Μάριεχαμν, η νέα πρωταθλήτρια Φιλανδίας – Για πρώτη φορά στην 97χρονη πορεία της (Φωτογραφίες)

screenshot_356

Την περσινή σεζόν ήταν η Σέιναγιοκι, τη φετινή ήταν σειρά της Μάριεχαμν, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, Φιλανδίας. Μία ομάδα, που μετρά 97 χρόνια ζωής και το 2009, ξεκίνησε την πρώτη της σεζόν ως μία πλήρης επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα. Από το 2005 ανήκει στην μεγαλύτερη κατηγορία. Το 2015 , η ομάδα κέρδισε το Κύπελλο Φινλανδίας, για πρώτη φορά και τώρα γίνεται η 27η νέα πρωταθλήτρια Φιλανδίας. Αυτόματα, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ανατρεπτικό έχει γίνει την τελευταία διετία, ένα πρωτάθλημα, όχι της πρώτης γραμμής, αλλά σίγουρα με το δικό του ενδιαφέρον.

Κάποια γενικά στοιχεία, για το συγκεκριμένο πρωτάθλημα…

To Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Φινλανδίας (φινλανδικά: Veikkausliiga για εμπορικούς λόγους) είναι κατηγορία της Φινλανδικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης (Jalkapalloliiga ry), υπό την Φινλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (SPL) και η οποία αποτελείται από 14 ομάδες με σύνολο 26 αγώνες.

Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη κερδίζει μίαθέση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ ενώ ορισμένες ομάδες που θα τερματίσουν στις κορυφαίες θέσεις, πάνε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 13 και 14 δίνουν αγώνες πλέι-οφ και υποβιβάζονται στη Α΄ Κατηγορία της Φινλανδίας. Ιδρύθηκε το 1990 και αντικατέστησε την κατηγορία Α΄ Κατηγορία Φινλανδίας (Mestaruussarja) που ήταν η πρώτη κατηγορία από το 1973 μέχρι και το 1989.

Η ομάδα που έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα είναι η ΧΓΚ Ελσίνκι με 28 τίτλους. Τέλος τα κύπελλα που διοργανώνονται είναι το Κύπελλο Φινλανδίας και το Φινλανδικό Λιγκ Καπ. Το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Φινλανδίας είναι το 29ο πρωτάθλημα στην Ευρώπη.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό, από την σημερινή παράσταση της νέας πρωταθλήτριας, Μάριεχαμν στη Wiklöf Holding Arena, χωρητικότητας, 4.000 θέσεων. Ως ψευδώνυμα διαθέτει δυοGrönvitt (Πράσινο Άσπρο)
Saarelaiset (Οι νησιώτες). Το πλήρες όνομα είναιIdrottsföreningen Kamraterna Μάριεχαμν.

με πληροφορίες από την Βικιπαίδεια

και φωτογραφίες από τη μετάδοση, της Stoiximan.gr