Αφγανιστάν: Δραματικές εκκλήσεις από ξένες πρεσβείες – «Μην πλησιάζετε το αεροδρόμιο της Καμπούλ»

Παραμένουν κρίσιμες οι ώρες στο Αφγανιστάν και την Καμπούλ για χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να αφήσουν τη χώρα μετά την επέλαση των Ταλιμπάν, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου. Οι Αυστραλοί αξιωματούχοι κάνουν, μάλιστα, λόγο για «συνεχή και πολύ υψηλή απειλή τρομοκρατικής επίθεσης».

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ κάλεσε με επείγουσα ειδοποίηση τους πολίτες των ΗΠΑ να μην πηγαίνουν στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν. Το ίδιο έπραξαν και άλλες χώρες, την ίδια ώρα που χιλιάδες κόσμου είναι σε αναμονή για αναχώρηση από τη χώρα, μετά και την επέλαση των Ταλιμπάν.

Στους Αμερικανούς οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην πύλη Άμπι, στην ανατολική και στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου συστήνεται να αποχωρήσουν αμέσως, πρόσθεσε.

Εκκλήσεις και από Βρετανία-Αυστραλία στους πολίτες τους

Σε παρόμοιες επείγουσες ειδοποιήσεις έχουν προχωρήσει τόσο η Βρετανία, όσο και η Αυστραλία. Οι Αυστραλοί αξιωματούχοι έκαναν, μάλιστα, λόγο για «συνεχή και πολύ υψηλή απειλή τρομοκρατικής επίθεσης».

 

 

 

Περίπου 10.000 άνθρωποι σε αναμονή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν την προσπάθεια εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου, εφόσον χρειαστεί, αλλά τις δύο τελευταίες ημέρες θα δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών και του στρατιωτικού εξοπλισμού, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

Ο υποστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι βρίσκονται επί του παρόντος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και περιμένουν για να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 90 στρατιωτικά αμερικανικά αεροσκάφη και άλλες πτήσεις απομάκρυναν περισσότερους από 19.000 ανθρώπους.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 88.000 άνθρωποι και κάθε 39 λεπτά αναχωρεί ένα αεροπλάνο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι σήμερα βρίσκονται στο αεροδρόμιο 5.400 Αμερικανοί στρατιώτες.

 

 

 

 

 

 

 

dikaiologitika.gr