Ισπανία: Διαπραγμάτευση κυβέρνησης – κοινωνικών φορέων για μείωση ωραρίου εργασίας στις 37,5 ώρες

Τη μείωση των ωρών εργασίας σε 37,5 ώρες χωρίς περικοπές μισθών διαπραγματεύονται από σήμερα κυβέρνηση και κοινωνικοί φορείς στην Ισπανία. Πρόκειται για κοινή συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ PSOE και SUMAR (που συγκυβερνούν) και όπως επισημαίνουν πηγές, η μείωση του ωραρίου θα πραγματοποιηθεί ακόμη και αν δεν έχει την υποστήριξη των επιχειρηματικών οργανώσεων CEOE και Cepyme.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Η συγκεκριμένη συμφωνία , προβλέπει μείωση της εργάσιμης ημέρας από τις 40 ώρες την εβδομάδα σε 37,5 ώρες έως το 2025 χωρίς περικοπή μισθού. Ενδιάμεσα, η ιδέα είναι ότι το 2024 η εργάσιμη ημέρα θα μειωθεί στις 38,5 ώρες. Η αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ υποστηρίζει ότι η μείωση των ωρών εργασίας έχει παγώσει εδώ και «40 χρόνια» από το 1984.

Στην Ισπανία, η πραγματική μέση εργάσιμη ημέρα είναι σήμερα περίπου 38,5 ώρες την εβδομάδα και σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, το μέτρο θα επηρεάσει 12 εκατομμύρια υπαλλήλους που εξακολουθούν να μην έχουν 37,5 ώρες την εβδομάδα, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι και 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη παρόμοιο ή μικρότερο ωράριο.

Τα συνδικάτα υποδέχονται θετικά την συζήτηση και όπως τονίζουν από το συνδικάτο CCOO, η πρώτη δόση της μείωσης της εργάσιμης ημέρας σε 38,5 ώρες έως το 2024, «πρακτικά δεν θα είχε καμία επίδραση» στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων που επηρεάζονται από την συμφωνία, αφού αυτό θα ήταν 1.758,16 ώρες σε σύγκριση με τις 1.751,56 ώρες που αντιπροσωπεύει ο μέσος όρος των τομεακών ωρών εργασίας που συμφωνήθηκαν το 2023. Όμως η δεύτερη φάση της προγραμματισμένης μείωσης της εργάσιμης ημέρας, η οποία θα φτάσει τις 37,5 ώρες το 2025, θα επηρεάσει 10,3 εκατομμύρια εργαζόμενους, το 94% αυτών που έχουν συλλογική σύμβαση, σύμφωνα με την CCOO.

Το συνδικάτο UGT επίσης θεωρεί θετικό ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της εργάσιμης ημέρας σε 37,5 ώρες την εβδομάδα, αλλά δεν κρύβει την επιθυμία του το ωράριο αυτό να φθάσει τις 35 ώρες την εβδομάδα.

Αντίθετες στη συμφωνία αυτή εμφανίζονται οι επιχειρηματικές οργανώσεις καθώς την χαρακτηρίζουν ως “επιβολή” της κυβέρνησης. Όπως επισημαίνει ο Αντόνιο Γκαραμέντι , επικεφαλής της CEOE : «Κανείς δεν λέει ότι η εργάσιμη ημέρα δεν μπορεί να μειωθεί, στην πραγματικότητα υπάρχουν κλάδοι με μεγαλύτερη παραγωγικότητα που έχουν λιγότερες ώρες εργασίας. Δεν είναι όλοι οι τομείς ίδιοι, γι’ αυτό αυτό που προτείνουμε είναι να γίνεται τμηματικά σε κάθε κλάδο της οικονομίας με συλλογικές διαπραγματεύσεις όπως γινόταν πάντα». Επίσης θεωρεί ότι η μείωση της εργάσιμης ημέρας είναι «άλλη μια σιωπηρή αύξηση του διεπαγγελματικού κατώτατου μισθού», που θα μπλοκάρει και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα.

Μέχρι σήμερα και με βασιλικό διάταγμα του 2019 όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαιρέτως, έχουν υποχρεωθεί να καταγράφουν τις ημερήσιες ώρες των εργαζομένων τους και ο στόχος τώρα είναι το σύστημα αυτό να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο ώστε τα ωράρια να τηρούνται.

Πηγή: ertnews.gr