ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. Αγρινίου: Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

«Η σημερινή μέρα θα είναι γιορτή όταν θα έχουμε γίνει ισότιμοι πολίτες υποκείμενα δικαιωμάτων και όχι αντικείμενα οίκτου»

Την 3η Δεκεμβρίου γιορτάζουμε την ποικιλομορφία της Αναπηρίας. Απτή για το ανάπηρο κίνημα της χώρας είναι μέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας και ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου. 

Οι πολίτες με αναπηρία με αφορμή την 3η Δεκέμβρη έκαναν γνωστό στην κοινωνία και στην πολιτεία τα αιτήματά τους, απέδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να είναι αόρατοι διασφάλισαν ότι η φωνή τους δυνατή και στεντόρεια θα ακουστεί σε όλη την Ελλάδα. 

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας απαιτεί σεβασμό στις αξίες της αυτονομίας, της ισότητας και της αξιοπρέπειας για τα άτομα με αναπηρία, καταδικάζει την άνιση μεταχείριση και τις διακρίσεις σε όλες τους τις μορφές και διεκδικεί να γίνει κτήμα όλης της κοινωνίας ότι: 

  • Η Αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας
  • Η Αναπηρία είναι πρωτίστως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το αναπηρικό κίνημα της χώρας, δηλαδή οι πολίτες με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία, δεν αποδέχεται και δεν θα συμφωνήσει ΠΟΤΕ στην αναγκαστική φτώχεια και στον περιορισμό των δικαιωμάτων με προσχήματα τις αρνητικές συγκυρίες οικονομικής κρίσης και ανέχειας.

Χωρίς να αγνοεί και να μηδενίζει τις θετικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το Αναπηρικό κίνημα αγωνίζεται για τη λήψη συντονισμένων μέτρων και στοχευόμενων πολιτικών με στόχο την προστασία των ατόμων με αναπηρία. 

Πάνδημο αίτημα του αναπηρικού κινήματος η εφαρμογή της σύμβασης του Ο.Η.Ε. όπως κυρώθηκε από την ολομέλεια της Βουλής 10 Απριλίου 2012.