Ιάσονας Φωτήλας: Χρειάζονται ριζικές τομές στην παιδεία για να χτίσουμε το μέλλον της Ελλάδας

Τη συνήθη τακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί βάσει των ιδεοληψιών της επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας, στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την επιλογή των διευθυντών σχολείων.

Ο Ιάσονας Φωτήλας τόνισε ότι το νέο νομοσχέδιο στηρίζεται στην επιλογή διευθυντών σχολείων με βασικό κριτήριο την αρχαιότητα, ανεξάρτητα όμως από την αξιολόγηση του έργου τους αυτά τα χρόνια. Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο στο οποίο δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για διαδικασία επιλογής για όλα τα ανώτερα στελέχη της εκπαίδευσης, σχολικούς συμβούλους και διευθυντές εκπαίδευσης. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι ΑΝΕΛ πρέπει να πάρουν μια θέση: συμφωνούν με τον Υπουργό τους που υπογράφει τη διάταξη ή με τον εισηγητή τους που την χαρακτηρίζει ως «αντιχριστιανική»; Καταλήγοντας ο κ. Φωτήλας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δε χρειάζεται μια κυβέρνηση μικροεξυπηρετήσεων, διαμεσολαβητών – σωτήρων και μοιράσματος της φτώχειας, όπως είναι του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά «μια κυβέρνηση με όραμα για ριζικές τομές στην παιδεία και την οικονομία, τομές απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας από τον κρατισμό και τον κομματισμό, όπως θα είναι της ΝΔ».

 

Δείτε το βίντεο της ομιλίας παρακάτω:

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας:

Ευχαριστώ κ. πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Ακούστε.

Δε γίνεται από τη μια να ζητάτε συναίνεση από τα κόμματα και από την άλλη αφενός να εισάγετε το νομοσχέδιο ως επείγον, υπονομεύοντας έτσι τη διαδικασία της απαραίτητης διαβούλευσης τόσο με τα κόμματα όσο και με την ίδια την κοινωνία και αφετέρου προτού καν κατατεθεί το νομοσχέδιο να ανακοινώνετε στον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας τους πυλώνες μοριοδότησης, χωρίς καμία αναφορά στην αξιολόγηση ως κριτήριο επιλογής.

Δηλαδή ουσιαστικά μας αγνοείτε και κατόπιν εορτής μας ζητάτε συναίνεση. Ωραίοι τύποι είστε!!!

Τώρα επί του νομοσχεδίου.

«Άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»! σκέφτηκα όταν είδα τις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου, και ιδίως του άρθρου 1 που αποτελεί και τον πυρήνα του.

Εξηγούμαι:

Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές επί το ορθολογικότερο και με διάθεση ανανέωσης της εκπαίδευσης μετά το «στραπάτσο» που έπαθε από την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4327/2015 για την επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης, επέλεξε να κάνει αλλαγές  πιστή στις ιδεοληψίες της.

Είναι αποκαλυπτική των προθέσεών σας η διαδικασία μοριοδότησης τους πυλώνες της οποίας ανακοινώσατε – όπως προείπα – προτού καν κατατεθεί το Ν/Σ, χωρίς καμία αναφορά στην αξιολόγηση ως κριτήριο επιλογής.

Μειώνετε ύστερα τη βαρύτητα των επιστημονικών προσόντων επί του συνόλου των μορίων.

Συγκεκριμένα, στο ν. 3848/2010, τα τυπικά προσόντα συνιστούσαν το 45,2% του συνόλου των μορίων. Στο προτεινόμενό σχέδιο νόμου σήμερα, τα τυπικά προσόντα, πέφτουν στο 30 με 36%.

Αντίστοιχα, αυξάνεται υπερβολικά η βαρύτητα της αρχαιότητας, η οποία βεβαίως δε συνεπάγεται και εμπειρία αφού όπως είπα δεν υπάρχει αξιολόγηση για τους υποψήφιους. Το κριτήριο δηλαδή της καθοδηγητικής και διοικητικής αρχαιότητας  που στο νόμο 3848/10, αποτελούσε το 26% επί του συνόλου των μορίων, τώρα, με το προτεινόμενο σχέδιο, ανέρχεται σχεδόν στο 40%.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για να γίνω ακόμα πιο κατανοητός.

Με το προηγούμενο σχέδιο νόμου για τη μοριοδότηση των διευθυντών, προβλεπόταν ένας εκπαιδευτικός με 15 χρόνια υπηρεσίας, μεταπτυχιακό,  πτυχίο στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας), να λαμβάνει συνολικά 9 μόρια.

Τώρα με την πρόταση που κάνετε εσείς, εκπαιδευτικός με είκοσι χρόνια υπηρεσίας, χωρίς κανένα άλλο προσόν, 10 μόρια!!!

Τα ίδια, για να μην πω και χειρότερα λοιπόν, με μόνο κριτήριο, τις ιδεοληψίες σας…

Οδηγείτε κατά αυτόν τον τρόπο κύριε Υπουργέ και στην εξυπηρέτηση ίσως των «δικών» σας ανθρώπων που έχουν κυρίως μεγαλύτερη προϋπηρεσία και αρχαιότητα, και σε αποκλεισμό τους νεότερους εκπαιδευτικούς με αυξημένα τυπικά επιστημονικά προσόντα!!! Με άλλα λόγια και εδώ αναγνωρίζετε εμμέσως την πάγια αρχή σας ότι «η αριστεία και η διάκριση είναι ρετσινιά»!

Ακόμα και αυτή τη γνώμη των διδασκόντων τη βάλατε, χωρίς βαρύτητα όμως τώρα!

Αντιλαμβάνομαι, ότι είστε σε δύσκολη θέση μετά «το φιάσκο» του προηγούμενου συστήματος, με τη μυστική ψηφοφορία του Συλλόγου Διδασκόντων που κρίθηκε αντισυνταγματική.

Αλλά, πόσο μίζερο και σύστημα μικροεξυπηρετήσεων υπηρετείτε, όταν σκέφτεστε πως θα «χαϊδέψετε αυτιά» από το δικό σας ακροατήριο με την εισαγωγή τέτοιων διατάξεων που κι αυτές μπορούν να προκαλέσουν εκ νέου προβλήματα…

Και βέβαια καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για διαδικασία επιλογής για όλα τα ανώτερα στελέχη της εκπαίδευσης, σχολικούς συμβούλους και διευθυντές εκπαίδευσης.  

Και τέλος, στο θέμα του τεμένους στο άρθρο 5, είναι πραγματικά απίστευτα τα όσα ακούσαμε από τον εισηγητή των ΑΝΕΛ και της τρικυμίας εν κρανίω που επικρατεί στην κυβέρνηση!

Είπε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ ότι κατ’ αυτόν «όλα είναι εντάξει», δηλαδή ότι ο Υπουργός τους κ. Ζουράρις να λέει ναι και να υπογράφει τη διάταξη, η Κοινοβουλευτική τους όμως Ομάδα να μην ψηφίζει ως «αντιχριστιανική» τη διάταξη και ταυτόχρονα να στηρίζει τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία κατά τη λογική της είναι «αντιχριστιανική», που περνάει τη διάταξη και να καταγγέλλει ταυτόχρονα τη ΝΔ που στηρίζει την ίδρυσή του τεμένους!!!

Τι να πω, μάλλον έχει ζαλιστεί υπερβολικά ο συνάδελφος των ΑΝΕΛ από τη συνεχόμενη ψήφιση μνημονίων και περικοπών σε συντάξεις και μισθούς και έχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας…

Και βέβαια, κυρίες και  κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς στη ΝΔ, ποτέ  δεν ψηφίσαμε συγκεκριμένα νομοσχέδια με κριτήρια μικροκομματικά. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αν δεν ψηφίζαμε μερικά από αυτά που εισηγείστε,   δεν θα πέρναγαν καν λόγω του ακροδεξιού συμμάχου σας.  Εσείς, θα μπορούσατε να πράξετε αναλόγως;

Δεν περίμενα όμως κάτι διαφορετικό από μία κυβέρνηση, που τη μία μέρα εξαγγέλλει δια του πρωθυπουργού ότι θα καταργήσει τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια, αλλά όταν τη ρωτάνε πώς θα γίνεται η εισαγωγή και τι θα πούμε στα παιδιά που φοιτούν στη σημερινή Α’ Λυκείου, αυτή τους απαντάει «θα δούμε» και «να μην έχουν άγχος»!

Δεν μπορούσα επιπλέον να περιμένω τίποτα από μία κυβέρνηση που έφτασε στο έσχατο σημείο κατάντιας και χωρίς ίχνος ντροπής, να εκδίδει ανακοινώσεις στον τύπο για τα προβλήματα ταλαιπωρημένων συμπολιτών μας, που λύθηκαν χάρη στα τηλεφωνήματα από το Μαξίμου!!!

Μιλάω για την «Ομάδα Καθημερινότητας» του κ. Φλαμπουράρη που διαμεσολαβεί ανάμεσα στα Υπουργεία και πολίτες που αγωνιούν να εξυπηρετηθούν για τις υποθέσεις τους και που η ίδια η κυβέρνηση αποτυγχάνει δια των Υπουργών της και του κρατικού μηχανισμού…

Θα τους σώνει ο «άγιος Φλαμπουράρης»,  επαιρόμενος μάλιστα με δελτία τύπου και εκμεταλλευόμενος χωρίς καμία συστολή τον πόνο των ανθρώπων…

Δεν χρειαζόμαστε όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυβέρνηση μικροεξυπηρετήσεων, διαμεσολαβητών – σωτήρων και μοιράσματος της φτώχειας.

Χρειαζόμαστε κυβέρνηση με όραμα για ριζικές τομές στην παιδεία και στην οικονομία, τομές απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας μας από τον κρατισμό και τον κομματισμό.

Και αυτή δεν είναι η δική σας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.