Αγρίνιο: Ο Αγιασμός του Ιατρικού Συλλογου παρουσία Δαμασκηνού – Η ομιλία του Γ. Αγραφιώτη (Photos)

Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ι.Σ.Α. ο Αγιασμός για την έναρξη της θητείας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ Δαμασκηνό. Παρόντες ήταν τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ., του Πειθαρχικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρώην Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά όλους τους μέχρι σήμερα συνεργάτες και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γ. Αγραφιώτης στην ομιλία του ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ Δαμασκηνέ. ΄Τάξις ἀρίστη παντὸς ἀρχομένῳ καὶ λόγου καὶ πράγματος, ἐκ Θεοῦ τε ἄρχεσθαι, καὶ εἰς Θεὸν ἀναπαύεσθαι΄. Αυτή η φράση είναι ένας αιώνιος Αγιογραφικός Λόγος του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, τον οποίο όλοι οι μεγάλοι Πατέρες της εκκλησίας μας επαναλαμβάνουν, επειδή έχει καθοριστική σημασία σε κάθε νέα αρχή. Οτιδήποτε και εάν αρχίζει ο άνθρωπος είτε έργο είτε ομιλία είτε κάτι άλλο, το σωστό είναι, να αρχίζει με προσευχή προς τον Θεό και να καταλήγει με ευχαριστία εις Αυτόν.

Έτσι και εμείς το νέο Δ.Σ. και τα εκλεγμένα μέλη σε όλα τα όργανα του συλλόγου ζητήσαμε την ευλογία της τοπικής μας εκκλησίας για τη νέα θητεία μας. Δυστυχώς τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πάρα πολλά. Οι προκλήσεις που θα βρούμε επίσης πολλές. Μετά από 3 πραγματικά πολύ δύσκολα χρόνια με την πανδημία στην οποία όλος ο ιατρικός κόσμος κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του από διάφορες θέσεις, υπερβάλλοντας εαυτό, μη υπολογίζοντας χρόνο, κόστος αλλά και κόπωση, η πολιτεία δε φαίνεται να αναγνωρίζει στο ελάχιστο την προσφορά μας.

Συνεχίζονται τα ληστρικά μέτρα clawback και rebate για τους εργαστηριακούς ιατρούς. Δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης των ελευθέρων επαγγελματιών ιατρών. Αντίθετα προ ημερών εισήχθη προς ψήφιση το νομοσχέδιο που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών ιατρών. Δημιουργούνται γιατροί δύο ταχυτήτων και οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι ιδιώτες συνάδελφοι αλλά
και οι πολίτες.

Το ίδιο νομοσχέδιο με πρόσχημα την καλύτερη εκπαίδευση των νεών γιατρών νομιμοποιεί τις μετακινήσεις τους από ένα νοσοκομείο στο άλλο μόνο και μόνο για την κάλυψη κενών.

Οι αυξήσεις που θα δοθούν στους γιατρούς του Δημοσίου είναι απλά ψίχουλα που απέχουν πάρα πολύ από την αμοιβή άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ιδιαίτερα του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Επίσης η ημερομηνία που θα ισχύσουν αναδρομικά (28/06/2022) ,είναι καλά μελετημένη ώστε να μην μπορούν οι συνάδελφοι να καταφύγουν στη διεκδίκηση αυξήσεων δικαστικά ώστε να γίνει εφαρμογή
της απόφασης του ΣτΕ που φέρει την ίδια ημερομηνία. Το νοσοκομείο μας λειτουργεί στο κόκκινο με πάρα πολλά προβλήματα και ελλείψεις.

Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των συναδέλφων μας οι οποίοι μας τίμησαν με ποσοστό 83%, που για πρώτη φορά συνέβη.

Προσωπικά εγώ ως Πρόεδρος αλλά και όλα τα μέλη του Δ.Σ. θα εργαστούμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα των ιατρών μελών μας αλλά και τη Δημόσια Υγεία της περιοχής μας.

