Μελέτη: Πώς οι άνθρωποι επηρέασαν το χρώμα των ματιών των σκύλων

Τα σκούρα μάτια είναι πιο συνηθισμένα στους εξημερωμένους σκύλους ενδεχομένως επειδή θεωρούμε αυτό το χαρακτηριστικό πιο φιλικό. Μια νέα μελέτη δείχνει πως η προτίμηση αυτή των ανθρώπων μπορεί να επηρέασε την εξέλιξη του χρώματος των ματιών των σκύλων, υποστηρίζουν ερευνητές.

Από τότε που οι σκύλοι εξημερώθηκαν περίπου πριν από 15.000 έως 50.000 χρόνια, οι άνθρωποι επέλεξαν -είτε συνειδητά είτε όχι- συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στα σκυλιά τους. Μεταξύ αυτών, φαίνεται ότι οι άνθρωποι έχουν μια προτίμηση στα μάτια των κουταβιών. Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει πως οι σκύλοι έχουν αναπτύξει έναν συγκεκριμένο μυ που τους επιτρέπει να παίρνουν μια θλιμμένη έκφραση και να «χειραγωγούν» τα συναισθήματα μας.

Η νέα μελέτη των επιστημόνων από την Ιαπωνία δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν επηρεάσει και το χρώμα των ματιών των σκύλων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα σκούρα μάτια είναι πιο συνηθισμένα στους εξημερωμένους σκύλους από ό,τι στους άγριους συγγενείς τους και ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα σκυλιά με σκούρα μάτια ως πιο φιλικά.

«Υποθέτω ότι οι ανοιχτόχρωμες ίριδες έχουν κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα για τους λύκους, αλλά η εξημέρωση έχει χάσει αυτή την επιλεκτική πίεση και τα σκούρα μάτια έχουν εμφανιστεί σε ορισμένα πρωτόγονα σκυλιά», δήλωσε ο Ακιτσούγκου Κόνο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Teikyo.

Ο Κόνο σημείωσε ότι η μεταγενέστερη ανάπτυξη συγκεκριμένων ρατσών θα μπορούσε επίσης να έχει επηρεάσει το χρώμα των ματιών των σκύλων. Για παράδειγμα, το μπλε χρώμα του τριχώματος που παρατηρείται σε ράτσες όπως τα shelties και τα border collies συνδέεται με τα μπλε μάτια.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε το χρώμα της ίριδας σε 22 φωτογραφίες γκρίζων λύκων διαφόρων χρωμάτων τριχώματος και από διαφορετικές τοποθεσίες, καθώς και σε φωτογραφίες 81 οικόσιτων σκύλων. Διαπίστωσαν ότι οι τελευταίοι έτειναν να έχουν πιο σκούρα και κοκκινωπά μάτια. Στη συνέχεια, οι ερευνητές δημιούργησαν 12 ζεύγη εικόνων. Κάθε ζεύγος είχε μία εικόνα που έδειχνε έναν οικόσιτο σκύλο με ανοιχτόχρωμα μάτια και μια άλλη που απεικόνιζε τον ίδιο σκύλο αλλά με σκούρα μάτια. Οι ερευνητές έδειξαν τις φωτογραφίες σε 76 εθελοντές και τους ζήτησαν να αξιολογήσουν τα σκυλιά με βάση διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και να πουν πόσο θα ήθελαν να αλληλεπιδράσουν με κάποιο σκυλί.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν υψηλότερα τους σκύλους με σκούρα μάτια ως προς τη φιλικότητα σε σχέση με εκείνους με ανοιχτά μάτια. Επίσης, θεωρήθηκαν πιο χαλαροί, κοινωνικοί, υπεύθυνοι, λιγότερο επιθετικοί, έξυπνοι και ώριμοι. Παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν όταν η μελέτη επαναλήφθηκε με άλλους 66 συμμετέχοντες.

«Είναι πιο δύσκολο να διακρίνουμε το μέγεθος της κόρης όταν έχουμε μια σκουρόχρωμη ίριδα και αυτό μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι η κόρη είναι μεγάλη, γεγονός που την κάνει να φαίνεται βρεφική», εξήγησε ο Κόνο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το χρώμα των ματιών δεν σχετιζόταν άμεσα με το αν οι συμμετέχοντες ήθελαν να αλληλεπιδράσουν με έναν σκύλο.

«Συνολικά, οι σκύλοι με σκούρα μάτια μπορεί να έχουν εξελίξει το χαρακτηριστικό αυτό σε μεγάλο βαθμό ώστε να μην νιώθουν απειλή οι άνθρωποι», καταλήγει η ομάδα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Royal Society Open Science».

ΠΗΓΗ: Guardian