Η Ε.Ρ.Τ.3 τιμά τη διαφορετικότητα με δύο κινηματογραφικές παραγωγές

Βραδιές ενάντια στην ομοφοβία από το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, το οποίο αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πόσο καλά κοινωνικά αντανακλαστικά έχει.

Αυτή και την επόμενη Κυριακή, με αφορμή το ένατο «Thessaloniki Pride» που έλαβε χώρα χθες, η Ε.Ρ.Τ.3 θα προβάλλει μια ταινία και ένα ντοκιμαντέρ που είναι αφιερωμένα στη διαφορετικότητα και, ειδικά, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κοινωνία οι ΛΟΑΤΚΙ+, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το τηλεοπτικό κοινό για τα δικαιώματά τους. Αναλυτικά:

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

23:00 «Φιλιά στα κρυφά» («Baisers cachés»)
Η δραματική ταινία, παραγωγής Γαλλίας 2016, σε σκηνοθεσία Didier Bivel, παρακολουθεί τον 16χρονο Νατάν, που είναι καινούριος στην πόλη. Σε ένα πάρτι έρχεται πολύ κοντά με τον συμμαθητή του, Λουί. Κάποιος απαθανατίζει κρυφά το στιγμιότυπο και «ανεβάζει» τη φωτογραφία στο Facebook. Έτσι ξεκινάει μια δυνατή ιστορία που αγγίζει θέματα, όπως τον σχολικό εκφοβισμό, την ομοφοβία, την αποδοχή του άλλου και τον ρόλο δασκάλων και γονέων στην προαγωγή του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

23:40 «Ομοφοβία» («Global Homophobia»)
Το ωριαίο ντοκιμαντέρ, παραγωγής DW 2019, μέσα από σκληρές εικόνες, αποκαλύπτει την κακοποίηση που υφίσταται η ομοφυλοφιλική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων το 2013, έχει παρατηρηθεί αύξηση της ομοφοβικής βίας τα τελευταία χρόνια. Στην Τυνησία, οι ομοφυλόφιλοι μπορεί να καταδικαστούν σε φυλάκιση τριών ετών απλώς και μόνο για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Αφού συλληφθούν από την αστυνομία, υπόκεινται σε «εξέταση πρωκτού», μια ταπεινωτική διαδικασία χωρίς καμία επιστημονική αξία. Η Ουγκάντα ​​είναι μία από τις 27 υποσαχάριες χώρες στις οποίες καταστέλλεται η ομοφυλοφιλία και τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, ενώ η ομοφοβία ενθαρρύνεται ενεργά από το κράτος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η ψήφιση προοδευτικών νόμων δεν συνεπάγεται προοδευτικές αντιλήψεις. Περισσότεροι από 700.000 Αμερικανοί, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αλλάξουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, έχουν επισκεφτεί θεραπευτές που ισχυρίζονται ότι μπορούν να «μετατρέψουν οποιοδήποτε ομοφυλόφιλο σε ετεροφυλόφιλο».

e-tetradio.gr