Αγρίνιο – Δ.Σ.: Πώς θα τιμηθεί ο Μ. Θεοδωράκης – Αντιπαράθεση για το Πανεπιστήμιο

Πολλά ήταν θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε περισσότερες από 6 ώρες.

Αναφορικά με την «Έκθεση πεπραγμένων της Οικονομικής Επιτροπής για το Α΄ εξάμηνο του έτους 2021» και την ειδική συνεδρίαση υπήρξε από την πλευρά της αντιπολίτευσης κριτική στην αλλαγή του νόμου από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη που δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή. Η συμπολίτευση αναφέρθηκε τόσο στο εκλογικό αποτέλεσμα του 2019 που της έδινε πλειοψηφία αλλά και τη σύμπραξη με την Παράταξη Καζαντζή. Τέλος, τονίστηκε ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους τους Δήμους και φυσικά δεν είναι απόφαση της Δημοτικής Αρχής της πόλης. Χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου είπε «Δεν αποφασίζει ο Φωτάκης αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο».

Έπειτα τέθηκαν πολλά ζητήματα. Η παράταξη Σταρακά έκανε λόγο για καθυστερήσεις και ζήτησε ενημέρωση για την εξέλιξη του διαγωνισμού. Ο Δήμαρχος Αγρινίου τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο δημοπρατείται με νέο θεσμικό πλαίσιο.

Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών στο διαγωνισμό έγινε την 1η Ιουνίου, ωστόσο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου κάλεσε δύο από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ώστε να αιτιολογήσουν τις χαμηλές προσφορές που κατέθεσαν. Βάσει του θεσμικού πλαισίου όταν κάποια προσφορά έχει απόκλιση πάνω από 10% από το μέσο όρο των προσφορών που κατατέθηκαν, τότε η αναθετούσα αρχή, πρέπει να καλέσει αυτόν που κατέθεσε την ανεξήγητα χαμηλή προσφορά. Για το θέμα αυτό και το ενδιαφέρον του Δημάρχου να προχωρήσει το έργο υπήρξε κόντρα μεταξύ Παπαναστασίου και Καψάλη.

Σύμβουλοι της μειοψηφίας έθεσαν ερωτήματα για τις καθαρίστριες στα σχολεία αλλά και για τις καταγγελίες για επιθέσεις αδέσποτων σε πολίτες ώστε ο Δήμος να πληρώνει αποζημιώσεις.

Στη συνέχεια σύμπνοια αλλά με διαφορετική προσέγγιση υπήρξε στο θέμα του Μίκη Θεοδωράκη. Το σώμα τήρησε αρχικά ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μεγάλου συνθέτη. Η πλευρά της συμπολίτευσης πρότεινε την μετονομασία κάποιας οδού της πόλης, η κ. Σταρακά πρότεινε τμήμα της οδού Πανεπιστημίου, ο Σταύρος Καμμένος πρότεινε την καθιέρωση αιτήσεων εκδηλώσεων ενώ η ΛΑ.Σ. Αγρινίου πρότεινε να μετονομαστεί η Φιλαρμονική Αγρινίου.

Εν τέλει αφού υπήρξε διαφωνία και επί του ψηφίσματος την Τετάρτη υπό τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Φαρμάκη εκπρόσωποι των Παρατάξεων θα συζητήσουν το τελικό κείμενο ενώ θα γίνει πρόταση για να μετονομαστεί το Μουσικό Σχολείο της πόλης.

Ασφαλώς το θέμα που σήκωσε σχεδόν από όλους ψηλά τους τόνους ήταν το Πανεπιστήμιο και οι αρνητικές εξελίξεις που υπήρξαν. Ο Γιώργος Παπαναστασίου έκανε μια ιστορική αναδρομή στο ζήτημα. Το Αγρίνιο θα μπορούσε να διαθέτει μια δυνατό Τμήμα όπως η Κτηνιατρική ενώ σαν βόμβα «έσκασε» η πρόταση για μη Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο στην πόλη.

Έντονος ήταν ο λόγος της Χριστίνας Σταρακά και του Σταύρου Καμμένου στα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής τα 7 χρόνια που διοικεί. Αμφότεροι ήταν στην κατεύθυνση της καθυστερημένης αντίδρασης ή μη αντίδρασης από τον Δήμαρχο διότι δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με την Κυβέρνηση. Αυστηρή ήταν η απάντηση του Δημάρχου δηλώνοντας ότι έκανε ότι ήταν δυνατό σε επίπεδο συζητήσεων με τους αρμοδίους.

Παπανικολάου, Μερμίγκης και Καραμητσόπουλος έκαναν ευρύτερες αναφορές για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και διαχρονικές παθογένειες του συστήματος. Το λόγο στη συνέχεια πήραν Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις και κατέθεσαν τις απόψεις τους.