Ν. Φαρμάκης: «Το τουριστικό καταφύγιο Ναυπάκτου δεν χρηματοδοτείται από το υπάρχον ΕΣΠΑ»

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας, κατά τη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, αποφάσισε να προχωρήσει ο Δήμος στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου για την εκπόνηση μελετών, προκειμένου να προχωρήσει την περίπτωση του έργου του αγκυροβολίου στην περιοχή της Βαριάς.

Η συζήτηση, την ώρα που η «ε» ήταν στο τυπογραφείο, επιβεβαίωσε στο ακέραιο το ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε την περασμένη Παρασκευή, με τις θέσεις των δύο πλευρών, τόσο εκείνης της δημοτικής αρχής που υπερθεμάτισε για την επιλογή αλλαγής των σχεδίων αναφορικά με την εγκατάλειψη του σχεδίου του τουριστικού καταφυγίου στο Γρίμποβο, όσο και της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε ο δήμος να προχωρήσει το σχέδιο που δρομολογήθηκε επί θητείας του Τάκη Λουκόπουλου. Η «ε» επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη και έχει την απάντησή του για το εάν η Περιφέρεια μπορεί να βοηθήσει στην παρούσα φάση, όπως προτάθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Οι της πλειοψηφίας του δήμου, εκτιμώντας πως τα χρήματα του προγράμματος interreg, το 1.9 εκατ. ευρώ δηλαδή, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την περίπτωση του καταφυγίου, τόνισαν πως εάν συνέχιζαν στο δρόμο των προκατόχων τους τότε θα βρισκόμασταν μπροστά σε πολύ σοβαρούς κινδύνους, τόσο για το ίδιο το έργο, όσο και για την έκταση στην οποία προβλέπεται να γίνει. Η πρότασή της πέρασε κατά πλειοψηφία, καθώς η αντιπολίτευση πρότεινε, χωρίς να ψηφιστεί όμως, ο δήμος να επιμείνει στο συγκεκριμένο έργο, καλώντας τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκηστη Ναύπακτο, σε ειδική συνεδρίαση για το θέμα, ζητώντας του να αναλάβει η Περιφέρεια το κόστος συνολικά του έργου. Με λίγα λόγια ζητήθηκε να έρθει προ των ευθυνών του, και στην περίπτωση που η απάντηση ήταν αρνητική από μέρους του, τότε να στραφεί ο δήμος προς τη λύση του αγκυροβολίου, η οποία ούτως ή άλλως είναι και σήμερα χρονικά επίφοβη.

Η λήξη της συνεδρίασης δεν αποτέλεσε φυσικά και το τέλος της συζήτησης καθώς η παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας άνοιξε «διάλογο» με εκείνη της Συνεργασίας Πολιτών, μέσω ανακοινώσεων, στο οποίο ενεπλάκη λίγα αργότερα και ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Αντώνης Φράγκος, επί ημερών του οποίου κινήθηκαν ι διαδικασίες για το έργο στο Γρίμποβο και που είναι η πρώτη φορά που παίρνει θέση για το θέμα εδώ και αρκετούς μήνες. Το τελευταίο επεισόδιο, σε αυτό το θέμα, παίχτηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, όταν ο νυν πρόεδρος Σπύρος Τσέλιος ανέγνωσε δική του ανακοίνωση για το ζήτημα, δίνοντας συνέχεια στο μπαράζ παρεμβάσεων.

Ν. Φαρμάκης: «Δεν χρηματοδοτείται από το υπάρχον ΕΣΠΑ»

Με τα φώτα να στρέφονται προς τον Περιφερειάρχη, αναφορικά με το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από μέρους του, της Περιφέρειας δηλαδή, του έργο του καταφυγίου, όπως κατατέθηκε ως πρόταση από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η «ε» επικοινώνησε μαζί του επιχειρώντας να πληροφορηθεί εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό από τους υπάρχοντες ή μελλοντικούς πόρους της. Καταρχάς ο κ. Φαρμάκης μας τόνισε πως ένα τέτοιας έκτασης έργο, το οποίο απαιτεί ακόμα 8 περίπου εκατ. για να ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να έχει ως μοναδική πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ και σε καμία περίπτωση το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Φυσικά και θα ήθελα να το χρηματοδοτήσω, το ζήτημα όμως είναι αν γίνεται…», συνέχισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας πως αυτό δεν εξαρτάται καταρχάς από τον ίδιο αλλά από τη Διαχειριστική Αρχή, και το εάν το έργο μπορεί να καλύψει τις αντικειμενικές προϋποθέσεις που αυτή θέτει για τη χρηματοδότηση έργων.

Εστιάζοντας στο υπάρχον ΕΣΠΑ που τρέχει, μιας και εντός του χρονικού ορίου αυτού μιλάμε για την εκτέλεση του έργου, και όχι του επόμενου, ο Ν. Φαρμάκης μας δήλωσε πως το τουριστικό καταφύγιο, ακόμα κι αν ο δήμος το έχει καταστήσει ώριμο για δημοπράτησε, δεν είναι επιλέξιμο έργο για χρηματοδότηση, τονίζοντας ταυτόχρονα πως αυτό έχει ήδη απαντηθεί σε προφορικό επίπεδο, ενώ αναμένεται να γίνει και επίσημα γραπτώς. «Αν ήταν εφικτό να συμβεί κάτι τέτοιο, τότε γιατί δεν το έκανε και η προηγούμενη θητεία;», ρώτησε καταλήγοντας στη δήλωσή του στην «ε» ο Περιφερειάρχης.

emprosnews.gr