Αχαΐα: 50% κάτω ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης

Η μείωση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης της Αχαΐας, υπερβαίνει το 50%. Από 25.506.634 ευρώ που διακινήθηκαν το β΄ τρίμηνο του 2019, φέτος η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε κατάρρευση κύκλου εργασιών στα 12.604.294 ευρώ. Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, κάνουν λόγο για χαριστική βολή στην ήδη επιβαρυμένη λειτουργία τους. Τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό του ιού, επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, πλήττουν σοβαρά τις επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή.

Υπό τις συνθήκες αυτές, οι επαγγελματίες της εστίασης βλέπουν ένα ζοφερό μέλλον και κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου κατά 50% κατά μέσον όρο, με ενδεχόμενες περικοπές στους μισθούς, μειώσεις στο προσωπικό ακόμα και κλείσιμο καταστημάτων.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο (το οποίο έως σήμερα -με τα διάφορα προγράμματα- έχει ρίξει στην αγορά περί τα 13 δισ. ευρώ) είναι ένας νέος γύρος στην επιστρεπτέας προκαταβολής, δεύτερο μέρος του προγράμματος «Γέφυρα», στήριξη των εποχικών εργαζομένων, ενώ η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο αναμένεται εξαγγείλει παρεμβάσεις με μειώσεις φόρων κ.λπ. -για το 2021- ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και εισφορών μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», η επέκταση της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για όσους πλήττονται και η μονιμοποίηση του μειωμένου Φ.Π.Α.

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή η αγορά έχει ενισχυθεί με περίπου 1,8 δισ. ευρώ από τις πρώτες φάσεις, ενώ η τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου με στόχο να διατεθούν πόροι περί το 1 δισ. Ευρώ.

Η εικόνα που αποτυπώνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., είναι τραγική, τοπικά και πανελλαδικά. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση της αγοράς πιέζει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων όπως είναι οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αλλά και η παράταση ήδη νομοθετημένων μέτρων όπως το μειωμένο ενοίκιο, η επιμήκυνση του προγράμματος συνεργασία αλλά και η συνέχιση του επιδόματος των 534 ευρώ.

Τα καμπανάκια του Ιουλίου και του Αυγούστου ξυπνούν ανησυχίες για την πορεία της ύφεση του 2020, με την αναζωπύρωση της επιδημικής κρίσης στην Ελλάδα να δίνει τη χαριστική βολή στον τουριστικό κλάδο, αλλά και στην εστίαση.

Τα δεδομένα για τον τουρισμό φαίνεται πως θα είναι χειρότερα των προβλέψεων, μετά και την επιβολή των νέων περιοριστικών μέτρων, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες εσόδων, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν πως μπορεί να χαθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό ήταν 19 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δισ. ευρώ) θα οδηγούσε σε μια μείωση του Α.Ε.Π. κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1% ενώ γενικότερα, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1,0 δισ. ευρώ θα οδηγούσε σε μια μείωση του Α.Ε.Π. κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%.

AgrinioTimes | Πηγή: dete.gr