Αυτό θα γίνει τόσο μέσα από πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το νέο Δ.Σ. για την ενημέρωσή του για τα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους μας σε όλες της δημόσιες δομές αλλά και τους ελευθεροεπαγγελματίες ανά ειδικότητα.

Επίσης θα εντείνουμε τις εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για θέματα πρόληψης και προαγωγής της Υγείας.

Ο πήχης για το νέο Δ.Σ αλλά και για εμένα προσωπικά ήταν ήδη πολύ ψηλά. Εμείς σαν στόχο τον βάζουμε ψηλότερα. Θέλω να πιστεύω ότι με τη βοήθεια και τη συμμετοχή όλων μας θα τα καταφέρουμε, ώστε σε τέσσερα χρόνια να μπορούμε να κοιτάμε τους συναδέλφους μας στα μάτια και να ζητήσουμε ξανά την στήριξή τους.

Μεγάλη παράληψη θα ήταν αν δεν ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που είχα την τιμή να συνεργαστώ στα διοικητικά συμβούλια την τελευταία 20ετία.

Επίσης τους τέως Προέδρους, τον Τάνταρο Επαμεινώντα που αν και νεοεκλεγείς τότε στο Δ.Σ. πάντοτε είχα ρόλο και λόγο σε ότι κάναμε.

Τον Γαλανόπουλο Κωνσταντίνο που με δική του προτροπή-κάλεσμα ανακατεύτηκα στα κοινά του συλλόγου μας, τον οποίο βοήθησα και ως αντιπρόεδρός του.

Τον Ζήση Γρηγόριο που επίσης μου ανέθεσε τα καθήκοντα του αντιπροέδρου και ο οποίος μέχρι και σήμερα με τιμά με τη στήριξή του ως υποψήφιος στον ΠΙΣ.

Τέλος τον απερχόμενο Πρόεδρο Παπαθανάση Παντελή που με τίμησε 2 φορές με τη θέση του αντιπροέδρου και 1 φορά με τη θέση του γενικού γραμματέα. Θέλω να πιστεύω ότι αν και πλέον δε θα συμμετέχει στο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου θα είναι πάντα δίπλα μας ως σύμβουλος και βοηθός μας.

Κλείνοντας αφού σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό που με μεγάλη χαρά δέχτηκε να είναι σήμερα μαζί μας και να τελέσει τον Αγιασμό του νέου Δ.Σ.

Σεβασμιώτατε σας ευχόμαστε καλή ποιμαντορία. Η εκκλησία επί των ημερών σας να δίνει τα μηνύματα που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου θα είναι πάντα αρωγός στο έργο σας».

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ Δαμασκηνός στη σύντομη προσφώνησή του ευχαρίστησε για την πρόσκληση λέγοντας ότι είναι ο πρώτος Σύλλογος που επισκέπτεται από την έναρξη της Αρχιερατείας του και αναφέρθηκε στη σχέση της Εκκλησίας με την Ιατρική επιστήμη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «έχω ακλόνητη την πεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι η ιατρική επιστήμη και η Εκκλησία έχουν πολλά σημεία στα οποία μπορούν να συνεργαστούν και να συμπορευθούν. Και οι δύο διακονούν τον άνθρωπο. Εσείς διακονείτε τον πάσχοντα άνθρωπο, αλλά και η Εκκλησία είναι ένα μεγάλο θεραπευτήριο για τον κάθε άνθρωπο που είναι είτε πνευματικά είτε σωματικά ασθενής».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «όσες φορές ο Χριστός θεράπευσε και αποκατέστησε την σωματική υγεία του ανθρώπου χάριζε και την άφεση των αμαρτιών, γιατί ακριβώς η πνευματική υγεία είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για τη σωματική υγεία του ανθρώπου».

Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε η Χάρη του Θεού, δια πρεσβειών των αγίων Αναργύρων και των ιατρών Αγίων να ευλογεί και να ενισχύει το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αλλά και όλα τα μέλη του Συλλόγου.