Τα αδέσποτα είναι οι συγκάτοικοι των δρόμων

Τα αδέσποτα ζώα (σκύλοι και γάτες) αποτελούν πια αναπόσπαστο στοιχείο του αστικού τοπίου, όχι μόνο στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, αλλά σε όλη τη χώρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που διάφορες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για βάναυση και κακοποιητική συμπεριφορά απέναντί τους. Άλλη μία τέτοια είχαμε και χτες (Δείτε ΕΔΩ) από τους Εθελοντές Φιλόζωους του Μεσολογγίου με τον διακριτικό τίτλο «Η Ελπίδα», οι οποίοι κατήγγειλαν αδιανόητες πρακτικές.

Να πούμε στο σημείο αυτό ότι όπως υπολογίζεται στην Ελλάδα διαβιώνουν 1,8 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι και περίπου 2 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες, αν και ο πληθυσμός των γατών είναι αδύνατο να καταμετρηθεί αν και υπάρχει απόκλιση τουλάχιστον 25% στον προηγούμενο αριθμό. Από τον προαναφερθέντα πληθυσμό αδέσποτων ζώων μόνο το 23% φέρει ηλεκτρονική σήμανση με ιδιοκτήτη τον κατά περίπτωση δήμο.

Αντιλαμβάνομαι ότι μέσα στην οικονομική, ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση που βρισκόμαστε κάποιοι θα πούνε: «μα με τα σκυλιά και τα γατιά θα ασχολούμαστε τώρα». Όσοι όμως χωρίς καμιά άλλη σκέψη θα υποστηρίξουν κάτι τέτοιο, ας έχουν υπόψη τους ότι η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα μαρτυράει τη συμπεριφορά μας και τη στάση μας απέναντι στον αδύναμο συνάνθρωπό μας και εν τέλει απέναντι στη ζωή την ίδια.

Όλοι (και αυτοί που θέλουν τα ζώα στη ζωή τους, που τα νοιάζονται και τα αγαπούν, καθώς και εκείνοι που δεν τα θέλουν ή είναι αδιάφοροι), συμφωνούν, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, ότι κανείς τους δεν θέλει να τα βλέπει άσιτα και άρρωστα να τριγυρίζουν στους δρόμους ή σε αποστεωμένες εγκαταλειμμένες αγέλες στις κοίτες των ποταμών. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, να γίνουμε εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε να δούμε.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr