Γκρανόλα με ξηρούς καρπούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Συστατικά

  • 150 γρ. κινόα
  • 50 γρ. αμύγδαλα
  • 50 γρ. βρόμη
  • 40 γρ. λιναρόσπορο, τριμμένο
  • 30 γρ. ηλιόσπορο
  • 1/2 κ.γ. λιναρόσπορο, ολόκληρος
  • 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • 80 γρ. ανανά, σε κομματάκια, φρέσκο

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 0%
  • 80 γρ. ανανά, σε φέτες
  • 10 γρ. μύρτιλα (blueberries)
  • 10 γρ. μαύρα μούρα (blackberries)

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να κάψει.
  • Προσθέτουμε την κινόα, κλείνουμε με το καπάκι, και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Η κινόα θα αρχισει να παίρνει καστανό χρώμα και να αναπηδάει σαν ποπ κορν.
  • Αφού πάρει όλη η κινόα καστανό χρώμα, αφαιρούμε από την κατσαρόλα και βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Σπάμε τα αμύγδαλα σε κομμάτια στο μηχάνημα με τα μαχαίρια και τα βάζουμε στο μπολ.
  • Προσθέτουμε στο μπολ τη βρόμη, τον τριμμένο λιναρόσπορο, τον ηλιόσπορο, τον ολόκληρο λιναρόσπορο και την κανέλα.
  • Ανακατεύουε με ένα κουτάλι τα στερεά υλικά.
  • Βάζουμε στο μηχάνημα με τα μαχαίρια τα κομμάτια του ανανά και χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα πουρές.
  • Προσθέτουμε τον πουρέ ανανά στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι και μοιράζουμε το μείγμα σε 2 ταψιά που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Προσέχουμε να απλώσουμε αραιά το μείγμα στο ταψί, για να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πάρει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά η γκρανόλα σε μια σχάρα.
  • Αποθηκεύουμε τη γκρανόλα σε ένα γυάλινο μπολ που κλείνει καλά.
  • Σερβίρουμε με γιαούρτι ή γάλα, κομμάτια ανανά και φρούτα της αρεσκείας μας.

Tip

Μπορείτε να το δοκιμάσετε με γιαούρτι ή γάλα, χαμηλό σε λιπαρά.

akispetretzikis.com