Αξιωματούχος της Ε.Ε.: Δεν φτάνουν τα πιθανά εμβόλια για όλους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εξασφαλίσει περισσότερες από 1.000.000.000 δόσεις πιθανών εμβολίων από τρεις φαρμακευτικές εταιρείες. Το ενδεχόμενο τα εμβόλια που εξασφαλίζει το ευρωπαϊκό μπλοκ για λογαριασμό των πολιτών να αποδειχθούν αναποτελεσματικά ή να μην παρασκευαστούν σε επαρκείς δόσεις, πιστοποιεί πως πριν από το 2022 θα έχει μπορέσει να εμβολιαστεί κατά του νέου κορωνοϊού μόνο ένα μέρος του πληθυσμού της Ε.Ε., σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις πιθανών εμβολίων κατά της Covid-19 από τρεις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ διαπραγματεύεται με άλλες εταιρείες την εκ των προτέρων αγορά ενός ακόμη δισεκατομμυρίου φιαλιδίων.

Παρ’ όλα αυτά, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Ε.Ε. τη Δευτέρα 26/10, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σε διπλωμάτες κρατών μελών της Ένωσης πως «δεν θα υπάρξουν επαρκείς δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 για ολόκληρο τον πληθυσμό πριν από το τέλος του 2021», όπως ανέφερε στο Reuters ένα άτομο που συμμετείχε στη σύσκεψη. Μάλιστα, ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε λίγο αργότερα τη συγκεκριμένη δήλωση.

Η Επιτροπή είχε τονίσει νωρίτερα ότι τα εμβόλια θα είναι περιορισμένα «κατά τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης», αλλά δεν είχε διευκρινίσει ποτέ πόσο θα διαρκούσε η αρχική φάση. Και, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μην υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Covid-19, τα πρώτα εμβόλια ενδέχεται να είναι διαθέσιμα στις αρχές του επόμενου έτους, ανέφερε νωρίτερα τον Οκτώβριο η Κομισιόν.

Δεν υπάρχει κοινή γραμμή

Δεδομένης μιας πιθανής περιορισμένης προσφοράς, η Επιτροπή έχει παροτρύνει εδώ και μήνες τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να καταρτίσουν σχέδια εμβολιασμού που θα δίνουν προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες και το απαραίτητο προσωπικό, όπως οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες. Ωστόσο, πέρα από τη συναίνεση για τον εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, «δεν υπάρχει κοινή γραμμή για τις άλλες ομάδες», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος της Επιτροπής στη χθεσινή συνεδρίαση.

Τον Ιούλιο, ένα κείμενο που συμφωνήθηκε από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών υπογράμμιζε ότι τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού της Ένωσης θα πρέπει να εμβολιαστεί σε πρώτη φάση. Παράλληλα, ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ θέλουν να εξασφαλίσουν δόσεις για ολόκληρο τον πληθυσμό τους, με σκοπό να τις διανείμουν από τα μέσα του 2021.

Ένας τρίτος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτός ο τολμηρός στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί, μόνο εάν η Ε.Ε. επιτύχει συμφωνίες εφοδιασμού με τουλάχιστον επτά παρασκευαστές πιθανών εμβολίων.

Προς το παρόν, η Ε.Ε. έχει εξασφαλίσει δόσεις πιθανών εμβολίων που αναπτύσσονται από την AstraZeneca, την Sanofi και την Johnson & Johnson. Ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Moderna, την Pfizer και την CureVac.


Πηγή: newsbreak.gr
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr