Άνοιξε η Παναγία Σουμελά στον Πόντο, μετά από έξι χρόνια – 5.000 επισκέπτες σε δύο ημέρες (Video)

Τα έργα βέβαια έχουν ολοκληρωθεί κατά… 95%, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, που διαβεβαιώνουν ότι το μνημείο δεν θα ξανακλείσει.

Μετά από 6 χρόνια, κατά τα οποία υπήρξαν «μίνι» εγκαίνια, αλλά και ένα πάρτι με ηλεκτρονική μουσική που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα από την Πρωτομαγιά είναι πάλι πλήρως προσβάσιμη για το κοινό.

Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές η αποκατάσταση και αναστήλωση του μνημείου έχουν ολοκληρωθεί κατά 95%. Η διαβεβαίωση πάντως είναι ότι δεν θα υπάρξει νέο κλείσιμο.

Η Παναγία Σουμελά έκλεισε για το κοινό στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, ωστόσο οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2016. Στις 25 Μαΐου 2019 άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή, στις 28 Ιουλίου 2020 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας έκοψε την… κορδέλα στο 65% του έργου, και την 1η Ιουλίου 2021 έγιναν ξανά τα εγκαίνια με μια μεγάλη συναυλία, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Τα συνεργεία μπήκαν στην Παναγία Σουμελά εκ νέου την 1η Νοεμβρίου 2021, «χωρίς προειδοποίηση» όπως τόνιζαν οι τοπικοί φορείς.

Τώρα η διαβεβαίωση είναι ότι έχουν γίνει όλες οι γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες, όπως και η στερέωση των βράχων πάνω από το μοναστικό συγκρότημα – εδώ και πολύ καιρό είναι ορατά και από απόσταση τα πλέγματα που τοποθετήθηκαν για να συγκρατηθούν 10.000 τόνοι επικίνδυνων βράχων.

Επίσης, φαίνεται ότι έχει λυθεί και το ζήτημα με το βράχο των 360 τόνων πάνω από την πύλη της εισόδου, ο οποίος ενισχύθηκε με ατσάλινους πασσάλους 16 μέτρων.

Το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά συνέπεσε με το τέλος του Ραμαζανιού. Την Κυριακή και τη Δευτέρα, παρά τον βροχερό καιρό και την ομίχλη, οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 5.000, με μεγάλο ενδιαφέρον να δείχνουν και οι Άραβες τουρίστες. Το μνημείο είναι επισκέψιμο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

pontosnews.gr