Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Αυξήσεις στα τιμολόγια της Δ.Ε.Υ.Α.

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Αυξήσεις στα τιμολόγια της Δ.Ε.Υ.Α.

To ενεργειακό κόστος επιβάρυνε τη Δ.Ε.Υ.Α. κατά 2,6 εκατ. ευρώ τη διετία 2022-23

Αυξήσεις στα τιμολόγια της Δ.Ε.Υ.Α. φέρνει το 2024 με βάση την απόφαση που πάρθηκε στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.

Λόγω των συσσωρευμένων χρεών που άφησε πίσω της η ενεργειακή κρίση η Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου κάνει μετά από αρκετά χρόνια μεσοσταθμικές αυξήσεις 15% στο τιμολόγιο του νερού. Οι αυξήσεις μάλιστα σε ορισμένες Περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες ξεπερνούν το 50%.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου Θ. Γρίβας, σχολιάζοντας ότι δεν είναι σε καθόλου ευχάριστη θέση να εισηγείται αυξήσεις, εξήγησε ότι οι αυξήσεις έρχονται λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και οι αυξήσεις σε άλλα λειτουργικά κόστη, όπως αδρανή υλικά, καύσιμα χλώριο κ.τλ.

Συγκεκριμένα το ενεργειακό κόστος της Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου, σύμφωνα με το Θ. Γρίβα, αυξήθηκε από 1,8 εκατ. ευρώ το 2021 σε 3,3 εκατ. το 2022 και 2,9 εκατ. το 2023.

Έτσι η Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου παρουσιάζει το 2023 ένα «άνοιγμα» που φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ από τις Δημοτικές Ενότητες . Στο Αγρίνιο τα έσοδα της Δ.Ε.Υ.Α. είναι 4,8 εκατ. ευρώ και τα έξοδα 4,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο από τις εννέα περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες τα έσοδα είναι 1,2 εκατ. ευρώ και τα έξοδα 3,2 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε γίνει ακόμη και μείωση στο τιμολόγιο του νερού, ωστόσο τώρα το συσσωρευμένο χρέος λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και το γεγονός ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. ως ανταποδοτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να επιδοτηθούν ούτε από το Κράτος, ούτε από τους Δήμους. «Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να αυξήσει τα τέλη, είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε, γιατί δεν μπορώ από τα ίδια έσοδα του Δήμου Αγρινίου να δώσω χρήματα στη Δ.Ε.Υ.Α. για να μην κάνουμε αυξήσεις» ανέφερε ο Γ. Παπαναστασίου που απαντώντας στην στάση των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης που καταψήφισαν το θέμα είπε με νόημα ότι «μπορούμε όλοι να καταψηφίσουμε για να είμαστε αρεστοί, όμως η Δ.Ε.Υ.Α. πρέπει να έχει προϋπολογισμό για να λειτουργήσει». Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι δεν είναι τυχαίο που στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. η Παράταξη της Μείζονος Αντιπολίτευσης υπερψήφισε τις αυξήσεις.

Από την πλευρά τους ο Δημήτρης Τραπεζιώτης και ο Τίμος Παπανικολάου από τις Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, έκανε λόγο και υπέρογκες και θηριώδεις αυξήσεις.

Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης, για παράδειγμα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε κάποιες Κοινότητες οι αυξήσεις φτάνουν το 260%, ενώ εκτίμησε ότι «η Αυτοδιοίκηση γίνεται εισπράκτορας» από τη στιγμή που δεν βρέθηκε τρόπος να επιδοτηθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και ο Τίμος Παπανικολάου υπογραμμίζοντας ότι η ηγεσία της Κ.Ε.Δ.Ε. δεν ήταν τόσο διεκδικητική όσο θα έπρεπε και στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και όσον αφορά γενικότερα τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης και τους παρακρατηθέντες πόρους.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα «Συνείδηση» – sinidisi.gr

 

Διαβάστε επίσης: Αγρίνιο: Ο Κ. Κιτσοπάνος εκτός Παράταξης Παπαναστασίου για την εμπλοκή με την υδροκλοπή