, που το ίδιο το Άγιο Πνεύμα, σύμφωνα και με τις δικές του εξαγγελίες έρχεται σήμερα στη γη, πρεσβεύει. Ειλικρινά λυπάμαι που αναγκάζομαι να τοποθετηθώ με αυτό τον τρόπο . Γιατί αυτές οι έννοιες δεν έχουν θέση σήμερα στο σώμα της εκκλησίας και πολύ περισσότερο βέβαια όταν απευθύνονται στον ίδιο το λαό.

Σταύρος Γρηγόρης, βουλευτής Λευκάδας

Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους τους Λευκαδίτες και Λευκαδίτισσες τους εν Λευκάδι αλλά και τους απόδημους. Να τους ευχηθώ υγεία , ευημερία και ότι καλό επιθυμούν. Από την άλλη βέβαια σήμερα εδώ στον Ιερό αυτό χώρο για όλους μας είχαμε μια δυσάρεστη έκπληξη. Σέβομαι απόλυτα το θεσμό του Ποιμενάρχη όμως το κήρυγμα του Σεβασμιότατου Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης ενώ ξεκίνησε θεολογικά δυστυχώς πολύ γρήγορα εξετράπη σε ένα επιεικώς απαράδεκτο πολιτικό λόγο. Δεν είχε καμία δουλειά να ασχοληθεί με καθαρά πολιτικά θέματα μία τέτοια ημέρα που το νησί μας γιορτάζει. Μπορεί να έχει τις απόψεις του και τα συναισθήματά του όμως δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι μέρος κηρύγματος σε μία εκκλησία μία ημέρα Πανήγυρης. Θεωρώ ότι ήταν εκτός εκκλησιαστικού θέματος ένα τέτοιο κήρυγμα…

Κώστας Δρακονταειδής, Δήμαρχος Λευκάδας

Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες μας μία τόσο σημαντική ημέρα για την Λευκάδα. Νομίζω ότι είναι μία ημέρα που δίνει και στέλνει το μήνυμα της Αγάπης που όλοι χρειαζόμαστε. Και τονίζω ότι το μήνυμα που εκπέμπει αυτή η ημέρα είναι το μήνυμα της αγάπης και κατά τη γνώμη μου, το μήνυμα που εξέπεμψε ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, κ. Ανδρέας δεν ήταν μήνυμα αγάπης. Τέτοιου είδους κηρύγματα δεν μεταφέρουν το μήνυμα της αγάπης και της κοινωνικής αλληλεγγύης που τόσο ανάγκη έχουμε στην εποχή μας και θα πρέπει αυτά τα μηνύματα να απομονωθούν από τους ίδιους τους πολίτες. Αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα που θα πρέπει να λάβουν οι εμπνευστές αυτών των κηρυγμάτων.

lefkadapress.gr