Αγρίνιο – Εργαστηριακοί Γιατροί: «Δίκαιη και βιώσιμη λύση στα προβλήματά μας» (Videos – Photos)

Οι Εργαστηριακοί Γιατροί στην Ελλάδα συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους πανελλαδικά, με τη συμμετοχή να αγγίζει το 90%.

Στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, 14 Μαΐου 2024 Συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης, η Αγρινιώτισσα Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ) Κυριακή Κώτσα, η Γραμματέας του Συλλόγου Καλλιόπη Κατσαρού, και (διαδικτυακά) η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου για να δημοσιοποιήσουν στο ευρύ κοινό το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Εργαστηριακοί Γιατροί.

Σημεία της Συνέντευξης Τύπου:

Διαμαρτύρονται για τη «συνεχή διάβρωση» των αποζημιώσεων τους από τις συμβάσεις με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, το Εθνικό Ταμείο Ασφάλισης Υγείας.

Τα Ιδιωτικά Εργαστήρια είναι κλειστά από τις 8 Μαΐου λόγω της οικονομικής πίεσης που προκαλείται από τις πολιτικές clawback και rebate.

Οι Γιατροί του Εργαστηρίου αντιμετωπίζουν «οικονομική ασφυξία» και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα λειτουργίας ενός Εργαστηρίου.

Οι πολιτικές clawback και rebate ισχύουν εδώ και 12 χρόνια και έχουν οδηγήσει σε υποτιμολόγηση των εξετάσεων, με την ίδια τιμολόγηση από το 1991.

Κατάργηση του clawback, εφαρμογή διεθνών κανόνων συνταγογράφησης και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, διαγραφή τεχνητού χρέους και συλλογική σύμβαση σύμφωνα με το άρθρο 40 του νόμου 4931/2022 ζητούν οι Γιατροί των Εργαστηρίων.

Η κατάσταση προκαλεί έλλειψη εργαστηριακών γιατρών, καθώς οι νέοι γιατροί δεν ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν αυτήν την ειδικότητα και τα νοσοκομεία χάνουν ειδικευμένους γιατρούς στην παθολογία, τη μικροβιολογία, την ακτινολογία, την πυρηνική ιατρική και την κυτταρολογία.

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει κλειστό προϋπολογισμό για την υγειονομική περίθαλψη και το clawback είναι ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για την ανάκτηση τυχόν υπερδαπανών.

Η έκπτωση είναι μια άλλη έκπτωση που εφαρμόζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις με βάση το μηνιαίο ποσό δαπανών.

Οι Εργαστηριακοί Γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται για το δημοσιονομικό έλλειμμα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και δεν πρέπει να τιμωρούνται για αυτό.

Η έλλειψη διεθνών κανόνων συνταγογράφησης και διαγνωστικών πρωτοκόλλων οδηγεί σε περιττές και δαπανηρές εξετάσεις.

Το τεχνητό χρέος μετακυλίεται στην επόμενη γενιά εργαστηριακών γιατρών.

Συνολικά, οι Εργαστηριακοί Γιατροί ζητούν δίκαιη και βιώσιμη λύση στα προβλήματά τους.

Ανησυχούν για το μέλλον του επαγγέλματός τους και τις επιπτώσεις στην ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης: Στο ψυχιατρείο η μητέρα της Αγρινιώτισσας Κυριακής Γρίβα