Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την ψήφο των Απόδημων Ελλήνων

Το Nομοσχέδιο για να εγκριθεί και να γίνει νόμος του κράτους πρέπει να συγκεντρώσει την θετική ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών.

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Το σχέδιο νόμου αποτελείται από 2 άρθρα τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των προϋποθέσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που λειτουργούσαν ως εμπόδια για τους απόδημους Έλληνες με δικαίωμα ψήφου.

Οι προς κατάργηση προϋποθέσεις ορίζουν ότι οι εκλογείς πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

  •  να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Το νομοσχέδιο για να εγκριθεί και να γίνει νόμος του κράτους πρέπει να συγκεντρώσει την θετική ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών.

Η ευρύτερη πλειοψηφία φαίνεται πως επιτυγχάνεται από τους βουλευτές της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνικής Λύσης και Πλεύσης Ελευθερίας.

protothema.gr

 

Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φωτιές: «Προτεραιότητά η ανθρώπινη ζωή, θα δοθούν αποζημιώσεις»