«Αξιοπιστία και Προοπτική»: Αδυνατεί ο Δήμος Θέρμου να εκπονήσει μελέτες

Η Δημοτική Παράταξη του Θέρμου «Αξιοπιστία και Προοπτική» εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας αναφέρει πως η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να εκπονήσει μελέτες.

Πιο αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Η επιτυχής εφαρμογή στην πράξη της επιστήμης, για την επίλυση των προβλημάτων υποδομών και επιδομών, προσδιορίζεται από την αρτιότητα των δημοσίων έργων, με το λιγότερο δυνατό κόστος και την εφαρμογή των κανόνων της τέχνης και της επιστήμης. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με τις κατά περίπτωση απαιτούμενες μελέτες π.χ. τοπογραφική, γεωλογική, οδοποιίας κτλ.

Η ολοκλήρωση των έργων πρέπει να γίνεται με την τήρηση των θεσπισμένων δημοσιονομικών κανόνων Ευρωπαϊκών και Εθνικών, που απαγορεύουν τη σπατάλη και υπαγορεύουν την δαπάνη του δημοσίου χρήματος με φειδώ.

Η διάθεση συνεπώς χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ για δημόσια έργα – όσο κι αν αυτά κρίνονται απαραίτητα και αναγκαία – αποκτά μια πρόσθετη ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που ζούμε σε μια εποχή που η κοινωνία μας δοκιμάζεται έντονα από τις αυξήσεις τιμών, τις περικοπές των συντάξεων, κ.α, ενώ είναι αισθητή η μείωση της αγοραστικής δύναμης, έντονη η ενεργειακή κρίση στην μετά πανδημίας εποχή, κι έχει καταστεί δύσκολη, αμφίβολη ή κι αδύνατη η εκπλήρωση των δυσβάστακτων οικογενειακών υποχρεώσεων.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θέρμου στις 19 Μαΐου 2023, σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων, υποστηρίχθηκε από την διοίκηση ότι επειδή λόγω κόστους δεν μπορεί να συντάξει ολοκληρωμένες και πλήρεις μελέτες παντού, κι επειδή δεν μπορεί να εφαρμόσει τα πρέποντα, γι αυτό και προχωρεί σε κάποια έργα με λειψές μελέτες. Δηλαδή, ενώ γνωρίζει ότι είναι κατολισθαίνουσα η περιοχή, προχωρεί σε έργα χωρίς τις απαραίτητες μελέτες και στα προβλήματα που αναφύονται, απαντά με μπαλώματα και νέες χρηματοδοτήσεις.

Δυστυχώς, η τωρινή δημοτική αρχή έχει στη πλάτη της έργα αρκετών χιλιάδων ευρώ, που παρουσιάζουν λειτουργικά προβλήματα (καθιζήσεις, κατολισθήσεις κτλ.).

Μία σοβαρή διοίκηση δεν μπορεί να παραβλέπει τα απολύτως απαραίτητα και να προχωρεί σε έργα, χωρίς να κάνει τις απαιτούμενες μελέτες. Στο Δ.Σ. ισχυρίστηκε πως γνώριζε το πρόβλημα των κατολισθήσεων στον δημοτικό δρόμο Αετόπετρας – Δρυμώνα που ασφαλτόστρωσε, κι όμως χωρίς την αναγκαία γεωλογική μελέτη, επένδυσε 400.000 ευρώ. Κι επειδή οι κατολισθήσεις δεν αποτράπηκαν, το έργο παρουσιάζει προβλήματα.

Τα ίδια έγιναν και σε άλλο έργο στη κοινότητα Κοκκινόβρυσης, προϋπολογισμού αρκετών χιλιάδων ευρώ κι αυτό. Ξοδεύτηκε κι εκεί χωρίς φειδώ το Δημόσιο χρήμα, για έργο μη αποδοτικό και λειτουργικό, κι ακόμα σήμερα οι κάτοικοι δεν έχουν ούτε δρόμο να συνδέει τον οικισμό τους με τα Αμπέλια – καθότι είναι κομμένος κι αδιάβατος λόγω κατολίσθησης – δεν έχουν επίσης ούτε αρκετό νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες. Κι όλα αυτά το 2023.

Πριν λίγες ημέρες ταλαιπωρήθηκαν επισκέπτες της περιοχής που προσπάθησαν να διαβούν από εκεί. Δεν υπήρχαν ούτε προειδοποιητικές πινακίδες, για τον κομμένο δρόμο. Οι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι πριν κάνει ο Δήμος το έργο εκεί, ποτέ δεν είχε ξανακοπεί ο δρόμος.

Ο Δήμος Θέρμου έχει δύο μόνιμους μηχανικούς. Έχει δύο ακόμα μηχανικούς ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου, ενώ έκανε και μία ακόμα πρόσληψη μηχανικού μέσα από το πρόγραμμα ανέργων από 55-67 ετών. Δεν μπορεί να πορεύεται προς το αύριο με τέτοιου είδους πρακτικές. Ούτε να αναλίσκεται για το θεαθήναι, στην κριτική της ποιότητας των έργων.

Από την τοποθέτηση βέβαια που ακούσαμε στο τελευταίο Δ.Σ. διαφάνηκε πως η σημερινή διοίκηση έχει τη βούληση να συνεχίσει να γίνονται έργα έστω και με ελλειπείς μελέτες, αφήνοντας κατά μέρος και το ανολοκλήρωτο των έργων και τις σπατάλες που επιφέρει αυτή η τακτική.

Η σημερινή διοίκηση πορεύεται με το δόγμα, πάμε κι όπου βγει. Χτίζει στην άμμο πύργους Βαβέλ και δεν είναι έργα έντεχνα.

Στην κατάσταση όμως που βρίσκεται η κοινωνία μας, τέτοιες πρωτάκουστες αντιεπιστημονικές θέσεις, αντίθετες και προς κάθε δημοσιονομική πρακτική, εκτός του ότι είναι το λιγότερο προκλητικές, προσβάλλουν κάθε νοήμονα εκ των Δημοτών μας.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή, να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στο τεράστιο θέμα που εγείρουν τέτοιες τοποθετήσεις».

 

Διαβάστε επίσης: Μ. Ζαμπάρας στον Antenna Star: «Θα είμαι Βουλευτής δίπλα στους συμπατριώτες μου, δίπλα στην κοινωνία» (Ηχητικό)