Αγρίνιο: Ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τα καταστήματα – Δηλώσεις Εμπόρων (Videos – Photos)

Με πολλές ελπίδες για μια βαθιά ανάσα ζωής η καλύτερα για ένα «φιλί της ζωής» ανοίγει και πάλι η αγορά σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, εκτός των τριών εξαιρέσεων (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη). Κάνουμε λόγο για φιλί της ζωής αφού το πεντάμηνο σχεδόν κλείσιμο  έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και στην περιοχή μας σε «οικονομική λιποθυμία». Τώρα το μόνο που επείγει είναι να κινηθεί ο κόσμος με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, έτσι ώστε αυτό το άνοιγμα να γίνει εφαλτήριο να ανασάνουν οι μικρές αυτές επιχειρήσεις των πόλεων του νομού, αλλά και της χώρας που πλήττονται βάναυσα. 

  • Ανοίγουν τις πόρτες τους λοιπόν από σήμερα τα καταστήματα για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές. 

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι επισκέψεις των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα θα γίνονται μόνο με ραντεβού και με τη χρήση sms στον αριθμό 13032 για διάστημα τριών ωρών και μία φορά την ημέρα.

Δηλαδή, κάθε άτομο αποστέλλει κενό μήνυμα (SMS) μέσω του κινητού του τηλεφώνου με αποδέκτη τον πενταψήφιο κωδικό αριθμό 13032. Στη συνέχεια θα λαμβάνει γραπτό απαντητικό μήνυμα που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα μετακίνησης για διάστημα τριών ωρών από τη λήψη του απαντητικού μηνύματος, εφόσον το άτομο που αποστέλλει το μήνυμα δεν έχει ήδη μετακινηθεί για τον ίδιο λόγο εντός του ίδιου 24ώρου.

Κατά τη μετακίνησή του, κάθε άτομο οφείλει να φέρει μαζί του υποχρεωτικά την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο και να είναι σε θέση να επιδεικνύει το απαντητικό μήνυμα, με το οποίο επιβεβαιώνεται η δυνατότητα μετακίνησης, στο κινητό τηλέφωνό του. Για τον σκοπό της τήρησης της δυνατότητας μετακίνησης μόνο μία φορά την ημέρα και προς διασφάλιση της προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα στοιχεία του μηνύματος τηρούνται μόνο μέχρι τη λήξη του 24ώρου στο οποίο αφορά το μήνυμα.

Για την προμήθεια αγαθών μέσω της διαδικασίας προαγοράς/προεπιλογής με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) ή μέσω καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside), ο πολίτης υποχρεούται να φέρει επιπρόσθετα ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο ή σχετικό τηλεπικοινωνιακό μήνυμα ή το αποδεικτικό της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Η επιχείρηση

Σε ό,τι αφορά στο μήνυμα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώριση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Επίσης, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος, τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Στην περίπτωση της παραλαβής εκτός καταστήματος (click away), θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο.

Επίσης από σήμερα, στις περιοχές όπου λειτουργεί το λιανεμπόριο, απελευθερώνονται οι πωλήσεις και των ειδών, εκτός τροφίμων, από τα σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται ότι στις τρεις περιοχές που το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει, θα συνεχίζουν να υπάρχουν απαγορευτικές κορδέλες στα σούπερ μάρκετ για τα βιομηχανικά προϊόντα.

Τι θα κάνουν οι μεγάλες αλυσίδες

Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι αλυσίδες επιχειρήσεων ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό μέσω της ηλεκτρονικής τους σελίδας, ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι καταναλωτές για να τους αποσταλεί το απαραίτητο μήνυμα για τη μετακίνησης τους και με ποιο τρόπο θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τους, στις περιοχές που επιτρέπεται.

Τα καταστήματα θα είναι ανοικτά και θα εξυπηρετούν και με click away και click inside, αλλά σε κάποιες από τις επιχειρήσεις, όπως θα διαπιστώσουν οι καταναλωτές στην προσπάθειας τους να κλείσουν ραντεβού, προβλέπεται περιορισμός παραμονής, 30 λεπτών, στο κατάστημα της επιλογής τους.

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου
Στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου» κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ, τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές. Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.

 

H Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου για την επανεκκίνηση του Λιανεμπορίου

Η Αγορά ανεβάζει ρολά για Τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο και όλοι μαζί Συνάδελφοι ,εργαζόμενοι και καταναλωτές καλούμαστε ,κρατώντας υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά ,όπως κάναμε και τις προηγούμενες φορές να τηρήσουμε με αυστηρό τρόπο τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία και να δείξουμε για ακόμη μια φορά ότι τα καταστήματα του Λιανικού Εμπορίου είναι Ασφαλής προορισμός.

Το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου με αφορμή την επανεκκίνηση της Αγοράς θέλει να απευθυνθεί στις φίλες και φίλους καταναλωτές και να ζητήσει τη ΣΤΗΡΙΞΗ των τοπικών επιχειρήσεων και των εργαζόμενων σε αυτές για να μπορέσουν να επιβιώσουν μετά από μια πρωτόγνωρη δοκιμασία λόγω της υγειονομικής κρίσης που υποχρεώθηκαν να παραμείνουν κλειστές για περίπου έξι μήνες μέσα σε ένα χρόνο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις μικρές επιχειρήσεις της Αγοράς να παραμείνουν ανοιχτές και να μην χαθεί για άλλη μια χρονιά η περίοδος του Πάσχα που σε λίγες ημέρες φθάνει και μπορεί να δώσει ανάσα σε αυτές.

Σε αυτή τη κρίσιμη χρονική στιγμή για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων, είναι επιτακτική η ανάγκη, η επανεκκίνηση του εμπορίου να πλαισιωθεί με γενναία μέτρα στήριξης από την πολιτεία ώστε να μπορέσουν οι μικρές επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να διασφαλίσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

Η άποψη των εμπόρων στο Αγρίνιο

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε στην Agrinio365 Media ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτης Κωστίκογλου.

Ο κ.Κωστίκογλου αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου, ευελπιστώντας ότι δεν θα υπάρξει νέο κλείσιμο. Παράλληλα σημείωσε τις σημαντικές απώλειες που προκάλεσε το Lockdown στις επιχειρήσεις. Επιπλέον τόνισε πως το λιανεμπόριο και όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτό τήρησαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης τα μέτρα κατά της μετάδοσης της πανδημίας.

Ο κ.Καρακίτσος από την πλευρά του μίλησε για την ετοιμότητα των εμπόρων για την τήρηση των μέτρων και ευχήθηκε να μην υπάρξει νέο κλείσιμο και ελπίζει να ανταποκριθούν οι καταναλωτές στο νέο ξεκίνημα.


Αίθουσα Σύνταξης – Agrinio365 Μedia Group