Περισσότεροι πρόσφυγες ήρθαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα…

550_334_530609Υπερεπταπλάσιοι (!) είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, από αυτούς που επεστράφησαν στη γειτονική χώρα από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα με βάση τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όσοι έχουν επιστραφεί στην Άγκυρα βάσει του Διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής των δυο χωρών είναι διπλάσιοι από αυτούς που έχουν επιστραφεί βάσει της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Από την επομένη του πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα έως σήμερα οι παράνομοι μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα μας ξεπερνούν κατά τι τις 3.500 – περίπουδιακόσιοι ημερησίως κατά μέσο όρο.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το real.gr από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί από τη χώρα μας στην Τουρκία μόλις 1.576 παράνομοι μετανάστες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση σταμάτησε πλέον να δέχεται, μη τηρώντας ουσιαστικά τη συμφωνία που η ίδια έχει υπογράψει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα το real.gr από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στην Τουρκία:

Βάσει του διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας 1.055αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών.

Βάσει της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας 45 υπήκοοι Τουρκίας και

Βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας (Βρυξέλλες, 18-03-2016) 476 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών.

Η κατάσταση που επικρατεί με αυτά τα δεδομένα στα νησιά του Αιγαίου είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτική.

Το πρωί, σήμερα, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών για το προσφυγικό Γιάννη Μουζάλα, Δημήτρη Βίτσα και Νίκου Τόσκα, με αρμόδιους παράγοντες με θέμα την αποσυμφόρηση των νησιών.

Σύμφωνα με τις διασταυρωμένες πληροφορίες του real.gr πρόσφυγες από τα νησιά θα μεταφερθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στο κέντρο μεταναστών της Θήβας, καθώς και στο Κουτσόγερο Λάρισας- εκεί θα μεταφερθούν μόνο Σύροι.

Η κυβέρνηση αναζητεί χώρους για ίδρυση νέων κέντρων σε όλη τη χώρα, με τις πρώτες αποφάσεις να λαμβάνονται στη σημερινή σύσκεψη.
Από σήμερα έως και την Πέμπτη θα βρίσκεται στη χώρα μας ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, ο οποίος θα συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, θα επισκεφθεί κέντρα προσφύγων και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα.                                                                                    Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης.