«Αιτωλικά Εδέσματα»: Η Παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Ντζιάνη-Κολοβού (Videos – Photos)

Παρουσιάστηκε σήμερα, στη βροχερή Τριχωνίδα, στο κτήμα «Πιθάρι»  το βιβλίο της Δήμητρας Ντζιάνη-Κολοβού «Αιτωλικά Εδέσματα».

Πρόκειται για μία σπουδαία έκδοση, την επιμέλεια της οποίας είχε η Λένα Καραφέρη-Κεχαγιά, που αναφέρεται στις γεύσεις και τις θύμησες του χθες σχετικά με τα εδέσματα της Αιτωλίας. Στο βιβλίο δεν γίνεται αναφορά μόνο στην παρασκευή των εδεσμάτων αλλά και σε γενικότερες πληροφορίες λαογραφικού περιεχομένου κ.λπ.

Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια ημερίδας με θέμα:
«Διαχρονικές Διατροφικές Συνήθειες-Τροφικά Παρασκευάσματα και Προϊόντα Καθημερινής Χρήσης στον Αγροτικό Χώρο», που υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Διαχρονική Εξέλιξη Παραδόσεων και Εθιμικών Δρώμενων στον Αγροτικό Χώρο της Αιτωλοακαρνανίας» του προγράμματος Leader της «Τριχωνίδα Α.Ε.» Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Ο.Τ.Α. του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Χαιρετισμό απεύθυναν η κ. Χριστιάνα Καλογήρου, Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κ. Μαρία Παπαγεωργίου Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγρινίου.

Οι εισηγητές ήταν οι αρχαιολόγοι κ. Γεώργιος Σταμάτης και Νεκτάριος-Πέτρος Γιούτσος, Ιωάννης Νεραντζής, Λάμπρος Τσούνης και Εμμανουήλ Μπιρμπίλης αναφέρθηκαν σε διατροφικά και σε ιστορικά ζητήματα.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η κ. Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά και την ημερίδα συντόνισε ο γεωπόνος και μέλος του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού-Μορφωτικού Συλλόγου Παντάνασσας «Πυγμαίος ο Τριχώνιος» Ηλίας Ντιάνης.

Η Ημερίδα ήταν συνδιοργάνωση της «Ιστορικής και Αρχαιολογικής Δυτικής Στερεάς Ελλάδας» και του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού-Μορφωτικού Συλλόγου Παντάνασσας «Πυγναίος ο Τριχώνιος».

Η έκδοση του βιβλίου αυτού αποτελεί σημαντικό βήμα για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας σε σχέση με την διατροφή.

Θα ήταν ευχής έργο κάποια στιγμή να καταγραφούν όσες συνταγές είναι δυνατό και σε βίντεο…

Και αφού μετά την ημερίδα άνοιξε η όρεξη ο Γιάννης Γιαννακόπουλος παραθέτει δύο τοπικές συνταγές με αλιεύματα της Τριχωνίδας…

Κείμενο – Βίντεο – Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννακόπουλος