Επτά κορυφαίες δημοπρατήσεις έργων για το 2018 – Ανάμεσά τους και η Αμβρακία Οδός

Μέσα στο 2018 η κατασκευαστική κοινότητα περιμένει την δική της “ανάσταση”. Μετά από 4 χρόνια ξηρασίας με ελάχιστα νέα δημοπρατούμενα έργα, η νέα χρονιά σύμφωνα με τις εξαγγελίες των Φορέων Υλοποίησης θα παράξει πολλά νέα έργα και θα φέρει ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον στον τεχνικό κλάδο.

Από όλη αυτή την αναμενόμενη “έκρηξη έργων” αν τα ταξινομήσουμε βάσει οικονομικού μεγέθους, θα βγάλουμε τις δέκα μεγαλύτερες δημοπρατήσεις του 2018 που θα δώσουν και την μεγαλύτερη αναπτυξιακή ώθηση εκεί που θα υλοποιηθούν.

Το μεγαλύτερο όλων των έργων που ήδη είναι σε δημοπράτηση είναι ο περίφημος ΒΟΑΚ, ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης που αφορά το τμήμα Χανιά-Άγιος Νικόλαος. Στον αέρα βγήκε διπλός διαγωνισμός που προβλέπει παραχώρηση στο τμήμα Χανιά-Χερσόνησος και ΣΔΙΤ στο τμήμα Χερσόνησος-Άγιος Νικόλαος. Στις 6 Αυγούστου ξεκινούν με την Εκδήλωση Ενδιαφέροντος που θα είναι και η αρχή του διαγωνισμού που θα χρειαστεί περίπου 2 έτη για να ολοκληρωθεί. Το κόστος εκτιμάται σε 1,5δισ.ευρώ. Το χρηματοδοτικό μείγμα περιλαμβάνει ΕΤΕπ, ιδιωτικά κεφάλαια και ίσως κάποια συμμετοχή του δημοσίου. Αυτό θα καθοριστεί από τους όρους του διαγωνισμού και τις προσφορές των επενδυτών.

Το δεύτερο μεγαλύτερο έργο που επίση είναι υπό δημοπράτηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου-Κρήτης με κόστος 360εκατ.ευρώ. Αυτές τις μέρες αναμένεται η διεξαγωγή του διαγωνισμού  που αφορά την πόντιση διπλού καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος (2x200MW) που θα συνδέσει σε πρώτη φάση το νησί με το Ηπειρωτικό Σύστημα. Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2014-20.

Τρίτο κατά σειρά είναι η εργολαβία-σκούπα για την ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού. Το κόστος είναι 150εκατ.ευρώ. Η δημοπράτηση είναι στις 26 Ιουνίου και θα έχουμε συμμετοχή των μεγάλων εταιρειών της χώρας. Να σημειώσουμε ότι παράλληλα τρέχει και η 1η εργολαβία. Η χρηματοδότηση του έργου είναι καλυμμένη από το ΕΣΠΑ μέσα από το ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ ως έργο phasing.

Το 4ο μεγαλύτερο έργο είναι η κατασκευή του Νέου Προβλήτα Κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για έργο κόστους περίπου 130εκατ.ευρώ με φορέα υλοποίησης τον ΟΛΠ. Η χρηματοδότηση του καλύπτεται από το ΕΣΠΑ 2014-20 μέσα από το ΠΕΠ Αττικής.

Πέμπτο έργο προς δημοπράτηση είναι το έργο για το Νέο Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, γνωστότερο ως Θριάσιο 2. Εδώ πρόκειται για επένδυση με καθαρά ιδιωτική χρηματοδότηση και εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 100εκατ.ευρώ. Φορέας Υλοποίησης είναι ο ΟΣΕ.

Το έκτο μεγαλύτερο έργο είναι η κατασκευή Εμπορικού Κέντρου στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για έργο παραχώρησης με χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια και εκτιμώμενη επένδυση 100εκατ.ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η ΓΑΙΑΟΣΕ και ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να βγει μέσα στο 2018.

Το 7ο μεγάλο έργο που έχει ήδη δημοπρατηθεί είναι το έργο ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρομικού τμήματος Κιάτο-Ροδοδάφνη. Φορέας Υλοποίησης είναι η ΕΡΓΟΣΕ και το έργο το περιμένουμε να υπογραφεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το κόστος είναι περίπου 83εκατ.ευρώ και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2014-20 μέσω του ΕΠ ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Νίκος Καραγιάννης – ypodomes.com