Το «μικρό ψάρι» δεν έχει ψαχνό

Είναι και μερικοί που το ρίχνουν στην ανασκαφή. (Δείτε ΕΔΩ)

Ξεκινούν από τις τσέπες τους. Κι όταν η απογοήτευση τους σε αυτό τον προσωπικό χώρο της οικονομίας «πιάσει ταβάνι», στρέφονται στο δημόσιο και υπαίθριο χώρο, που δεν έχει ορίζοντα.

Αρχαιοκάπηλος όμως, κατά την εκτίμηση μου, δεν είναι ο απελπισμένος που σκάβει, για να βρει ένα κομμένο κεφάλι, ένα κοχύλι, ένα κοχλιάριο. Οι πραγματικοί αρχαιοκάπηλοι είναι οι αποδέκτες των αντικειμένων: οι Έλληνες εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τα μουσεία του εξωτερικού και οι οίκοι δημοπρασιών ανά τον κόσμο.

«Χωρίς να έχουμε στατιστικά δεδομένα που να το επιβεβαιώνουν, ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι η αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα αυξάνεται τα χρόνια της κρίσης. Βλέπουμε μια μεγαλύτερη κινητικότητα από την πλευρά των αρχαιοκάπηλων. Εναγωνίως ο κόσμος ψάχνει αρχαία» δήλωσε ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΓΑΔΑ, κ. Χριστόλογλου στο provocateur.gr.

«Τα κυκλώματα της αρχαιοκαπηλίας είναι κλειστά, καλά οργανωμένα, με μαφιόζικα χαρακτηριστικά, στα οποία συμμετέχουν τα ίδια άτομα σε πολλές υποομάδες. Ο αρχαιοκάπηλος, που συνήθως είναι ένα επιφανές άτομο, έχει ως στόχο στις περισσότερες περιπτώσεις ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και είναι έτοιμος να διαθέσει πολύ χρόνο και χρήμα για να το αποκτήσει στο σαλόνι του.

Δίνει εντολή στους διαμεσολαβητές (γκαλερίστες, έμπορους, καλλιτέχνες) να… κινήσουν τις διαδικασίες και εκείνοι, με τη σειρά τους, έρχονται σε επαφή με τον λαθρανασκαφέα, να σκάψει για να φέρει στο φως το αρχαίο εύρημα. Οι έρευνες της αστυνομίας από τον λαθρανασκαφέα προς τον αποδέκτη είναι επίπονες και πέφτουν πάνω σε τόσα εμπόδια που η σύλληψη του αρχαιοκάπηλου κρίνεται αδιανόητη πολλές φορές», εξηγεί ο  κ. Χριστόλογλου.

Με αυτόν τον τρόπο, ο σκαφτιάς παραμένει σκαφτιάς, με μεροκάματο σκαφτιά… Και μπορεί η δουλειά να γίνεται για ψίχουλα αλλά το παζάρι χοντραίνει αμέσως μετά.

Εκεί όμως; οι περισσότεροι σηκώνουν τα χέρια ψηλά… και παραμένουν ψιλοκρεμαστοί και μετέωροι να χαζεύουν την κίνηση στις μεγάλες οδικές αρτηρίες της αρχαιοκαπηλίας…

…και τίποτ’  άλλο. καλημέρα.