21 Απριλίου 1941 οι Γερμανοί μπαίνουν στο Αγρίνιο

Τις πρώτες βραδινές ώρες της 21ης Απριλίου 1941 (είναι κάτι ημερομηνίες όμως!!!) δύο γερμανικά θωρακισμένα οχήματα μπαίνουν στο Αγρίνιο και σταθμεύουν στην πλατεία Στράτου (σημερινή πλατεία Ειρήνης). Ξημερώνοντας το πρωί της άλλης μέρας, ξεκίνησε η είσοδος των γερμανικών στρατευμάτων στην πόλη.

«Την άλλη μέρα (22-4-1941) άρχισε η κανονική είσοδος των γερμανικών στρατευμάτων στην πόλη» αναφέρει ο Θ.Μ.Πολίτης στο άρθρο του Πόλεμος – Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση, το οποίο δημοσιεύτηκε στηΝΕΑ ΕΠΟΧΗ του Αγρινίου. «Στους δρόμους επικρατούσε ερημιά», συνεχίζει. «Μικρά παιδιά, σε ομαδούλες, μισοκρυμμένα στις παρόδους, ξεφώνιζαν το επιθετικό εναντίον των Ιταλών σύνθημα των στρατιωτών μας στο Μέτωπο: «Αέρα», «Αέρα»… κι εξαφανίζονταν για να εμφανισθούν και πάλι ξεφωνίζοντας, από άλλες θέσεις, το ίδιο σύνθημα! Οι Γερμανοί δεν αντιδρούσαν. Προφανώς δεν είχαν ιδέα για την έννοια του συνθήματος…

Η Γερμανική Μεραρχία Leib Standart, με επικεφαλής τον Διοικητή Μέραρχο Ντίτριχ στάθμευσε τα μηχανοκίνητα οχήματά της (τανκς, θωρακισμένα, καμιόνια κ.λ.π.), επάνω στο χώρο της κεντρικής πλατείας, χωρίς καμία επίσημη αρχή της πόλης να τους υποδεχθεί, παρά μόνο μια μικρή ομάδα Αγρινιωτών με ανθοδέσμες, όπως αναφέρει ο Κώστας Δήμου Μαραγιάννης στο βιβλίο του «Το Αγρίνιο’» (Εκδόσεις Πάραλος Ιούλιος 2011) . Αμέσως αναζήτησαν με διερμηνέα το δήμαρχο και τον διοικητή της Χωροφυλακής, απαιτώντας να παρουσιαστούν ενώπιον τους.

Από την υπηρεσία του δήμου ζήτησαν επίσης να τους υποδείξει χώρους για στρατώνες, γραφεία κ.λ.π.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Δημήτριος Βότσης, ουδέποτε παρουσιάστηκε ενώπιον τους με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να βασανισθεί αργότερα από τους Ιταλούς. Η Χωροφυλακή τέθηκε κάτω από τις διαταγές της διοίκησής τους και μέσα σε λίγες ώρες η κατάληψη του Αγρινίου είχε τυπικά ολοκληρωθεί.

Τα ακίνητα που επιτάξαν οι Γερμανοί είναι τα παρακάτω:

Η Γερμανική Γενική Στρατιωτική Διοίκηση Στερεάς στεγάστηκε στο σπίτι του Μεγαπάνου, απέναντι από την Εθνική Τράπεζα, στην οδό Χαρίλαου Τρικούπη, με διοικητή τον συνταγματάρχη Όττο.

Τα Ες Ες στεγαστήκαν στο σπίτι του Γιάννη Χαραλαμπίδη, στην οδό Ε. Καλύβα 3, με διοικητή τον υπολοχαγό Μύλλερ Μπάουμαν.

Η Κομαντατούρ (Φρουραρχείο) στεγάστηκε στο σπίτι του Ματσούκα, στον σιδηροδρομικό σταθμό, με φρούραρχο τον συνταγματάρχη Τόρμαν (κατ’ άλλους Τέλμαν).

Η Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση Αγρινίου στεγάστηκε στο σπίτι του Πάνου Σκαλίγκου, στην Πλατεία Μπέλλου, με διοικητή τον υπολοχαγό Φόλκμαν.

Η Γκεστάπο στεγάστηκε στο ξενοδοχείο «Παλλάς» (πρώην «Ακροπόλ), στην πλατεία Μπέλλου, με διοικητή τον λοχαγό Όλλενχάουερ, ενώ παράρτημά της στεγάστηκε στο σπίτι του Ηλία Λέκκα, στην οδό Σκίπη.

Η Λέσχη των Γερμανών αξιωματικών ήταν στο ακίνητο των αδελφών Κοντογιώργου, στην Πλατεία Μπέλλου.

Οι γερμανικές (αργότερα και οι ιταλικές αποθήκες φαρμάκων) στεγαζόταν στο σπίτι του Αριστείδη Σχισμένου, επί των οδών Μπαϊμπά και Κακαβιά.

Το γερμανικό αναρρωτήριο-νοσοκομείο στεγάστηκε στον πρώτο όροφο του Παπαστρατείου Γυμνασίου.

Πολλά σπίτια στο Αγρίνιο επιτάχθηκαν και στεγάστηκαν Γερμανοί και Ιταλοί κατόπιν αξιωματούχοι.
Μερικά από αυτά ήταν: Το σπίτι του Σκαλτσά επί της Παπαστράτου, το σπίτι του Δημητρίου Τσακανίκα (πρώην Δημάρχου) επί της Χαριλάου Τρικούπη, το σπίτι του αλευρέμπορα Χρήστου Παπανδρέου επί της Μπαϊμπά, το σπίτι του Διονυσίου Παπαπάνου στην πλατεία Καραπανέικα, και πολλά άλλα.

Επιταγμένα ακίνητα επίσης ήταν : Οι αποθήκες Φαρμάκη, Αβραμίκου, Παπαστράτου, Παναγοπούλου, Παπαπέτρου και Κόκκαλη.


ΠΗΓΕΣ: «Ημερολόγιο Αγρινίου 2017 | Έκδοση Ανυπότακτο Αγρίνιο – 2017

«Το Αγρίνιο» του Κώστα Δήμου Μαραγιάννη | Εκδόσεις Πάραλος – Ιούλιος 2011

 

Κείμενο, επιμέλεια Λ. Τηλιγάδας

redlineagrinio.gr