Γλυκό του κουταλιού αχλάδι με μπαχαρικά

Συστατικά

  • 1,2 κιλά αχλάδια
  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 ml κρέμα βαλσάμικο
  • 100 γρ. μέλι
  • 200 γρ. πηκτίνη
  • 1 στικ κανέλα
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, αφαιρούμε τα κοτσάνια, τα κουκούτσια, τα κόβουμε στα δύο και κάθε κομμάτι στα 6.
Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε την κρέμα βαλσάμικο και το μέλι να βράσουν μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα από την αρχική.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια από τα αχλάδια, τη ζάχαρη, τα μπαχάρια και το μείγμα από την κρέμα βαλσάμικο και το μέλι.
Καλύπτουμε με μια λαδόκολλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ.
Την επόμενη μέρα βάζουμε το μείγμα σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 με 2 λεπτά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με μια λαδόκολλα. Το αφήνουμε και πάλι για ένα ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα περνάμε το μείγμα από ένα λεπτό κόσκινο κάτω από το οποίο έχουμε βάλει ένα μπολ για να κρατήσουμε το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σιρόπι, το βράζουμε σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε όποτε χρειαστεί.
Αν έχουμε θερμόμετρο θα δούμε ότι όταν η θερμοκρασία στο σιρόπι φτάσει τους 105ο C το σιρόπι θα έχει πήξει αρκετά. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο απλά αφήνουμε 1 με 2 λεπτά να βράσει και θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.
Προσθέτουμε στο σιρόπι τα κομμάτια αχλαδιού, την πηκτίνη μήλου και βράζουμε το μείγμα σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Ξαφρίζουμε όποτε χρειάζεται και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Βάζουμε το γλυκό κουταλιού σε βάζα και σφραγίζουμε καλά.

akispetretzikis.com