Ισπανία: «Ασυνήθιστος» καύσωνας πλήττει από το Σαββατοκύριακο τη χώρα

Αναμένεται να επεκταθεί σήμερα στη Γαλλία

Η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου: ένα κύμα καύσωνα προκαλούσε ασφυξία χθες Δευτέρα στην Ισπανία και σήμερα πρόκειται να πλήξει και τη Γαλλία, ένα «ασυνήθιστο» φαινόμενο για την εποχή το οποίο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Ο καύσωνας αυτός, που έρχεται μετά τον πιο ζεστό Μάιο εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια στην Ισπανία, φέρνει «ακραίες θερμοκρασίες», δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο εκπρόσωπος της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (Aemet).

Το φαινόμενο, που οφείλεται σε μια τοπική ύφεση μεταξύ των Αζόρων και της Μαδέρας και η οποία μεταφέρει σταδιακά προς τη δυτική Ευρώπη πολύ ζεστό αέρα από το Μάγρεμπ, ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο και «ενδέχεται να διαρκέσει ως το τέλος της εβδομάδας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Αυτή η ακραία ζέστη, αυτή την περίοδο της άνοιξης, δεν είναι φυσιολογική» και οφείλεται «στην κλιματική αλλαγή», τόνισε ο ντελ Κάμπο.

Σύμφωνα με την Aemet, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Ισπανίας και ενδέχεται να φτάσει ως τους 43 βαθμούς Κελσίου στην Ανδαλουσία, στα νότια.

Ο υδράργυρος στη διάρκεια της νύκτας δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 με 25 βαθμούς σε αυτές τις περιοχές της χώρας.

«Ιδιαίτερα πρόωρος» καύσωνας και στη Γαλλία

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Τους δέκα τελευταίους μήνες στην Ισπανία έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά με ακραίες θερμοκρασίες: ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο του 2021, όταν στη χώρα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία (47,4 βαθμοί Κελσίου στο Μοντόρο, στα νότια), θερμοκρασίες «ιδιαίτερα υψηλές» μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα κύμα καύσωνα τον Μάιο και το τρέχον κύμα.

Στη Γαλλία καταγράφηκε χθες Δευτέρα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για το 2022, με 37,6 βαθμούς Κελσίου στην Κερς, στα νοτιοανατολικά.

Ο καύσωνας θα επεκταθεί σήμερα στη νοτιοδυτική Γαλλία, με τη θερμοκρασία να ενδέχεται να φτάσει τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου, προτού εξαπλωθεί σε όλη τη νότια χώρα και στη συνέχεια προς το βορρά.

Στη νότια Γαλλία η κορύφωση του φαινομένου θα είναι από την Πέμπτη ως το Σάββατο, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται εκείνες τις ημέρες μεταξύ των 35 και 39 βαθμών Κελσίου, κατά τόπους φτάνοντας έως και τους 40, βάσει των προβλέψεων της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Αυτό το κύμα καύσωνα είναι το πιο πρόωρο που έχει καταγραφεί σε όλη τη χώρα «από τότε που διατηρούνται αρχεία», το 1947, διευκρίνισε η υπηρεσία.

Εξάλλου ήδη έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην κατανάλωση νερού σε 35 διαμερίσματα στη Γαλλία, δηλαδή σε περίπου το ένα τρίτο της χώρας.

Ανησυχία για πυρκαγιές

Το κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα έπειτα από μια ιδιαίτερα ζεστή και ξηρή άνοιξη που προκάλεσε ξηρασία σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας, εγείροντας φόβους για προβλήματα στις σοδειές και για ενδεχόμενες πυρκαγιές.

Χθες Δευτέρα μαίνονταν στη νοτιοανατολική Γαλλία αρκετές εστίες πυρκαγιών.

Στην Πορτογαλία το κύμα καύσωνα που ξεκίνησε την Παρασκευή αναμένεται να παραταθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 30 και 35 βαθμών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας.

Η χώρα κατέγραψε τον πιο ζεστό Μάιο από το 1931 και σχεδόν το σύνολό της υποφέρει από «σοβαρή ξηρασία», με τον κίνδυνο των πυρκαγιών να είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία, όπου, σύμφωνα με την Aemet, ο κίνδυνος πυρκαγιών είναι «ακραίος» για τη μεγάλη πλειονότητα του εδάφους της χώρας.

in.gr