Απογευματινά χειρουργεία: Οι διευκρινίσεις του υπ. Υγείας και οι ενστάσεις των γιατρών (audio)

Τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, στα πρώτα νοσοκομεία που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν, καθώς εντός των ημερών υπογράφεται η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

«Εκτός από τα περιστατικά που αναμένουν άνω των τεσσάρων μηνών, των οποία τα έξοδα θα καλυφθούν από εμάς από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα υπόλοιπα περιστατικά τα οποία θα επιλέξουν να μπουν στην απογευματινή λειτουργία έχουν κατηγοριοποιηθεί οι επεμβάσεις, ανάλογα με τη βαρύτητά τους, σε έξι κατηγορίες. Μια επέμβαση στο Καρδιοχειρουργικό χειρουργείο δεν στοιχίζει το ίδιο όπως ένα μικρό χειρουργείο. Το κόστος σε όλες τις επεμβάσεις είναι σαφώς χαμηλότερο από το κόστος του ιδιωτικού τομέα. Άρα πλέον υπάρχει τρίτη επιλογή στον ασθενή το να χειρουργηθεί στην τακτική λειτουργία, το να χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα που και αυτή τη στιγμή έχουμε κάλυψη ενός μέρους του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ και υπάρχει και η τρίτη επιλογή να μπορεί να χειρουργηθεί στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Ένα σύστημα υγείας, όπως και όλα τα υπόλοιπα στον κόσμο οφείλει να καταγράφει και να βλέπει τι χρόνο αναμονής έχουν οι πολίτες για να λάβουν υπηρεσία υγείας και συγκεκριμένα για να χειρουργηθούν. Στη χώρα μας δεν είχαμε κάτι τέτοιο. Είχε για πρώτη φορά εφαρμοστεί το 2017, αλλά έγινε με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε δεν έδινε τις πληροφορίες ούτε στους γιατρούς ούτε στο νοσοκομείο ούτε και στο υπουργείο Υγείας για να χαράξει πολιτική. Και εμείς εφαρμόσαμε μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά τους τελευταίους μήνες. Επικοινωνήσαμε με όλους τους ασθενείς που είχαν γραφτεί στη λίστα από το 2017, κάναμε μια εκκαθάριση της λίστας έτσι ώστε η λίστα να μπορεί να επικαιροποιείται και να παρακολουθείται και καταλήξαμε σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία υπάρχουν και στις υπόλοιπες χώρες. Έχουμε συμπολίτες μας να περιμένουν για να χειρουργηθούν, ένα μεγάλο ποσοστό είναι μεταξύ 0 και 4 μηνών, που θεωρείται μια ικανοποιητική αναμονή. Υπάρχουν όμως συμπολίτες μας που περιμένουν μέχρι 12 μήνες και κάποιοι συμπολίτες μας, έστω και λίγος αριθμός, οι οποίοι περιμένουν πάνω από 12 μήνες το οποίο δεν είναι αποδεκτό. Δεν μπορεί ένα σύστημα υγείας να μην μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πολίτες που περιμένουν πάνω από 12 μήνες» τόνισε ο υφυπουργός.

Το προσωπικό το ίδιο, θα αποφασίσει αν έχει τη δυνατότητα να μπορεί να συμμετάσχει στην απογευματινή λειτουργία, σημείωσε.

«Θα αυξηθούν οι βάρδιες σίγουρα, γιατί με αυτό τον τρόπο θα αυξήσουμε τον χειρουργικό χρόνο αλλά αυτό θα γίνει μέσα στο πλαίσιο κανόνων ασφαλείας και γι’ αυτό έχουμε δώσει το δικαίωμα, τα νοσοκομεία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στην απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων ή όχι. Εγώ για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι θα αρχίσουμε δειλά δειλά, δηλαδή δεν θα ξεκινήσουν όλα τα νοσοκομεία κατευθείαν. Όσο περνάει ο καιρός περισσότερα νοσοκομεία θα ενταχθούν στο σύστημα» προσέθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ τόνισε πως στόχος, που κάνει και στην πράξη το υπουργείο, είναι να ενισχύσει τα νοσοκομεία με προσωπικό.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ίσως από τους μεγαλύτερους απόλυτους αριθμούς σε προσωπικό και συνεχίζουμε συνεχώς σε νέες προσλήψεις και προκηρύξεις θέσεων. Δηλαδή και αυτές τις ημέρες, θα έχουμε προκήρυξη επιπλέον 700 γιατρών και περίπου 2.000 νοσηλευτών, μια καινούργια προκήρυξη για θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» προανήγγειλε ο υφυπουργός.

