Καμπάνια της Π.Δ.Ε. για την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

Διαδραστικές παρεμβάσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και ψυχοπαιδαγωγικές δράσεις συνιστούν μεταξύ άλλων το περιεχόμενο της καμπάνιας με τίτλο «Μένει Μυστικό», που αποσκοπεί στην πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.

Την καμπάνια υλοποιεί το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Αποτελεί χρέος μας να συμμετέχουμε σε κάθε καμπάνια  που στοχεύει στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο από τα παιδιά μας, στα οποία οφείλουμε να προσφέρουμε έναν κόσμο ασφάλειας και ψυχοσωματικής υγείας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Πάτρα.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι να υπάρξει ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ώστε εξαλειφθούν τα σκοτεινά μυστικά, τα οποία συνήθως συνδέονται με τραγικές πραγματικότητες. «Ρίχνουμε φως στις ζωές των παιδιών σε μια κοινωνία που έχει μάθει να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος τόνισε την ανάγκη να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε ένα φαινόμενο που διαιωνίζεται και σπάνια καταγγέλλεται έγκαιρα. «Ενώνουμε τις φωνές μας για να μην μένει μυστική κάθε μορφής κακοποίηση των παιδιών. Η φρίκη πρέπει να σταματήσει»  επεσήμανε και αναφέρθηκε συνολικά στον στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος βασίζεται σε ένα ολιστικό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας που στόχο έχει μια συνεκτική κοινωνία αλληλεγγύης.

Στους άξονες της καμπάνιας «Μένει Μυστικό» αναφέρθηκε  ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» , Κώστας Γιαννόπουλος, επισημαίνοντας ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται η παιδική σεξουαλική κακοποίηση παραμένει «μυστικό», αλλά όσο δεν υπάρχει δημοσιότητα καλλιεργείται η εντύπωση στην κοινωνία ότι το φαινόμενο δεν υπάρχει.

«Θέλουμε να πάμε από γειτονιά σε γειτονιά, ώστε να ενισχύσουμε τις γνώσεις των παιδιών και να τους περάσουμε το μήνυμα «μιλήστε». Προσδοκούμε να κινητοποιήσουμε τις τοπικές αρχές και τις κοινωνίες, να ευαισθητοποιηθούν και να συμβάλουν στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου» πρόσθεσε.