Ανθή Κορέτση-Φλώρου: «Η επιτυχία δεν είναι θέμα φύλου αλλά… ανθρώπου»

Ανθή Κορέτση-Φλώρου: «Η επιτυχία δεν είναι θέμα φύλου αλλά… ανθρώπου»

Η κυρία Ανθή Κορέτση-Φλώρου είναι από τους ανθρώπους που σε κερδίζουν αμέσως. Φιλόξενη και χαμογελαστή, την συνάντησα στην αίθουσα υποδοχής του ξενοδοχείου «Premier» στο Αγρίνιο, το οποίο διευθύνει και αμέσως ένιωσα ότι είναι ο «σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση».

Συνέντευξη στο «Agrinio365» Media Group» («AgrinioTimes.gr» και «Antenna-Star.gr») και τη Νάντια Μπούτα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας χρειάστηκε να διακόψουμε αρκετές φορές προκειμένου να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες της δουλειάς και κατάλαβα ότι πραγματικά όλα «περνούν» από τα χέρια της.

Παρατηρώντας την στον χώρο εργασίας της, είδα μια δραστήρια και δυναμική νέα γυναίκα που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, ευχάριστη, επικοινωνιακή με τους συνεργάτες και τους πελάτες.

Ήταν σχεδόν σαν να ήξερα την απάντησή της στην πρώτη μου ερώτηση:

 

 

Η γυναίκα στη σημερινή κοινωνία έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τον άντρα;

Ποιες δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει -ως γυναίκα- στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία;

Δεν έχω αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες, ως γυναίκα, στη δουλειά μου. Εργάζομαι από την ηλικία των δεκαοχτώ ετών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, έχω μεγαλώσει σε αυτή την εργασία.

Άλλωστε, είναι στη φύση της συγκεκριμένης δουλειάς, μια γυναίκα να γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή από ότι ένας άντρας. Γενικότερα πιστεύω ότι δεν είναι το φύλο που καθορίζει τις επαγγελματικές σχέσεις και τη σταδιοδρομία ενός ανθρώπου, αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος.

Ένας άνθρωπος που αγαπά αυτό που κάνει, θα πετύχει σ’ αυτό. Δε φαντάζομαι ότι μπορώ να ανταπεξέλθω το ίδιο καλά σε οτιδήποτε άλλο.

Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να συνδυάσει οικογενειακή ζωή και καριέρα;

Είμαι μητέρα δύο αγοριών, του Βασίλη και του Κωνσταντίνου, 10 και 8 χρονών αντίστοιχα. Πιστεύω ότι αν πραγματικά θέλεις κάτι, μπορείς να το καταφέρεις. Αρκεί να υπάρχει μια «καλή σειρά», όπως λέω συνήθως, ένας καλός προγραμματισμός, και όλα γίνονται.

Η οικογένειά σας σάς έχει στηρίξει στις μέχρι τώρα επιλογές σας;

Οι γονείς μου δεν ήταν απόλυτα σύμφωνοι στο ξεκίνημά μου. Σύντομα όμως και βλέποντας το πόσο αγαπώ αυτή τη δουλειά, στήριξαν τις αποφάσεις μου. Δεν σπούδασα τουριστικά, αλλά πληροφορική και πολυμέσα.

Στις τουριστικές επιχειρήσεις βρέθηκα τυχαία, όταν κάποιο καλοκαίρι σε κάποιο νησί του Αιγαίου, ανέλαβα μια θέση σε ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα για να εξυπηρετήσω κάποιες επείγουσες ανάγκες που τότε προέκυψαν.

Όλοι τότε είπαν: «Γι’ αυτή τη δουλειά κάνει η Ανθή!»

Αργότερα, γνώρισα τον σύζυγό μου, τον Σπύρο Φλώρο και συνεχίσαμε μαζί με δύο ξενοδοχεία στην περιοχή του Αγρινίου.

Φυσικά έχω βρει την πλήρη κατανόηση και υποστήριξη από τον σύζυγό μου, αλλά και τον ιδρυτή των επιχειρήσεων, Βασίλη Φλώρο, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια όλου του οικοδομήματος και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να εργάζεται άοκνα.

 

 

Άρα θεωρείτε ότι έχετε πετύχει τους στόχους σας; Πότε θεωρείτε ότι κάποιος άνθρωπος φτάνει στην ολοκλήρωση του ως άνθρωπος;

Αυτό είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Στο σημείο που είμαι, θεωρώ ότι έχω φθάσει σ’ αυτό που πραγματικά ήθελα στη ζωή μου. Δε φαντάζομαι ότι μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Κάνω αυτό που αγαπώ, έχω την οικογένειά μου, είμαστε όλοι υγιείς.

