Δ. Κομνηνός: «Το αγόρι που νίκησε τα τανκς» – O πρώτος νεκρός του Πολυτεχνείου

Ο Διομήδης Κομνηνός ήταν «το αγόρι που νίκησε τα τανκ» – Σκοτώθηκε εν ψυχρώ το βράδυ της 16η Νοέμβρη του 73 από μία σφαίρα στην καρδιά

Τέτοιες ώρες το βράδυ της 16ης Νοέμβρη του ’73 η Πατησίων και οι γύρω δρόμοι από το Πολυτεχνείο ήταν γεμάτοι από χιλιάδες φοιτητές και νέους ανθρώπους που διαδήλωναν κατά της χούντας. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ένα 17χρονο αγόρι. Ο Κύπριος Διομήδης Κομνηνός, μαθητής λυκείου. Ήταν εκεί από τις 14 Νοέμβρη. Στο σπίτι του πήγαινε μόνο για να φάει, να πλυθεί και να αλλάξει. Οι γονείς του και ιδιαίτερα ο πατέρας του, του έλεγαν να προσέχει. «Κοίτα να γυρίσεις γερός», του έλεγε ο πατέρας του Γιάννης.

Μεταξύ 21:30 και 21:45 είχε βρεθεί στη διασταύρωση των οδών Μάρνη και Γ’ Σεπτεμβρίου μαζί με άλλους συμμαθητές του. Τόσο ο ίδιος όσο και οι φίλοι του με κίνδυνο της ζωής τους έκαναν τους τραυματιοφορείς. Όμως εκεί παραμόνευε ο θάνατος. Μία σφαίρα τον βρήκε κατευθείαν στην καρδιά. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Είχε χτυπηθεί από ελεύθερους σκοπευτές που βρίσκονταν στην ταράτσα του κτιρίου όπου στεγαζόταν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Οι φίλοι του τον μετέφεραν στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών. Ωστόσο εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. Αργότερα μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (Γενικό Κρατικό Αθηνών), όπου και αναγνωρίστηκε ώρες αργότερα από τον πατέρα του. Μάλιστα ο πατέρας του όταν έμαθε για τους πυροβολισμούς πήγε σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας. Πίστευε ότι θα τον έβρισκε ακόμα και τραυματία. Εν τέλει ήταν εκείνος που του έκλεισε τα μάτια.

Χρόνια αργότερα μιλώντας στην Ε.Ρ.Τ. για το πως έμαθε για τη δολοφονία του γιου του είχε διηγηθεί τα εξής: «Η αστυνομία απαγόρευε παντού την είσοδο. Αργότερα μου τηλεφώνησαν φίλοι πως άκουσαν το όνομά του Διομήδη ανάμεσα στους νεκρούς που ανακοινώθηκαν στα δελτία ειδήσεων. Πήγα στο νεκροτομείο για αναγνώριση πτώματος. Μου έδειξαν το παιδί μου παγωμένο και νεκρό. Τον φίλησα στα ανοικτά του μάτια και στην πληγή στην καρδιά κι έκοψα μια τούφα από τα μαλλιά του. Ο αστυνομικός μου είπε «αχ αυτά τα παιδιά… δεν ακούνε». Ήταν η δική του εκδοχή…». Στο μεταξύ η ανακοίνωση της χούντας ανέφερε πως «μεταξύ φονευθέντων είναι και ο Διομήδης Κομνηνός, ετών 17 με βεβαρημένο παρελθόν».

ethnos.gr