Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κουραστήκαμε από την πανδημία

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κουραστήκαμε από την πανδημία. Μειώνεται η αποδοχή  των περιοριστικών μέτρων.  Σύγχυση από την πολυφωνία των επιστημόνων – Τι φοβούνται οι Έλληνες στην μετά covid εποχή

Κόπωση από την πανδημία, απαισιοδοξία για την διάρκεια και τον χρόνο εξόδου από την υγειονομική κρίση και αίσθημα σύγχυσης από την πολυφωνία των επιστημόνων διαπιστώνει πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε διαδικτυακά σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών.

Σχεδόν 1 στους 2 δηλώνει ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση για τη διαχείριση κρίσεων, όμως τα περιοριστικά μέτρα χάνουν σταδιακά σε αποδοχή Η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με την έρευνα, εμφανίζεται απαισιόδοξη και βλέπει το τέλος της πανδημίας μετά το τέλος του έτους, παρά την «νίκη» των εμβολίων. Η μεγάλη πλειοψηφία, όμως, εμπιστεύεται το ΕΣΥ και το προσωπικό στο χώρο της Υγείας.

Μετά το τέλος της πανδημίας, οι περισσότεροι πολίτες προβλέπουν ότι θα υπάρξουν μόνιμες αλλαγές στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, τις κοινωνικές συναναστροφές, στον πολιτισμό, τις ελευθερίες και την επικοινωνία μας.

Η έρευνα της Metron Analysis απκαλύπτει και τις ακόλουθδες τάσις της Κοινής Γνώμης:

Ένας στους δύο πιστεύει ότι η έμφαση τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δοθεί στην οικονομία.

Υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον κοροναϊό τάσσεται το 51% των ερωτηθέντων, ενώ κατά το 44%.
Αναφορικά με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τον τρόπο λειτουργίας της και το πόσο έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, το 56% εκτιμά ότι υπάρχει πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια. Το 42% εκτιμά ότι βοήθησε και βοηθά με έγκυρο και αποτελεσματικό τρόπο.

Για την οικονομική  κατάσταση των πολιτών, το 41% απαντά ότι «θα χειροτερέψει», το 52% ότι θα είναι «μάλλον σταθερή» και το 6% εκφράζει την άποψη ότι «θα βελτιωθεί».
Το 41% που απάντησε ότι «η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερέψει» όταν τελειώσει η πανδημία κοροναϊού, απάντησε και σε ερώτηση για το τι φοβάται περισσότερο:Το 54% είπε την «αδυναμία εξυπηρέτησης/κάλυψης των υποχρεώσεών μου» και το 53% «τη μείωση των αποδοχών / εσόδων”.

Στην ερώτηση για τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που πλήττονται από την πανδημία κορονοϊού, το 87% εκτιμά ότι κάποιες από αυτές θα χαριστούν και δεν θα επιστραφούν, όχι όμως στο σύνολό τους. Το 7% θεωρεί ότι θα χαριστούν όλες.

Το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει πρόσβαση στις οικονομικές ενισχύσεις της κυβέρνησης για την απορρόφηση των «κραδασμών» και την «ανακούφιση» από τις συνέπειες της πανδημίας Covid-19.

Για το ζήτημα της ρευστότητας που παρέχουν οι τράπεζες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, το 63% απαντά ότι «δεν έχει δυνατότητα να διεκδικήσει ένα δάνειο».
Με την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ να υποχωρεί κατά 8,2%, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα διαθέσιμα -για την Ελλάδα- κεφάλαιά του (32 δισ. ευρώ), καθώς και στα κονδύλια από την ΕΕ (72 δισ. ευρώ).

Το 78% απαντά ότι δεν περιμένει να ωφεληθεί από τα κονδύλια αυτά.

Για τo 18% που απάντησε ότι θα ωφεληθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, διευκρινίζεται ότι το 79% θεωρεί ότι αυτό θα γίνει έμμεσα.

Στην έρευνα της Metron Analysis υπάρχει και ερώτηση για το πού πρέπει να δοθεί έμφαση τα επόμενα χρόνια. Το 49% απαντά στην οικονομική ανάπτυξη, το 31% στην κοινωνική ανάπτυξη και το 19% στην προστασία του περιβάλλοντος.


economico.gr