Αγρίνιο – Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός (Videos – Photos)

Στις 1 Ιουλίου τιμάται η μνήμη των Αγίων Αναργύρων και το Εκκλησάκι που βρίσκεται στην Οδό Χαριλάου Τρικούπη στο Αγρίνιο εορτάζει τη χάρη τους.

Λίγα λόγια για τους Αγίους Αναργύρους:

Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν γιατροί στο επάγγελμα, πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε όσους το είχαν ανάγκη χωρίς να δέχονται κάποια αμοιβή. Για αντάλλαγμα που δεν έπαιρναν χρήματα το μόνο πού ζητούσαν από αυτούς που βοηθούσαν ήταν να πιστεύουν στον Χριστό. Οι άγιοι Ανάργυροι είναι το επίθετο των χριστιανών αγίων.

Στο Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Αγρίνιο το απόγευμα της Παρασκευή (30.06.23) στις 7 μ.μ τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’  Αρτοκλασίας όπου πλήθος κόσμου θέλησε να παρευρεθεί ώστε να τιμήσουν με την παρουσία τους την Μνήμη των Αγίων.

Το Ιερό Παρεκκλήσι των Αγίων,  τίμησε με την παρουσία του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ο κ.κ. Δαμασκηνός ο οποίος κήρυξε και τον θείο Λόγο.

Ανήμερα της γιορτής το πρωί του Σαββάτου (01.07.23) θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία.

Ο Όρθρος θα αρχίσει στις 06:45 το πρωί.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Την Εορτή των Αγίων και Θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, των εκ Ρώμης, τιμά η Εκκλησία μας την 1η Ιουλίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής 30ης Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου. Συμμετείχαν ιερείς του Αγρινίου, με επικεφαλής τον Αρχιμ. Λαυρέντιο Καρανάσιο, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως και Πνευματικό Υπεύθυνο της Χριστιανικής Ενώσεως και πλήθος πιστών.

Κατά το κήρυγμα του αναφέρθηκε στην αγάπη, την κινητήρια δύναμη που οδήγησε τους Αγίους Αναργύρους στις υπερβάσεις που έκαναν, στη διαδρομή που βάδισαν, στα ύψη της αρετής στα οποία ανήλθαν και στην μεγάλη προσφορά τους προς τον πάσχοντα άνθρωπο. Προσεγγίζοντας την έννοια της αγάπης πνευματικά και εκκλησιαστικά την χαρακτήρισε μια συγκλονιστική εμπειρία και όχι ένα φευγαλέο συναίσθημα. Η αγάπη των Αγίων Αναργύρων εκφράστηκε στη σχέση τους με το Θεό, με τον συνάνθρωπο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός αγάπησαν τον Θεό εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της ισχύος και εξ όλης της διάνοιας τους. Όταν ο άνθρωπος αγαπά τον Θεό ποθεί η κοινωνία μαζί Του να είναι διαρκώς εκφραζόμενη μέσα στη ζωή του και μάλιστα να μην επισφραγιστεί με τον σωματικό θάνατο, αλλά να αποκτήσει την εσχατολογική προοπτική της αιωνιότητας.

Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο δεν είναι μία ιδεολογία που περιορίζεται μόνο σε ένα θεωρητικό επίπεδο, αλλά η εναγώνια προσπάθεια του ανθρώπου να εκφράσει και να απόδειξει την αγάπη του μέσα από τη σχέση του με τον άλλο άνθρωπο.

Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός μέσα από την επιστημονική τους ιδιότητα και το επάγγελμα του ιατρού που ασκούσαν, συναντούσαν αγαπητικά τον συνάνθρωπο και τον συνέδραμαν στην πιο κρίσιμη καμπή της ζωής του, την ασθένεια, προσφέροντάς του τις ιατρικές ς υπηρεσίες, χωρίς αντάλλαγμα.

Η γνήσια αγάπη προς τον εαυτό μας, μας οδηγεί να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε πλασμένοι μόνο για τα επίγεια, αλλά προσδοκούμε την αιωνιότητα, αγωνιούμε και λαχταρούμε την επουράνια Βασιλεία.

Αυτό ζύγισαν ο Κοσμάς και ο Δαμιανός με προσεκτικό τρόπο στη ζωή τους και είδαν τον συνάνθρωπο ως την προέκταση της εικόνας του Θεού στη ζωή τους.

Είδαν την επιστήμη ως εφαλτήριο φιλανθρωπίας και τα χαρίσματά τους ως τη δωρεά του Θεού. Γι’ αυτό και ο Θεός συνδύασε στην προσωπικότητά τους την επιστήμη με την Χάρη, την δύναμη του μυαλού με την ευλογία του Παναγίου Πνεύματος και έγιναν πηγή ιαμάτων.

Κλείνοντας ο Σεβασμιότατος τόνισε, ότι όλοι μας θα πρέπει να μετρήσουμε την αγάπη μας με γνώμονα την αγάπη των Αγίων Αναργύρων. Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει ένας μικρός «ανάργυρος διάκονος» μέσα στη ζωή και μέσα στην κοινωνία τόνισε, και κάλεσε τους άνδρες που συμμετείχαν στην εσπερινή σύναξη να αναλογιστούν αν μπορούν να γίνουν ανάργυροι εθελοντές κληρικοί. «Είναι μία διακονία που την έχει ανάγκη η τοπική μας εκκλησία. Εύχομαι και προσεύχομαι να αναλάβετε, όσοι μπορείτε, την ευθύνη να γίνετε εθελοντές ανάργυροι κληρικοί μέσα στην τοπική μας Εκκλησία. Η απόφασή σας αυτή θα μετρηθεί πολύ και από τον Θεό και από τους ανθρώπους» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο – Πανελλαδικές 2023: Οι πρώτοι των πρώτων για την επιτυχία τους (Videos – Photos)