Ερωτήσεις Ν. Παπαναστάση για ποινική δίωξη Ιατρών και συνθήκες λειτουργίας Μ.Ε.Θ. Αγρινίου

Επίκαιρες ερωτήσεις του Βουλευτή του ΚΚΕ Αιτωλοακαρνανίας Νίκου Παπαναστάση στη Βουλή με θέμα τις τις διώξεις Ιατρών και τη λειτουργία της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου

Αναλυτικά οι ερωτήσεις:

Θέμα: Ποινική δίωξη των ιατρών του Νοσοκομείου Αγρινίου

Στις 11/1/2024 θα δικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αγρινίου η πρώτη ομάδα ιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο Αγρινίου, εκ του συνόλου των 200 περίπου ιατρών που διώκονται.

Με βάση το κατηγορητήριο, παραπέμπονται να δικαστούν ως υπαίτιοι του ότι «με πρόθεση και με περισσότερες πράξεις που αποτελούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος παρενέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους με σκοπό να βλάψουν το κράτος».

Οι πράξεις αυτές έλαβαν χώρα το διάστημα από τον 8/2018 έως τον 1/2021 και αφορούν την έκδοση χειρόγραφων και όχι ηλεκτρονικών παραπεμπτικών στο Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου του Αγρινίου.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε βάσει του πορίσματος Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διατάχθηκε από την 6η ΥΠΕ, το οποίο διέχεε απαράδεκτα τις ευθύνες για τη μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στο ιατρικό προσωπικό.

Πορίσματος που δεν έλαβε υπ’ όψιν τις πορισματικές εκθέσεις του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και της Ελληνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίες αποτύπωναν τις ανεπάρκειες, την έλλειψη υποδομής, εξοπλισμού, πληροφορικών συστημάτων, διασύνδεσης των τμημάτων των κλινικών με τα εργαστήρια, το άκρως υποστελεχωμένο Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής, την απουσία γραμματειακής υποστήριξης σε 24ωρη βάση στα ΤΕΠ, τη μη ύπαρξη και λειτουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου ΤΕΠ, τη σημαντική ιατρική υποστελέχωση ειδικευμένων ιατρών, την παντελή σχεδόν έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών κλπ.

Είναι απαράδεκτο ιατροί να κατηγορούνται, όχι γιατί δεν εκτέλεσαν τα ιατρικά τους καθήκοντα αντιμετωπίζοντας και θεραπεύοντας τους ασθενείς, αλλά γιατί δεν χρησιμοποίησαν ένα σύστημα που δεν υπήρχε η δυνατότητα λειτουργίας του, όπως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

– Να πάψει οποιαδήποτε δίωξη δεκάδων ιατρών, αναμφισβήτητα θυμάτων της μετακύλισης των ευθυνών της μη ολοκληρωμένης λειτουργίας των συστημάτων πλήρους μηχανογράφησης, για την οποία είναι υπεύθυνο το κράτος, μέσω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του Νοσοκομείου Αγρινίου, κάτι που αναμφίβολα υποβαθμίζει επικίνδυνα και τη συνολική λειτουργία του.

Θέμα: Για τις συνθήκες λειτουργίας της ΜΕΘ Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου

Εκφράζοντας την απόγνωση που επικρατεί στους κατοίκους του Ν. Αιτωλοακαρνανίας,

επανερχόμαστε στο θέμα, προκειμένου να αναδείξουμε την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί και σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου (ΓΝ Αγρινίου), που εξυπηρετεί 200.000 άτομα και ειδικότερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Μετά την επαναλειτουργία της ΜΕΘ τον Ιανουάριο του 2023, στο τμήμα υπηρετούσαν 3 ιατροί (η Διευθύντρια και 2 εντατικολόγοι) και 1 παθολόγος. Ζητήθηκε τότε από την ΕΙΝΝΑΑ, να προκηρυχθούν άμεσα οι 2 κενές οργανικές θέσεις εντατικολόγων, προκειμένου να λειτουργήσει το τμήμα και να πληροίτις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας. Ζητήθηκε, επίσης, η ενίσχυση με νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καθώς και ο απαραίτητος εξοπλισμός σύμφωνα με τα εκάστοτε αιτήματα που έκανε το ίδιο το τμήμα. Παρόλα αυτά δεν ικανοποιήθηκε κάποιο απ’ αυτά τα αιτήματα.

Στα τέλη Ιουλίου η Διευθύντρια της ΜΕΘ αναγκάστηκε να παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να παύσει εκ νέου η λειτουργία της. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για μια ακόμη φορά απαίτησε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η Μονάδα να λειτουργεί με ασφάλεια. Τότε η 6η ΥΠΕ και ο Διοικητής του Νοσοκομείου υποσχέθηκαν κάλυψη των κενών θέσεων, που μέχρι στιγμής δεν έχουν καλυφθεί.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη ο υφυπουργός Υγείας κ. Θεμιστοκλέους από το βήμα της Βουλής δεσμεύθηκε ότι: « η ΜΕΘ του ΓΝ Αγρινίου θα συνεχίσει να λειτουργεί, βούληση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυσή της και έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εντολές στους αρμόδιους γι’ αυτό».

Οι γιατροί κατέθεσαν αίτημα προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για ενημέρωση, για το ποιες θα ήταν ακριβώς οι ενέργειές της προκειμένου να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ καιουδέποτε έλαβαν απάντηση.

Αντί όλων αυτών, χωρίς ενημέρωση, χωρίς πλάνο, χωρίς χρονοδιάγραμμα, τον Οκτώβριο, στα πλαίσια της εργασίας και της εφημερίας των γιατρών, έγινε γνωστό ότι επαναλειτουργεί η ΜΕΘ. Στη Μονάδα πλέον υπηρετούν 2 γιατροί εντατικολόγοι που υπερεφημερεύουν και θα συμπληρώνονται οι εφημερίες περίπου 10 ημερών, με αντίστοιχους εντατικολόγους των ΜΕΘ των Νοσοκομείων των Ιωαννίνων, με εντέλλεσθε από το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Γίνεται πλέον φανερό ότι πίσω από την εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης για συνέχιση της λειτουργίας της ΜΕΘ και την ενίσχυσή της, «κρύβεται» η απαράδεκτη μεθοδολογία των μετακινήσεων με αυταρχικά και αντιεπιστημονικά εντέλλεσθε των γιατρών εντατικολόγων από τα Ιωάννινα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

– Την προκήρυξη άμεσα και με κατεπείγουσες διαδικασίες της θέσης του Διευθυντή της ΜΕΘ και των 2 κενών οργανικών θέσεων των ιατρών και την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της ΜΕΘ.

 

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση εργασίας για θέματα αγροτικής εκπαίδευσης στη Δυτική Ελλάδα