«Τα απογευματινά χειρουργεία, δεν είναι μια ελληνική πατέντα, είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται σε όλα τα συστήματα υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και δεκαετίες. Και ο λόγος που εφαρμόζεται είναι για να μπορεί να δώσει μια επιπλέον επιλογή στους πολίτες. Και ακόμη και οι πολίτες που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στα απογευματινά ιατρεία, γιατί γίνεται αυτή η συζήτηση στον δημόσιο διάλογο, θα ελευθερωθεί χώρος από τα πρωινά ιατρεία, στα χειρουργεία έτσι ώστε να μπορούν να χειρουργηθούν εκεί» επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για το κατά πόσο θα λειτουργήσουν στην πράξη τα απογευματινά ιατρεία.

«Άποψη μου είναι, ότι πρέπει να ξεκινήσει κάτι για να δούμε και να αποδείξουμε ότι δεν μπορεί να γίνει. Ας αρχίσουν αρχές Μάρτη που λένε. Κάποιοι θέλουν να συμμετέχουν. Όποια τμήματα μπορούν να συμμετέχουν, έχουν το προσωπικό για να συμμετέχουν και τα τραπέζια και από κει και πέρα θα αποδειχτεί εάν είναι να γίνει ή δεν είναι να γίνει» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παγώνη σημείωσε ότι είχε προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη πριν από μήνες και είχαν συζητήσει το ζήτημα της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων.

«Είχε πει τις προτάσεις του, δηλαδή ότι θέλει να μειώσει τα πρωινά τακτικά χειρουργεία για να μην περιμένει ο κόσμος τόσες αναμονές και θα βάλει σε λειτουργία τα απογευματινά με την προϋπόθεση, στο οικονομικό κομμάτι να πληρώνουν ένα 30% και το 70% ο ΕΟΠΥΥ. Και βέβαια ο δεύτερος λόγος που θέλει να το κάνει είναι ότι επειδή καταλαβαίνει ότι οι μισθοί των γιατρών και του προσωπικού, είναι πάρα πολύ χαμηλοί και δεν μπορεί να κάνει προς το παρόν κάτι άλλο, έτσι λοιπόν θα βοηθήσουν τους γιατρούς να πάρουν ένα εισόδημα από τα απογευματινά χειρουργεία και τους νοσηλευτές και γενικά όσοι θα συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες.

Η θέση των γιατρών είναι σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ότι «βεβαίως θέλουμε να μειωθούν τα τακτικά και να μην περιμένει ο κόσμος στις αναμονές για τα πρωινά τακτικά χειρουργεία, αλλά πιστεύουμε ότι με το προσωπικό που έχουμε, με τα τραπέζια και τους αναισθησιολόγους που έχουμε, είναι αδύνατον να λειτουργήσουν τα απογευματινά, δε φτάνει το προσωπικό, ούτε μπορεί ένας γιατρός να χειρουργεί και το πρωί και το απόγευμα. Και μας απάντησε ότι επειδή στα τμήματα είναι ομάδες γιατρών που δεν χειρουργούν κάθε μέρα όλοι, αυτοί που δεν θα χειρουργούν το πρωί θα κάνουν μετά τα απογευματινά και όσοι δεν θα χειρουργούν στα απογευματινά θα συμμετέχουν στα πρωινά. Έτσι δεν θα υπάρχει πρόβλημα και επιπλέον θα μας ενισχύσει με προσωπικό. Εμείς είπαμε τις ενστάσεις μας και από εκεί και πέρα, ο υπουργός ανακοίνωσε αυτά που είχαμε συζητήσει και μας είχε πει».

«Η κυβέρνηση κάνει την επιλογή να μετατρέψει το νοσοκομείο μετά την πρωινή λειτουργία σε μια οιονεί ιδιωτική κλινική, η οποία θα έρχεται ο ασθενής και θα πληρώνει 30% συμμετοχή στο κόστος νοσηλείας, όπως πληρώνει και στην ιδιωτική κλινική. Νομίζω ότι αυτό είναι αλλαγή φιλοσοφίας. Αναιρείται πλήρως η καθολική και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών και υπάρχει πλέον επίσημα θεσμοθετημένα διαφοροποίηση ανάλογα με το βαλάντιο, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε πολίτη» τόνισε μιλώντας για το ίδιο θέμα στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας.

«Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα ανισότιμης μεταχείρισης των πιο ευάλωτων και αδύναμων στρωμάτων. Αυτά είναι τα οποία ούτως ή άλλως δεν μπορούν να πάνε στα ιδιωτικά νοσοκομεία και δεν μπορούν δυστυχώς να πάνε ούτε στα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία» προσέθεσε ο κ. Ξανθός.

Όρος επιβίωσης του ΕΣΥ, τόνισε ο κ. Ξανθός είναι να υπάρξει μεγάλη αναβάθμιση των αποδοχών του ιατρικού και γενικά του υγειονομικού προσωπικού στο σύστημα.

«Οι σοβαρές χώρες της Ευρώπης αυτό έχουν κάνει για να συγκρατήσουν κόσμο ή και για να προσελκύσουν κόσμο από άλλες χώρες. Εάν δεν το κάνουμε αυτό, νομίζω ότι η υπόθεση του ΕΣΥ είναι πραγματικά χαμένη και συνεχώς θα βιώνουμε μια πλήρη αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών, την οποία και σήμερα την ξέρει πολύ καλά ο κόσμος, ο οποίος ταλαιπωρείται, δεν εξυπηρετείται, πληρώνει από την τσέπη του, αναγκάζεται να προσφύγει στον ιδιωτικό τομέα, το προσωπικό ζει αυτό το περιβάλλον, το εργασιακό και το μισθολογικό απογοητεύεται, δεν βλέπει προοπτική, υπάρχει παραίτηση και φυγή. Άρα, με την προϋπόθεση ότι θα καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό που αυτό προϋποθέτει την αναβάθμιση που είπα πριν την εργασιακή και τη μισθολογική μπορεί να υπάρξει ολοήμερη λειτουργία στα νοσοκομεία, να αξιοποιούνται δηλαδή οι υποδομές τους, τα εργαστήρια τους, οι διαγνωστικές δυνατότητες που έχουν και μετά το πρωινό ωράριο, χωρίς όμως, αυτό είναι το κρίσιμο, χωρίς επιβάρυνση του ασθενή. Μπορεί, αυτό το επιπλέον κόστος και άρα και την επιπλέον αμοιβή που θα πάρει το προσωπικό που θα συμμετάσχει σε αυτή την ολοήμερη δραστηριότητα, να την καλύπτει πλήρως ο ΕΟΠΥΥ. Αυτό νομίζω, είναι μια πολιτική επιλογή την οποία δεν κάνει η κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο κ. Ξανθός.

«Βεβαίως θα άντεχε και έχει δυνατότητες ο ΕΟΠΥΥ» τόνισε, ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσε ο Οργανισμός να σηκώσει το κόστος της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων. «Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ είναι ότι η πλειονότητα των δαπανών που καταβάλλει κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα στον επιχειρηματικά οργανωμένο ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, στα ιδιωτικά μαιευτήρια, στα ιδιωτικά μεγάλα διαγνωστικά κέντρα, στα μεγάλα κέντρα αποκατάστασης. Μάλιστα, νομίζω ότι και με μια συνέργεια πόρων μεταξύ κρατικού προϋπολογισμού και πόρων του ΕΟΠΥΥ, που είναι επίσης δημόσια δαπάνη υγείας, μπορεί να προκύψει ένας κουμπαράς ο οποίος να χρηματοδοτήσει αξιοπρεπώς το δημόσιο σύστημα υγείας και τους λειτουργούς του και να αντιστρέψει αυτή τη μίζερη πραγματικότητα την οποία συζητάμε.

Επιπλέον, επισήμανε πως δεν υπάρχει επαρκής αριθμός αναισθησιολόγων για να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία και να αποσυμφορηθούν οι λίστες, πέρα από κάποια πολύ μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου, ενώ κατηγόρησε το υπουργείο για το γεγονός πως έχει κατηγοριοποιήσει τα χειρουργεία όπως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και υποστήριξε πως ο ΕΟΠΥΥ οργανώνεται «σε μια λογική μιας άτυπης ασφαλιστικής εταιρείας η οποία παρέχει διαφοροποιημένες παροχές στον κόσμο ανάλογα με το τίμημα το οποίο έχει καταβάλει», καταγγέλλοντας πως αυτή είναι μια ακραία ανισότητα.