Εννιά υποψηφιότητες για Ο.Ο.Σ.Α. – Η Ελλάδα με Διαμαντοπούλου

Συνολικά 10 υποψηφιότητες για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) προτάθηκαν από χώρες – μέλη του Οργανισμού, σύμφωνα με την επίσημη λίστα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ στην ιστοσελίδα του. Ανάμεσά τους και η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου που έχει προταθεί από την Ελλάδα.

 Εντύπωση ωστόσο προκαλεί ότι υποψηφίους έχουν προτείνει άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ διεκδικούν την εκλογή και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Έτσι η εκλογή νέου γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ καθίσταται δύσκολη με τόσους/τόσες πολλούς υποψηφίους/υποψήφιες, τη στιγμή μάλιστα που υπήρξε η πληροφορία ότι αυτή τη φορά είναι η σειρά της Ευρώπης να εκλέξει Γενικό Γραμματέα και εμφανίστηκαν 7 ευρωπαίοι υποψήφιοι/ες  να διεκδικούν αυτή τη θέση (όπως τώρα τελευταίως και άλλες διεθνείς θέσεις) οι ΗΠΑ. Ο τελικός κατάλογος των υποψηφίων έχει ως εξής:

Mathias Cormann (Αυστραλία), Άννα Διαμαντοπούλου (Ελλάδα), Vladimir Dlouhύ (Τσεχία), Philipp Hildebrand (Ελβετία), Kersti Kaljulaid (Εσθονία), Ulrik Vestergaard Knudsen (Δανία), Michal Kurtyka (Πολωνία), Christopher Liddell (ΗΠΑ), Cecilia Malmstrfm (Σουηδία ) και William Morneau (Καναδάς)

Το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ θα επιλέξει τον/την υποψήφιο/α που θα διαδεχθεί τον σημερινό Γενικό Γραμματέα Ανχελ Γκουρία, για θητεία πέντε ετών ξεκινώντας από την 1η Ιουνίου 2021. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής πρέσβης Κρίστοφερ Σάροκ, μόνιμος αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου και πρύτανης του Συμβουλίου του ΟΟΣΑ, αναμένεται να καλέσει όλους τους υποψήφιους για συνέντευξη από τις χώρες – μέλη στις συνόδους των επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Μετά τις συνεντεύξεις, ο πρόεδρος θα έχει εμπιστευτικές διαβουλεύσεις με τις επιμέρους χώρες – μέλη για να περιοριστεί ο αριθμός των υποψηφιοτήτων και τελικά να βρεθεί εκείνη για την οποία θα υπάρξει συναίνεση να ηγηθεί του ΟΟΣΑ.