Γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι

Συστατικά

TIPΤσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.

Για το σιρόπι
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
600 γρ. νερό
1 στικ κανέλα
70 γρ. μέλι
Για την κρέμα
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ. γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
90 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
50 γρ. βούτυρο, παγωμένο
αβγά, μεσαία
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
Για τη σύνθεση
500 γρ. κανταΐφι
400 γρ. βούτυρο

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον χυμό από το λεμόνι, τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το μέλι.
Μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη μισή ζάχαρη, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πάρει μια βράση το μείγμα και σφίξει.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε για να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει καλά το μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα των αβγών στην κατσαρόλα με την κρέμα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.
Μέσα σε ένα μπολ ξάνουμε καλά το κανταΐφι πολύ απαλά για να ανοίξει καλά.
Κάνουμε μία στρώση από το κανταΐφι σε ένα ταψί 28 εκ. που έχουμε απλώσει βούτυρο. Απλώνουμε βούτυρο με ένα πινέλο.
Καλύπτουμε με άλλη μια στρώση από το κανταΐφι και απλώνουμε βούτυρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για το μισό κανταΐφι. Φροντίζουμε να κάνουμε ένα μικρό γείσο περιμετρικά.
Απλώνουμε από πάνω όλη την κρέμα βάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι με την ίδια διαδικασία που βάλαμε στη βάση.
Ψήνουμε για 2 ½ -3 ώρες. Αφαιρούμε το γλυκό και το γυρίζουμε ανάποδα. Εναλλακτικά, στη 1 ½ ώρα γυρνάμε το γλυκό και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Απλώνουμε το κρύο σιρόπι κατευθείαν στο καυτό γλυκό.
Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com