Αγρίνιο: Εκπληκτικό το έργο της «Δομής Συσσιτίου» (Photos)

Σε μια από τις Δομές της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου, είχα την ευκαιρία να βρεθώ κάποιο μεσημέρι του Οκτώβρη, στον πεζόδρομο Παπακωνσταντίνου, ακριβώς πίσω από την πλατεία «Τρία Φανάρια» στο Αγρίνιο.

Ρεπορτάζ της Νάντιας Μπούτα

Αγρίνιο, «Δομή Παροχής Συσσιτίου», Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, 12.30 μ.μ.:

Είναι η ώρα που το προσωπικό της Δομής είναι έτοιμο να επιτελέσει το καθημερινό του καθήκον: Την προετοιμασία και διανομή προπαρασκευασμένου φαγητού σε συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Οι δικαιούχοι και τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους, έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση φρέσκο και καλοφτιαγμένο φαγητό, από τους δύο μάγειρες που απασχολούνται στη Δομή.

Στο προσωπικό ανήκουν ακόμη ένας διοικητικός υπάλληλος, μία υπάλληλος γενικών καθηκόντων και μία κοινωνική λειτουργός, η οποία είναι υπεύθυνη για την παροχή ψυχοκοινωνικής και συμβουλευτικής στήριξης στα άτομα που το επιθυμούν.

Όλα αυτά, υπό την επίβλεψη του κ. Κώστα Καλατζή, αντιδημάρχου Αγρινίου, αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, ο οποίος με καλωσορίζει και με οδηγεί στο βάθος της μεγάλης αίθουσας όπου παρασκευάζεται το φαγητό.

Το φαγητό είναι ήδη έτοιμο να τοποθετηθεί στα «τάπερ» των δικαιούχων. «Το πρόγραμμα του φαγητού τροποποιείται ανάλογα με τις διαθέσιμες πρώτες ύλες», μου εξηγούν οι μάγειρες, ενώ εργάζονται στην κουζίνα.

Τον χώρο της κουζίνας θα τον ζήλευε κάθε νοικοκυρά: Περιποιημένος και αξιοσημείωτα καθαρός! «Η παρασκευή και παροχή συσσιτίων πραγματοποιείται σε πλήρη συμφωνία με τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις», τονίζει ο κ. Καλατζής.

Και συμπληρώνει: «Το πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια, έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της υποστήριξης ομάδων του τοπικού πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Σήμερα, καλύπτει τις ανάγκες 57 οικογενειών (105 ατόμων) που διαμένουν στα όρια του Δήμου Αγρινίου, ενώ έχει ήδη εγκριθεί το ποσό που θα καλύψει τα επόμενα τρία χρόνια της λειτουργίας της Δομής, με τη συγχρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020».

Ο κ. Καλατζής αναφέρθηκε επίσης στο σπουδαίο ρόλο της Δομής κατά τη διάρκεια των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «κατά την περίοδο του lockdown, το προσωπικό της Δομής μετέφερε το φαγητό στα σπίτια των ωφελούμενων ατόμων και των οικογενειών τους καθημερινά, ενώ κατάφερε να εξυπηρετεί, με την παροχή συσσιτίων σε σταθερή και τακτική βάση, 25 επιπλέον οικογένειες που τα είχαν ανάγκη».

Η «Δομή Παροχής Συσσιτίου» λειτουργεί στο πλαίσιο της πράξης «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών» του Δήμου Αγρινίου και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στη «Δομή Παροχής Συσσιτίου» του Δήμου Αγρινίου, στο τηλέφωνο: 2641056055 ή πατήστε ΕΔΩ.


Ρεπορτάζ: Νάντια Μπούτα
«Agrinio365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr