Επιτυχημένη η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΘ.Ε.Α.Σ. (Photos)

Συμμετείχαν πάνω από 200 Συνεταιρισμοί.

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΘ.Ε.Α.Σ. πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (05/04) στο ξενοδοχείο «President» στην Αθήνα, όπου με επιτυχία διεξήχθησαν οι εργασίες των μελών της.

Μετά από ψηφοφορία εκλέχθηκε ομόφωνα το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης, όπου Πρόεδρος της Γ.Σ. ανέλαβε ο κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, Αναπληρωτής Πρόεδρος, ο κ. Παναγιώτης Καλφούντζος και Γραμματέας ορίστηκε η κα. Δήμητρα Παναγιωτοπούλου. Ακολούθως, έγινε η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής και των ψηφολεκτών.

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης κάλεσε στο βήμα μέλη του Προεδρείου της ΕΘ.Ε.Α.Σ., αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να κάνουν μία σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα του 2022, καταθέτοντας τους προβληματισμούς, αλλά και τους στόχους που η ΕΘ.Ε.Α.Σ. έχει θέσει για το προσεχές μέλλον.

Ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., κ. Παύλος Σατολιάς στην εισήγησή του δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Στον πρώτο λειτουργικό χρόνο, καταφέραμε με όλες τις δυνάμεις που είχαμε να υπηρετήσουμε τους 14 προγραμματικούς στόχους που είχαμε συμφωνήσει σαν ιδρυτική γενική συνέλευση. Με πολύ ομαδική προσπάθεια και δουλειά καταφέραμε η ΕΘ.Ε.Α.Σ. να γίνει αναγνωρίσιμη από τους αγρότες, τους συνεταιρισμούς, τους παραγωγικούς, και κοινωνικούς φορείς, αλλά και την πολιτεία και τις δομές της. Οι συνάδελφοι μου, τα μέλη του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου έδωσαν την ψυχή τους και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ανιδιοτελώς και αμισθί, σε κάθε υποχρέωση που ανέλαβε η Οργάνωσή μας.

Πετύχαμε να γίνει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών προοδευτικά, ένα σημείο αναφοράς για την προώθηση της συνεταιριστικής ιδέας και των συμφερόντων των αγροτών. Ήταν επιτακτική ανάγκη και δικαίωμα του αγροτικού κόσμου να έχει έναν κεντρικό συντονιστικό φορέα, ο οποίος κατά κοινή ομολογία, έλειπε σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όπου τα προβλήματα της πανδημίας, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, δημιουργούν σοβαρά ζητήματα και εμπόδια βιωσιμότητας των αγροτών και των συνεταιρισμών, γιατί ο καθένας δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνος του».

«Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. για το έτος 2022 ενήργησε με μοναδικό οδηγό το συμφέρον των μελών και των αγροτών της χώρας. Κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετήσει τις πολύπλευρες ανάγκες των συνεταιριστικών οργανώσεων και εκτέλεσε πιστά τις υποχρεώσεις της, τηρώντας με ακρίβεια όσα προβλέπει το καταστατικό της και στοχεύοντας σε έναν και μόνο σκοπό, την ανάταση του κλάδου μας, γιατί πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ισόρροπη αγροτική ανάπτυξη χωρίς να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι συνεταιρισμοί» κατέληξε.

Στη συνέχεια με τη σειρά του, ο κ. Ανδρέας Δημητρίου, Αντιπρόεδρος Α’ της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στάθηκε στη σημασία των συνεταιρισμών και του ρόλου της ΕΘΕΑΣ: «Μετά από ένα χρόνο πραγματικής λειτουργίας της ΕΘ.Ε.Α.Σ., η πρώτη μας ουσιαστικά Τακτική Γενική Συνέλευση, επισφραγίζει τη συγκρότηση μας και τη θεσμική μας παρουσία, στην αγροτική παραγωγή και στην αγροτική οικονομία.

Σήμερα, καθίσταται αναγκαία η ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών, η εμπέδωση εμπιστοσύνης στον συνεταιριστικό θεσμό, η επιχειρηματική δραστηριοποίηση στην εφοδιαστική αλυσίδα και η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Εδώ, έρχεται και παρεμβαίνει η ΕΘ.Ε.Α.Σ. και αυτό έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε με τον πρώτο χρόνο λειτουργίας μας, έρχεται να ηγηθεί της προσπάθειας ανασυγκρότησης του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας. Πολιτικοποιημένη, αλλά χωρίς κομματικές εξαρτήσεις.

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. καλείται:

  • Να κατευθύνει τους συνεταιρισμούς.
  • Να τους οργανώνει.
  • Να τους εκπροσωπήσει στην πολιτεία, τους φορείς της και τους φορείς της Ε.Ε. ώστε να ακουστούν δυνατά οι προτάσεις μας.
  • Να οργανώσει την αγροτική εκπαίδευση.
  • Να δημιουργήσει σχέσεις με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη της έρευνας στην παραγωγή.
  • Να μεταφέρει τεχνογνωσία.
  • Να αλλάξει το κλίμα και να γίνουν αποδεκτοί οι συνεταιρισμοί από τους παραγωγούς και την κοινωνία.
  • Να συνδράμει στη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων για την ανάπτυξη των εξαγωγών και για την παρέμβαση στις εισροές.
  • Να συνδράμει στη δημιουργία διεπαγγελματικών σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων και να συμμετέχει με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις.

Η ίδρυση της ΕΘ.Ε.Α.Σ. πριν από ένα χρόνο δημιούργησε σε όλους μας πολλές προσδοκίες και ελπίδες, και δεν πρέπει να μας διαψεύσει, ότι έφθασε η ώρα όλοι μαζί να καταφέρουμε την ανασύνταξη των συνεταιρισμών και την αναδιοργάνωσή τους, με απώτερο στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών».

Τέλος, τοποθετήθηκε και ο Αντιπρόεδρος Β’, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος έκανε μία αναφορά στις παρεμβάσεις της ΕΘ.Ε.Α.Σ. για την επίλυση των ζητημάτων που οι συνεταιρισμοί – μέλη της ΕΘ.Ε.Α.Σ. αντιμετώπισαν καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. «Όλο το πολιτικό σύστημα που παρέστη εδώ (σ.σ. στη Γενική Συνέλευση) στηρίζει την προσπάθεια της ΕΘΕΑΣ και βέβαια εφόσον εμείς τεκμηριώσουμε τα αιτήματά μας, θα έχουμε και την οικονομική στήριξη, η οποία μας είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Ο κ. Γιαννακάκης έκανε ειδική αναφορά στο Φ.Ε.Κ. που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τους Εργάτες Γης, ένα ζήτημα το οποίο όπως είναι γνωστό ταλανίζει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας, δημιουργώντας προβλήματα στην παραγωγή. «Στο Φ.Ε.Κ. μετά από δικές μας υποδείξεις, πλέον ορίζεται ανά Περιφέρεια και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα ποιος θα είναι ο αριθμός των εργατών που αντιστοιχεί, προκειμένου να υπάρχει ευελιξία». Τέλος, ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΕΘ.Ε.Α.Σ. για την εξαγωγική εταιρεία, μία πρωτοβουλία που έχει ως στόχο το ελληνικό συνεταιριστικό κίνημα να αποκτήσει πλέον εξαγωγικό χαρακτήρα.

e-ea.gr

 

Διαβάστε επίσης: Ένωση Αγρινίου: Δυναμικά και στο Πρωτάθλημα Επιχειρήσεων