Αμφιλοχία: Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση ενημέρωσης για την Άνοια (Video – Photos)

Αμφιλοχία: Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση ενημέρωσης για την Άνοια

Το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας στο πλαίσιο της Πρόληψης που παρέχει, το Κέντρο Ημέρας Άρτας και την Κινητή Μονάδα για την Άνοια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και σε συνεργασία με το Κ.Α.Π.Η. Αμφιλοχίας, διοργάνωσε την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 στις 11:00 το πρωί στον χώρο του Κ.Α.Π.Η. εκδήλωση ενημέρωσης για την Άνοια.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος ΚΕ.Κ.Α.Δ.Α. κ. Ζωή Ντρούτση, η Κοινωνική Λειτουργός του Κ.Α.Π.Η. κ. Ρένα Μολώνη και η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αμφιλοχίας κ. Ρούλα Καραδήμα, μίλησαν η Δρ κ. Αρετή Ευθυμίου.

Ο Σεπτέμβριος εκάστου έτους έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ο Παγκόσμιος μήνας της Νόσου Alzheimer, με επίκεντρο την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer – Άνοιας, που είναι η 21η Σεπτεμβρίου.

Μια διεθνής εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την άρση του στίγματος και της παραπληροφόρησης που περιβάλλει την άνοια, εκκινείται κάθε χρόνο από την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI), σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO, World Health Organization).

Μέσω της εκστρατείας αυτής επιδιώκεται να ευαισθητοποιηθούν όλο και περισσότεροι πολίτες σε όλο τον κόσμο, σχετικά με τις επιπτώσεις της άνοιας, μιας ασθένειας που επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους, καθώς περνούν τα έτη ζωής, ενώ συχνά χαρακτηρίζεται ως μια ασθένεια που έχει επιπτώσεις σε όλη την οικογένεια, δεδομένου ότι οι επερχόμενες μεταβολές και διαταραχές στη προσωπικότητα και στην συμπεριφορά του ατόμου που νοσεί, το χρόνιο στρες, καθώς και οι επιδράσεις σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, επηρεάζουν άμεσα το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.

Ο Παγκόσμιος Μήνας για τη Νόσο Alzheimer – Άνοια, αποτελεί μια αφορμή για δράση αλλά και μια ευκαιρία για προβληματισμό, σχετικά με τις επιπτώσεις της άνοιας, ενώ η αντιμετώπισή της, αποτελεί μείζον ζήτημα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Να, υπενθυμίσουμε ότι σε μηνιαία βάση λειτουργεί Ιατρείο Μνήμης στο Κ.Υ. Αμφιλοχίας, με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της άνοιας στον πληθυσμό, για τα άτομα άνω των 60 ετών, για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους. Πληροφορίες και ραντεβού για το ιατρείο μνήμης στο τηλέφωνο 2642360024. Τηλεφωνείτε έχοντας τον Α.Μ.Κ.Α. και τον αριθμό τηλεφώνου σας.

Ο τελευταίος χρόνος, έφερε θετικά και ελπιδοφόρα νέα για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους. Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, Δρ. Παρασκευή Σακκά τονίζει:

«Φέτος σημειώθηκε, σημαντική πρόοδος στις φαρμακευτικές θεραπείες για τη νόσο Alzheimer ενώ πολλές νέες δομές και υπηρεσίες για την άνοια ιδρύθηκαν και λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα:

Ανάμεσά τους και 3ΝέαΚέντραΗμέραςμε Κινητές Μονάδες από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στον Πειραιά, το Ηράκλειο Αττικής και την Άρτα. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, και η πρόληψη με αλλαγή τρόπου ζωής που είναι ευθύνη του καθενός μας, παραμένουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας ενάντια στη νόσο.

Επιπλέον, η Πολιτεία οφείλει να δραστηριοποιηθεί προς τη βελτίωση της ζωής των πασχόντων απ’ όλες τις μορφές άνοιας και των φροντιστών τους, ιδρύοντας νέες δομές και υπηρεσίες για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες».

Σύµφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, το 5% των ανθρώπων άνω των 65 και 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 80 ετών θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας – με πιο συχνή τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προστάδιο της άνοιας. Aν υπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2 τουλάχιστον φροντιστών – μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα περισσότερους από 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Οι αριθµοί αναµένεται να αυξηθούν δραµατικά στο µέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλο τον κόσμο.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών για περισσότερα από 20 χρόνια στηρίζει έμπρακτα τα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, με πληθώρα δράσεων και υπηρεσιών. Ανάμεσα τους είναι η λειτουργία 9 Κέντρων Ημέρας και 4 Κινητών Μονάδων για άτομα με άνοια και Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα – σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ – το πρόγραμμα «Φροντίδα στο Σπίτι» για Άτομα με Άνοια, η λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102 – με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Επίσης, δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών, σειρά διαδικτυακών υπηρεσιών για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους, εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού γύρω από θέματα έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης εκστρατείες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Όλες οι υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών παρέχονται δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και τις δράσεις της Eταιρείας στο τηλέφωνο 2681079206 και στο www.alzheimerathens.gr

e-maistros.gr

 

Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο: Σε εξέλιξη Επιστημονική Ημερίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη (Video – Photos)