Δε ζητάω πολλά πράγματα για να είμαι ευτυχισμένη. Υγεία και δουλειά. Αν έχεις αυτά, μετά μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Απ’ ότι καταλαβαίνω, σίγουρα θεωρείτε την οικογένεια σαν έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στη ζωής μας.

Η οικογένεια, ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας, μπορεί στην εποχή μας να διαδραματίσει τον πρωταρχικό της ρόλο;

Δυστυχώς, όχι. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ σήμερα. Ο θεσμός της οικογένειας περνάει κρίση. Έχουμε τα πάντα, αλλά δεν έχουμε μάθει να έχουμε υπομονή και να κάνουμε υποχωρήσεις. Κι έτσι, τα προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινή ζωή μεγαλώνουν με δυσάρεστες συνέπειες για το ζευγάρι.

Τι σας ενοχλεί περισσότερο στη χώρα μας;

Είναι πολλά πράγματα που με ενοχλούν. Ως κράτος υστερούμε στα δύο πιο βασικά: Την υγεία και την παιδεία. Στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, δεν υπάρχει αξιοκρατία. Νέα παιδιά με προσόντα και προοπτικές εξέλιξης ή παραμένουν άνεργα ή μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη νέα γενιά; Τι θα πρέπει να προσέξει και σε τι να επενδύσει; Αυτή η γενιά που μεγαλώνει με τα τάμπλετ και τα κινητά είναι πιο ευτυχισμένη από «τη γενιά της αλάνας;»

Η νέα γενιά είναι διαφορετική από τις παλαιότερες. Περνά ατέλειωτες ώρες μπροστά σε οθόνες κινητών και play station και δεν ξέρει το πως είναι να είσαι «παιδί». Βέβαια, έχουμε κι εμείς οι γονείς ένα μερίδιο ευθύνης.

Προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά μας όσο πιο πολλά εφόδια μπορούμε για τη ζωή τους και τα πιέζουμε πολύ.

Εμείς έχουμε βρει τη δική μας «αλάνα» για τα παιδιά, ακριβώς δίπλα στο ξενοδοχείο «Imperial», το οποίο διευθύνει ο σύζυγός μου.

Είναι ένας χώρος όπου μαζεύονται καθημερινά πολλά παιδιά και παίζουν μέχρι το βράδυ και απολαμβάνουν πραγματικά αυτό το «παλιακό» παιχνίδι.

Γυρίζουν πίσω βρώμικα και κουρασμένα, αλλά ευτυχισμένα.

Εσείς ποια εφόδια θέλετε να δώσετε ως μητέρα στα παιδιά σας, προκειμένου να τα βοηθήσετε να πετύχουν τους στόχους τους και να είναι ευτυχισμένα;

Ως γονείς οφείλουμε να δίνουμε πάντα στα παιδιά μας ό,τι καλύτερο μπορούμε. Για μένα, τα καλύτερα εφόδια είναι η γνώση και η μόρφωση. Πιστεύω ότι τα παιδιά μου στο μέλλον δεν πρέπει να κάνουν κάτι που δε θέλουν ή που δεν τους αρέσει.

Θέλω να είναι ελεύθερα με τις δικές τους επιλογές.

 

Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες με τις οποίες θα θέλατε να ασχοληθείτε στο μέλλον;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ελεύθερο χρόνο. Τον χρόνο που μου απομένει τον περνώ με την οικογένειά μου. Δεν κάνω κάτι άλλο για μένα. Αν έχω την ευκαιρία να ασχοληθώ με κάτι στο μέλλον, θα ήθελα να ασχοληθώ με τον εθελοντισμό. Να υποστηρίξω ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Όσο λίγο κι αν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιες φορές, ακόμα κι αυτό το λίγο, μπορεί να είναι μεγάλο για κάποιους συνανθρώπους μας.

Στον επαγγελματικό τομέα, ποιοι είναι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

Οι επαγγελματικοί μου στόχοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη δουλειά την οποία κάνω ήδη. Η φιλοδοξία μου είναι να εργάζομαι καθημερινά κι ακούραστα. Από εκεί και πέρα ότι προκύψει είναι καλοδεχούμενο.

Καλή επιτυχία, εύχομαι. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.