Κατατέθηκε πολυνομοσχέδιο στην Βουλή για την διανομή δωρεάν τεστ

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή και έχει χαρακτηριστεί ως κατεπείγον

  • Πολυνομοσχέδιο με κατεπείγουσες διατάξεις που ρυθμίζουν μεταξύ άλλων και την διάθεση των δωρεάν ατομικών ταχέων τεστ covid – 19 κατατέθηκε στην Βουλή το βράδυ της Δευτέρας.

Το σχέδιο νόμου θα ακολουθήσει εξπρές διαδικασίες για να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση:

– Αίρεται υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις και όχι πέραν της 30.6.2021 η απαγόρευση ελεύθερης διάθεσης και χρήσης από φυσικά πρόσωπα ιατροτεχνολογικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων για τη μέτρηση ή την ανίχνευση αντισωμάτων που συνδέονται με τον κορωνοϊό.

– Παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιωτικά φαρμακεία να διαθέτουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων

– Προβλέπεται η διανομή με κρατική μέριμνα και για το οριζόμενο χρονικό διάστημα (30.6) σε κάθε πολίτη της χώρας, μιας αυτοδιαγωνιστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό ανα εβδομάδα η οποία προορίζεται για ατομική χρήση

– Με ΚΥΑ καθορίζονται μεταξύ άλλων ο τρόπος κυκλοφορίας και διάθεσης των αυτοδιαγωνιστικών δοκιμασιών στους δικαιούχους

– Ορίζεται ότι μέχρι τις 30.6.2021 οι υπόχρεοι για κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο, Ο έλεγχος διενεργείται δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.α

– Παρατείνονται εώς 30.6.21 διάφορα μέτρα που λήγουν στις 31.3.21 όπως αποστολή φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες, δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, νοσηλευτικού και λοιπού, πρόσληψης ιατρικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μετατροπής κλινών ΜΑΦ σε ΜΕΘ, δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης προς το Ελληνικό Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ξενοδοχείων κ.α.

– Προβλέπεται η επταήμερη – αντί εξαήμερης – λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων συμπεριλαμβάνοντας Κυριακές και αργίες.

Πέραν αυτών, το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες:

Θεσπίζεται πρόγραμμα στήριξης προς επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από συνέπειες του κορωνοϊού με μορφή συνεισφοράς του Δημοσίου στη αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων. Ειδικότερα: α) προβλέπεται για χρονικό διάστημα εώς 8 μήνες η επιδότηση μέρος των μηνιαίων δόσεων δανείων πληττόμενων επιχειρήσεων με πεδίο εφαρμογής τις οφειλές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενεργών νομικών ή φυσικών προσώπων, ελεύθερων ή επιτηδευματιών ή εταίρων. Β) καθορίζονται: προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτήσεων, προθεσμίες κ.α.

Το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης μεταξύ των οποίων και ρυθμίσεις που καθορίζουν το πλαίσιο για την επαναλειτουργία των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων. Επιπροσθέτως, εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις αναφορικά με την αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ειδικότερα, αναστέλλεται εώς 31.5.2021 η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων και αναγκαστικής εκτέλεσης για παράδοση ή απόδοση ακινήτου κύριας κατοικίας για φυσικά πρόσωπα που θεωρούνται πληγέντες κ.α.

Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Το πέμπτο μέρος αφορά διατάξεις του υπουργείου Παιδείας. Μεταξύ άλλων προβλέπεται έκδοση υπουργικής απόφασης για την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για μαθητές, φοιτητές κλπ όταν διενεργείται δια ζώσης μάθηση.

Το έκτο μέρος περιλαμβάνει τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων του υπουργείου Εργασίας ενώ τα επόμενα κεφάλαια έχουν διατάξεις των υπουργείων Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εσωτερικών.

protothema.gr