Ο Δήμος Πατρέων για παιδικούς σταθμούς, αδήλωτα τετραγωνικά και λαϊκές αγορές

Ξεκίνησε η λειτουργία των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και του δημοτικού βρεφοκομείου. Σε όλες τις δομές έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι χώροι έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί ενώ έχουν εξασφαλιστεί και χορηγηθεί μάσκες για όλο το προσωπικό Οι σταθμοί αναβαθμίστηκαν και εξοπλίστηκαν με όλα τα εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά μέσα για τις δραστηριότητες των παιδιών.

Διαπιστώνονται ακόμη κενά σε νηπιακές θέσεις σε ορισμένους σταθμούς, όπου μπορούν οι συμπολίτες μας, που ενδιαφέρονται, να εγγράψουν τα παιδιά τους.

Με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας των σταθμών, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επισκέφθηκε το Δημοτικό Βρεφοκομείο και ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, Θόδωρος Τουλγαρίδης, παιδικούς σταθμούς, για να δουν από κοντά την λειτουργία τους ευχόμενοι στους γονείς και τους εργαζόμενους μια καλή δημιουργική σχολική χρονιά, ώστε με την συνεργασία να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν.

Στην περιοχή του Δήμου μας και φέτος θα μείνουν εκτός δομών (Παιδικοί Σταθμοί, Κ.Δ.Α.Π./Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α.) μέσω του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α., περισσότερα από 3.000 παιδιά που δεν πήραν Voucher γιατί η χρηματοδότηση δεν επαρκεί και δεν υπάρχει η ανάλογη υποδομή με αποτέλεσμα να πληρώσουν ένα σοβαρό ποσό από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό οι γονείς, προκειμένου να γράψουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικές δομές.

Να θυμίσουμε ότι πολλοί γονείς (π.χ. δημόσιοι, δημοτικοί υπάλληλοι) δεν πληρούν τα κριτήρια και δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α., οπότε αποκλείονται εκ των προτέρων από αυτό.

Με την εφαρμογή των προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α. και τον συγκεκριμένο τρόπο εγγραφής ευνοούνται οι ιδιωτικές δομές έναντι των δημόσιων και δημοτικών δομών.

Ως Δήμος συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
-Κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό για την δημιουργία νέων Σταθμών και Τμημάτων με ευθύνη της πολιτείας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
-Χωρίς καταβολή τροφείων όλα τα παιδιά στους Παιδικούς Σταθμούς.
-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και νέες προσλήψεις.
-Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή με δημιουργία των ανάλογων δομών νηπιαγωγείων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα παρέχουν υπηρεσίες παιδαγωγικές, σίτισης και φύλαξης.
-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων για κοινωνικές παροχές για νέες κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό.

Από την Αντιδημαρχία  Διοίκησης  και Οικονομικών ανακοινώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προέβη σε μια τελική παράταση (4η)   καταληκτικής ημερομηνίας διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων ηλεκτροδοτούμενων  ακινήτων που είναι η  30/9/2020, (από 31/8/20 που ήταν η τελευταία) αναφέροντας  παράλληλα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη.

Καλούμε  όσους έχουν διαφορά  στη δηλωμένη επιφάνεια των ηλεκτροδοτούμενων  ακινήτων τους , μεταξύ των λογαριασμών του ρεύματος  και του Ε9 να τη διορθώσουν μέχρι την ημερομηνία  αυτή , για να αποφύγουν  αναδρομικές επιβαρύνσεις και πρόστιμα .

Αν η διόρθωση γίνει μέχρι 30/9/2020 οι διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές  από τις δηλώσεις – διορθώσεις αυτής θα υπολογίζονται και θα οφείλονται  ΜΟΝΟ από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Μετά τις 30/9/2020, θα υπάρξει διασταύρωση των δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων του Ε9 με τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Δήμων, για χρέωση αναδρομικών τελών διαφοράς τετραγωνικών και πρόστιμα, όπως προβλέπονται από τους αντίστοιχους νόμους καθορισμού του τέλους ακίνητης περιουσίας  (ΤΑΠ)  και των ανταποδοτικών τελών.

Για τη διόρθωση  αυτή οι συνδημότες μας μπορούν είτε να προσέρχονται  στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου που είναι το Τμήμα Ανταποδοτικών Τελών (ΤΑΠ) , είτε να διορθώνουν και οι ίδιοι τα τ.μ. των ακινήτων τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  https://tetragonika.govapp.gr/ 

Μέσω αυτής της εφαρμογής, παρέχεται η δυνατότητα, τα στοιχεία των ακινήτων  όπως είναι καταχωρημένα στην εφαρμογή του περουσιολογίου  (Ε9) της ΑΑΔΕ, να διασταυρώνονται με τα στοιχεία του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου μέσω ΔΕΔΗΕ.

Ο Δήμος Πατρέων, συνεχίζοντας τις προσπάθειές του, όπως έκανε από το πρώτο διάστημα εκδήλωσης της πανδημίας, για να μην έχουμε διασπορά του κορωνοϊού μέσω των λαϊκών αγορών, απευθύνει έκκληση προς επαγγελματίες και καταναλωτές για την πιστή εφαρμογή των μέτρων κατά της εξάπλωσης του covid-19.

Η Δημοτική Αρχή έχει πάρει σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή. Σήμερα δε , που η κατάσταση είναι επίσης κρίσιμη από την Αντιδημαρχία  Διοίκησης  και Οικονομικών, τονίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, θα πρέπει να υπάρχει η απαιτούμενη απόσταση μεταξύ των πάγκων των επαγγελματιών με τον ενδιάμεσο χώρο κενό, ελεύθερο δηλαδή από κάθε είδους αντικείμενα, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από το προσωπικό των πωλητών και τους  καταναλωτές.

Παρακαλούμε, τόσο το προσωπικό των πωλητών, όσο και τους καταναλωτές για την πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτών. 

ΚΑΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ !!!!!!

 

Η συμβολή του καθενός έχει μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα που είναι:

-Η προστασία της υγείας των πολιτών και  επαγγελματιών

-Η συνέχιση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

 

Λόγω της μη εφαρμογής των μέτρων έχει ήδη ανασταλεί  η λειτουργία των λαϊκών  αγορών τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας , ενώ  το Υπουργείο  Ανάπτυξης  κατευθύνεται  σε επιβολή υψηλών προστίμων καθώς και προσωρινής  αφαίρεσης  άδειας επαγγελματιών.

Απευθύνουμε επίσης έκκληση σε καταναλωτικό κοινό και παραγωγούς – πωλητές:

-Να προσέχετε τον συνωστισμό σε κάθε πάγκο.

-Προστατεύστε την υγεία σας καθώς και των επαγγελματιών πίσω από τον κάθε πάγκο που μας παρέχουν τρόφιμα και φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές.

-Η παραμονή σε κάθε πάγκο να είναι η ελάχιστη δυνατή. Προμηθευόμαστε τα απαραίτητα τρόφιμα και οπωρολαχανικά ή βιομηχανικά προϊόντα και άμεσα αποχωρούμε.

 

Παράλληλα καλούμε για μια ακόμα φορά τον Πατραϊκό λαό σε όλες τις αναγκαίες δραστηριότητές του να εφαρμόζει αυτή την κρίσιμη τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας που όλοι γνωρίζουμε.