Φακές με φρέσκια ντομάτα και μπρουσκέτα με καπνιστό σκουμπρί

Μυρωδάτες φακές με μερακλίδικο σκουμπρί σε μπρουσκέτα και μια δροσερή ρετσίνα στο ποτήρι μας(!)

Υλικά

Για τη σούπα

  • 500 γρ. φακές ψιλές
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 1/2 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 3 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για την κρέμα αβοκάντο

  • 1 αβοκάντο, σε κύβους
  • λίγες σταγόνες λεμονιού
  • 1½ κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις μπρουσκέτες

  • 150 γρ. καπνιστό σκουμπρί, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • χυμός + ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 2-3 ελιές χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο

Διαδικασία

Σούπα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το τσίλι και τις ντομάτες για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε τις φακές, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι και 1.500 ml ζεστό νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι φακές. Ρίχνουμε το ξίδι και αλάτι και ανακατεύουμε.

Κρέμα αβοκάντο: Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια κρέμα.

Μπρουσκέτες: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Ψήνουμε το ψωμί στο γκριλ μέχρι να ροδίσει. Αλείφουμε με την πάστα αβοκάντο και στρώνουμε από πάνω τη σαλάτα με το ψάρι. Σερβίρουμε τις φακές με τις μπρουσκέτες.

Πηγή: gastronomos.gr

«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr