Γαλλία: Θρίαμβος του Φιγιόν επί Ζιπέ-Σαρκοζί – Ο αντίπαλος της Λε Πεν;

imagehandler

Ο Φιγιόν βρίσκεται στην κορυφή με 44,1% ενώ η καταμέτρηση πλησιάζει στο τέλος – Τεράστια η διαφορά από Αλέν Ζιπέ (28,2%) και Νικολά Σαρκοζί (21%) – Σαρκοζί και Λε Μερ παραδέχτηκαν την ήττα τους και στηρίζουν Φιγιόν στον Β’ Γύρο

Με πολύ μεγάλη διαφορά ο Φρανσουά Φιγιόν προηγείται των εσωκομματικών του αντιπάλων. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα από 8.709 σημεία ψηφοφορίας (από 10.228 συνολικά) για την εκλογή του επόμενου επικεφαλής της γαλλικής δεξιάς και, κατά συνέπεια, διεκδικητή της προεδρίας στις επερχόμενες εκλογές, ο Φρανσουά Φιγιόν λαμβάνει ποσοστό 44.1%, έναντι 28,2% του Αλέν Ζιπέ και 21% του Νικολά Σαρκοζί. Η μέχρι στιγμής καταμέτρηση αφορά σε περισσότερους από 3,4 εκατ. ψηφίσαντες.

Μεγάλη εντύπωση έχει κάνει διεθνώς η πρωτοφανής προσέλευση στις κομματικές κάλπες σε αυτή την προκριματική εκλογή. Το φαινόμενο ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα προσπάθειας συσπείρωσης των δημοκρατικών δυνάμεων ενάντια στην άνοδο της Μαρίν Λε Πεν και της ακροδεξιάς.

Σημειωτέον, επίσης, ότι κάθε μέλος της συντηρητικής παράταξης, καλείται να καταβάλει 2 ευρώ για το δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία. Από τη σημερινή διαδικασία θα μείνουν οι δύο επικρατέστεροι διεκδικητές της ηγεσίας των Républicains, οι οποίοι και θα αναμετρηθούν στην τελική φάση των εσωκομματικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Στον Β’ Γύρο Σαρκοζί και Λε Μερ στηρίζουν Φιγιόν
Ο Νικόλα Σαρκοζί αναγνώρισε την ήττα του στις προκριματικές της δεξιάς και του κέντρου στις οποίες υπερίσχυσε ο Φρανσουά Φιγιόν με δεύτερο τον Αλέν Ζιπέ. Ο πρώην Πρόεδρος τηςΓαλλίας δήλωσε ότι στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσει Φρανσουά Φιγιόν, του οποίου οι ιδέες είναι πιο προσφιλείς. Είπε επίσης ότι απομακρύνεται από το πάθος της πολιτικής για να αφιερώσει το χρόνο του στο πάθος της ιδιωτικής ζωής. Εκλεισε ευχόμενος, με σχετική συγκίνηση, «καλή τύχη στη Γαλλία».

Αλλά και ο Μπρουνό Λε Μερ, πρώην υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Φιγιόν, που διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις σημερινές προκριματικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό Φιγιόν στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε πάνω από τα μισά εκλογικά τμήματα, ο Φιγιόν προηγείται καθαράα των Ζιπέ και Σαρκοζί, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις διεκδικητές, μεταξύ των οποίων και ο Λε Μερ, λαμβάνουν ποσοστά μικρότερα του 3%.

«Απέχουμε ακόμη πολύ από την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων και για αυτό πιστεύω πως όλα είναι πιθανά σε αυτή τη φάση», είπε η εκπρόσωπος του Σαρκοζί Κατρίν Βοτρέν μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 TV.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

protothema.gr