«Έχουμε ευθύνη απέναντι στη Δημοκρατία»: Το νικητήριο μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στο Πεδίο του Άρεως μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ, πανηγυρίζοντας τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ο Γάλλος πρόεδρος συγκέντρωσε το 58% των ψήφων αφήνοντας πίσω 16 μονάδες την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν έφτασε μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ Μακρόν, καθώς και με πολλά παιδιά και εφήβους, υπό τον ήχο του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την νικητήρια ομιλία του, η ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας έχει δημιουργήσει έναν χώρο όπου θα συγκεντρωνόταν περίπου 3.000 υποστηρικτές του. Περίπου 1.500 δημοσιογράφοι έχουν επίσης διαπιστευτεί για να καλύψουν την εκδήλωση.

Η ομιλία του είχε μηνύματα προς όλους. Τους ψηφοφόρους της Αριστεράς που χρησιμοποίησαν το ψηφοδέλτιό του έναντι στη Λεπέν, σε όσους επέλεξαν να απέχουν αλλά και στους ψηφοφόρους της Λεπέν που όπως είπε οδηγήθηκαν σε αυτήν την επιλογή από οργή στην οποία πρέπει να δοθεί διέξοδος.

 

Η ομιλία του Μακρόν

«Μετά από πέντε χρόνια τρομερών αλλαγών η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας επέλεξε να μου εμπιστευτεί ξανά την διακυβέρνηση της χώρας για ακόμα πέντε χρόνια», είπε στην έναρξη της ομιλίας του, ευχαριστώντας ταυτόχρονα το επιτελείο του και τους εθελοντές που συνεισέφεραν για αυτή τη νίκη.

«Για μια Γαλλία πιο ανεξάρτητη, για μια Ευρώπη πιο δυνατή, για να προχωρήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε η Γαλλία να γίνει ένα μεγάλο οικολογικό έθνος. Ξέρω ότι πολλοί από τους συμπατριώτες μας με ψήφισαν σήμερα όχι γιατί συμφώνησαν με τις ιδέες μας αλλά για να μπει ένας φραγμός στην ακροδεξιά. Ξέρω ότι αυτή η ψήφος τους με καθιστά υπόλογο για τα επόμενα χρόνια».

Για την αποχή ο Μακρόν είπε ότι θα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτήν την επιλογή. «Σκέφτομαι ακόμα και όσους ψήφισαν τη Λεπέν». Σε αυτό το σημείο κάποιοι από το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισαν αποδοκιμασίες, με τον Γάλλο πρόεδρο να τους ζητά να σταματήσουν καθώς όπως είπε:

«Από σήμερα δεν είμαι υποψήφιος αλλά πρόεδρος όλου του λαού. Πρέπει να βρεθεί η διέξοδος στον θυμό που τους οδήγησε να ψηφίσουν Λεπέν», συμπλήρωσε.

«Σήμερα επιλέξατε ένα ανθρωπιστικό σχέδιο, φιλόδοξο για την ανεξαρτησία της χώρας μας, για την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ένα ευρωπαϊκό, κοινωνικό και οικολογικό σχέδιο, βασισμένο στην εργασία και τη δημιουργία, ένα σχέδιο για την απελευθέρωση των ακαδημαϊκών μας δυνατοτήτων.

Αυτό το έργο θέλω να το μεταφέρω με δύναμη για τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα θα είμαι θεματοφύλακας των διαφωνιών που έχουν εκφραστεί και των διαφορών, διασφαλίζοντας καθημερινά ότι όλοι γίνονται σεβαστοί και συνεχίζοντας να εργάζομαι για μια πιο δίκαιη κοινωνία και για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών».

«Πρέπει να είμαστε απαιτητικοί και φιλόδοξοι. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εκεί για να μας υπενθυμίσει (ότι) η Γαλλία πρέπει να υψώσει τη φωνή της για να δείξει τη σαφήνεια των επιλογών της και να δείξει τη δύναμή της σε όλους τους τομείς».

Να επιτύχουμε ενότητα

«Θα πρέπει να είμαστε καλοπροαίρετοι και με σεβασμό, διότι η χώρα μας είναι γεμάτη από τόσες αμφιβολίες, τόσες διαιρέσεις. Κανείς δεν θα μείνει στην άκρη του δρόμου. Στο χέρι μας είναι να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε αυτή την ενότητα, μέσω της οποίας θα μπορέσουμε να ζήσουμε πιο ευτυχισμένοι στη Γαλλία. Τα επόμενα χρόνια σίγουρα δεν θα είναι ήσυχα, αλλά θα είναι ιστορικά, και η γενιά μας θα πρωτοστατήσει!

Και κατέληξε: «Αυτή η νέα εποχή δεν θα είναι μια συνέχεια της πενταετίας που τελειώνει, αλλά μια ανανέωση για να τα καταφέρουμε καλύτερα. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να δεσμευτεί σε αυτό. Αυτό είναι που ξεχωρίζει τον γαλλικό λαό, αυτή τη μοναδική δύναμη που αγαπώ τόσο βαθιά, τόσο έντονα και που είμαι τόσο υπερήφανος που υπηρετώ ξανά. Ζήτω η Δημοκρατία και ζήτω η Γαλλία», είπε τελικά, πριν δώσει τη θέση του σε μία τραγουδίστρια που τραγούδησε τη Μασσαλιώτιδα.

in.gr