Ακαθάριστα οικόπεδα: «Καμπανάκι» κινδύνου από τον Δήμο Αγρινίου

Ακαθάριστα οικόπεδα: «Καμπανάκι» κινδύνου από τον Δήμο Αγρινίου

Σε μόνο 10 από τις 158 αιτήσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα χρειάστηκε να παρέμβει ο Δήμος Αγρινίου, το 2022, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Συνείδηση».

Αναλυτικά ο δημοσίευμα:

Αγρίνιο: «SOS» για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Το «καμπανάκι» του κινδύνου χτύπησε ο Δήμος Αγρινίου σχετικά με τα οικόπεδα, που βρίσκονται εντός των ορίων του, αλλά ακόμη και εντός του αστικού ιστού. Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκινάει επίσημα την 1η Μαΐου, αποτελούν στην κυριολεξία «βραδυφλεγείς βόμβες» και ο μη καθαρισμός τους από τους ιδιοκτήτες τους αποτελεί κίνδυνο, ενώ η αμέλεια εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε εγκληματική.

Μέχρι και το τέλος Απριλίου έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες για να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού στις ιδιοκτησίες τους, καθώς από 1η Μαΐου απαγορεύεται η καύση.

Ανέκαθεν η περίοδος αυτή, αλλά και η προηγούμενη (κατά τα μέσα Μαρτίου και έπειτα) οι πολίτες ξεκινούν εργασίες καθαρισμών, ώστε μέχρι και την 1η Μαΐου να είναι πλήρως προετοιμασμένοι.

Μάλιστα πέρσι, το 2022, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να παρέμβει σε 33 περιπτώσεις φωτιάς που σχετίζονταν με ακαθάριστα οικόπεδα από τις 18/03 και για 3 ημέρες μετά, πέραν των παρεμβάσεων κατά την αντιπυρική περίοδο και πριν από αυτή!

Μάλιστα προχθές ο Δήμος Αγρινίου, πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και στο πλαίσιο της πρόληψης, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους δημότες του και στους ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες αποψίλωσης και απομάκρυνσης τυχόν εύφλεκτων υλικών και σκουπιδιών για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς, κατά την αντιπυρική περίοδο, η οποία καθορίζεται από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ενημέρωσε πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα προχωρήσει στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των εκτάσεων με επιβολή προστίμου στους ιδιοκτήτες και παράλληλη υποβολή μήνυσης για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα!

«Αιχμή του δόρατος» η προπέρσινη χρονιά

Αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια βελτίωση στα αντανακλαστικά από την πλευρά των πολιτών η χρονιά κατά τα τελευταία χρόνια που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «αιχμή του δόρατος» ήταν η προπέρσινη, όπου τότε τα ακαθάριστα οικόπεδα ήταν πολλά, τα οποία εντόπισε ο Δήμος Αγρινίου, είτε μέσω καταγγελιών, είτε με αυτοψίες που διενεργεί κάθε φορά/κάθε χρονιά το τμήμα Περιβάλλοντος.

Μάλιστα σε ποσοστό της τάξεως του 90% ήταν στον ιστό του Αγρινίου και ειδικότερα εντός του «πλαισίου» του πρώην δήμου Αγρινίου. Το υπόλοιπο 10% ήταν στην περιφέρεια του Αγρινίου. Από αυτά τα οικόπεδα που γνώριζαν οι αρμόδιοι του Δήμου καθαρίστηκαν τελικά όλα.

Γενικά όλα τα οικόπεδα που απασχόλησαν την υπηρεσία κατά την προπέρσινη χρονιά (2021) ήταν τουλάχιστον 200 με 250. Το δύσκολο κομμάτι ήταν και είναι κάθε φορά όταν υπάρχει ένα ακαθάριστο οικόπεδο του οποίου κανείς δεν γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του ή είναι πάρα πολλοί κληρονόμοι. Τότε οι διαδικασίες είναι περίπλοκες και απαιτούν περισσότερο χρόνο.

Ακαθάριστα οικόπεδα
Ο Σωτήρης Κολοβός

Το 2022, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Σωτήρη Κολοβό από τις 158 αιτήσεις που είχε ο Δήμος Αγρινίου για ακαθάριστα οικόπεδα και στις οποίες παρενέβη, ώστε να τα καθαρίσουν οι ιδιοκτήτες τους, τελικά τα 10 δεν καθαρίστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και χρειάστηκε να παρέμβει εξ ολοκλήρου για τον καθαρισμό τους η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Τι συνέβη τα τελευταία χρόνια

Κατά την αντιπυρική περίοδο του 2022 σημειώθηκαν συνολικά 473 πυρκαγιές στην περιοχή του Αγρινίου. Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου μέχρι και το τέλος της, στις 30 Οκτωβρίου του 2021, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αιτωλοακαρνανίας παρενέβησαν σε τουλάχιστον 440 φωτιές στην ύπαιθρο στη διάρκεια των οποίων κάηκαν περίπου 800 στρέμματα αγροτοδασικής, γεωργικής και χορτολιβαδικής έκτασης.

Το 2018 είχαν σημειωθεί 327 πυρκαγιές με τα ίδια χαρακτηριστικά όπου είχαν καεί 1.040 στρέμματα, το 2019 σημειώθηκαν 440 πυρκαγιές όπου κάηκαν 2.019 στρέμματα και το 2020 οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αιτωλοακαρνανίας επελήφθησαν σε 465 πυρκαγιές από τις οποίες κάηκαν 1.324 στρέμματα. Τούτων δοθέντων, πρόπερσι (το 2021) υπήρξαν οι λιγότερες καμένες εκτάσεις της τελευταίας τετραετίας.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

 

Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο: Διανομή τροφίμων σε περισσότερες από 2.500 οικογένειες ωφελουμένων Τ.Ε.Β.Α.